Hardwarová poradna ZDARMA: Ptejte se našeho technika!

Po čtrnácti dnech je zde opět naše poradna, ve které se tentokrát sešlo mnohem více dotazů (a odpovědí) než minule, ale na všechny z nich bude samozřejmě zodpovězeno. Tuto unikátní službu vám exkluzivně přinášíme právě my v našem čtrnáctideníku – uvnitř článku pak očekáváme vaše další dotazy, na které bude opět odpovídat zkušený počítačový technik, a to úplně ZADARMO!

Ve spolupráci z plzeňskou počítačovou firmou M+H vám přinášíme naši bezplatnou hardwarovou poradnu. Na vaše dotazy odpovídá technik Pavel Kuncl, ovšem pozor: Otázky jsou výhradně z oblasti PC herního hardwaru! Nechceme zde tedy řešit problémy ohledně tiskáren, scannerů, síťových karet (pokud nesouvisí s hraním), specifického softwaru apod. Vítány jsou naopak dotazy o herních zařízeních (joysticky, gamepady...), grafických a zvukových kartách, základních deskách, procesorech, monitorech, herním příslušenství apod.

Nové dotazy vkládejte do diskusního fóra, které je na této stránce umístěno úplně dole.

Dotazů bylo tentokrát o polovinu více, takže z časových důvodů vám zbývající odpovědi přineseme přesně za týden v dalším článku (do něho ovšem nové dotazy nebude možné zadávat, takže využijte dnešní diskusní fórum). Nyní zde máte prvních 18 vašich dotazů a odpovědí zkušeného technika:

[PC SE SAMO VYPÍNÁ]
[?] Občas v průběhu práce s počítačem dojde k automatickém vypnutí (přeruší se proud). Teplota procesoru nepřesáhne 60 stupňů, takže  přehřátím to nebude. Konfigurace: Duron 1200, ECS K7VTA3, 2x 128MB DDR PC266, zdroj 250 W, DVD-ROM, 2 pevné disky, Windows XP.

[!] S podobným případem jsem se setkal na základní desce K7S5A s podobnou konfigurací a 250W zdrojem (Morex) - pomohl tehdy nový zdroj 300W L&C. Rovněž můžete zkusit vypnout všechny šetřící režimy Windows.

[USB 2.0 VE WINDOWS 98]
[?] Lze na desce s čipsetem nForce2 nainstalovat USB 2.0 ve Windows 98?

[!] USB 2.0 jsem nainstaloval na základní desce Epox 8RGA+, ovšem po připojení zařízení (USB 2.0) stejně nešlo nainstalovat. Pod Windows XP SP1 jede vše správně... Obecně je tento problém způsoben novými čipset, které mají své ovladače vyladěné především pro Windows 2000/XP a na Windows 98 nebudou chodit nikdy stoprocentně. Na tyto moderní desky se opravdu hodí Windows XP nejlépe.

[SUSPEND TO RAM]
[?] Opravdu funguje funkce Suspend to RAM? Zapnul jsem si ji na mojí desce Gigabyte (i440BX, Celeron 400, 192 MB RAM, GeForce2 MX) a pokaždé, když funkci aktivuji, počítač mi "usne", místo zeleného světýlka svítí na skříni žluté, a po probuzení se jen ukáže bootovací nápis grafické karty a pak obraz zezelená a já musím počítač restartovat...

[!] STR funguje naprosto bez problémů - tento se týká spíše starších počítačů, je to otázka desky a ne komponentů - např. po výměně grafické karty problém zřejmě zůstane.

[GEFORCE 4 POD WINDOWS XP]
[?] Chci si koupit kartu GeForce4 Ti4600 a zprovoznit ji pod Windows XP. Pošlape pod tímto systémem karta bez problémů?

[!] Stoprocentně. Pod Windows XP tyto karty běhají spolehlivě. Sám bych spíše ale doporučil moderní kartu ATI Radeon 9500 Pro, která by se mohla do budoucna více vyplatit.

[WINDOWS 2000 SE POŘÁD NEVYPÍNAJÍ]
[?] Windows 2000 se nechtějí vypínat, ačkoli to dříve fungovalo správně. Opravná instalace nepomohla, zdrojem to také nebude, protože na stejném PC se Linux vypíná bez problémů.

[!] Zkuste zapnout funkci ACPI v BIOSu... Je to ale celkem divné, pokud problém začal zničehonic a vy jste žádná nastavení neměnil. Možná by bylo dobré zkusit vyresetovat BIOS, nechat v PC jenom grafickou kartu, zapnout jen ACPI v BIOSu a reinstalovat Windows. Pokud problém přetrvá, asi bude nutné navštívit servis PC.

[CVAKAJÍCÍ HARDDISK]
[?] Můj HDD občas vydává cvakání podobné, jako když se zvedá telefonní linka v modemu. Je pevný disk poškozený?

[!] Určitě disk reklamujte, předtím si samozřejmě data zálohujte a zkuste HDD ještě otestovat kontrolou povrchu ve Scandisku. Pokud by byl test v pořádku, ještě byste mohl zkusit SMART Monitor, který by měl ukázat, jak je disk poškozen.

[HLUČNÝ VĚTRÁK NA GRAFICE]
[?] Mám grafickou kartu All-in-Wonder Radeon 7500 a před časem na ní zača chrčet větráček - po vyčistění sice přestal, ale je hodně volný a rád bych jej vyměnil. V prodejnách mi ale vždy řeknou, že se neprodává. Nevíte, kde jej sehnat?

[!] Kupte si větrák, např. Titan TTC40S (za cca 100 Kč) a nalepte ho na pasivní chladič grafiky lepidlem nebo oboustrannou montážní páskou. Tento problém je poměrně častý i u novějších karet, které jsou hlučné, a je dobré je rovnou měnit za Titany...

[DISK SE NEDETEKUJE]
[?] Na desce ECS K7VZA a disku Maxtor 40 GB se občas stává, že se disk se nedetekuje a je nutno několik restartů - mám pocit, že se ani neroztočí. Navíc ve Windows XP hlásí správce možné problémy s diskem adoporučuje výměnu. V čem je problém?

[!] Disk jednoznačně reklamujte, předtím jej možná zkuste v jiném PC a uvidíte, jestli je problém právě v něm.

[USB-IDE KIT]
[?] Mám USB-IDE kit, který pod Windows XP funguje v pořádku, ovšem pod Windows 2000 CZ SP2 po několika minutách činnosti čtení i zápis selhává...

[!] Váš USB-IDE kit zřejmě poběží jen ve Windows 2000 SP3, takže jej rozhodně zkuste.

[KURZOR BEZDRÁTOVÉ MYŠI CUKÁ]
[?] Mám bezdrátovou rádiovou optickou myš Neolec, která od jisté doby vůbec nefunguje - když se s ní nehýbe, je vše v pořádku, ale při pohybu začne kurzor skákat po obrazovce sem a tam. Totéž se děje i v jiném PC (a jiným OS), jinými bateriemi, na jiné frekvenci apod. V čem je problém
?

[!] Zřejmě bude chyba v optickém snímači, takže se s tím asi nedá nic dělat.

[KDE JE AUTOEAX NA AUDIGY?]
[?] Upgradoval jsem svoji zvukovku SB Live! na SB Audigy a v ovladačích nemám mou oblíbenou utilitu AutoEAX, která mi vždy automaticky nastavovala efekty v různých programech podle mého gusta (WinAmp - Hallway, hry - EAX, ve Windows - bez efektů). Opravdu není tato funkce na Audigy k dispozici?

[!] AutoEAX opravdu z ovladačů zmizelo, ale zkuste použít starý soubor z ovladačů k SB Live - EAX Control Panel je stejný, takže by to mohlo fungovat.

[LCD DISPLEJ MIMO STOJAN]
[?] Mám LCD monitor Samsung 151s a chci vědět, zda lze „stojan“ odmontovat a vlastní displej např. pověsit na zeď?

[!] Napájecí i signálový kabel vedou do monitoru a ne do stojanu, tak by to neměl být problém. Osobně jsem Samsung nerozebíral, ale bylo by nelogické, aby měl uvnitř stojanu nějakou elektroniku.

[TUHNUTÍ PC]
[?] Počítač tuhne při přehrávání WinAmpu, prohlížení webu, nebo při činnosti Windows, a to přibližně 1x za hodinu. Dále pokud PC přechází z úsporného režimu do normálního, několik sekund je obraz normální a poté se rozteče a Windows zamrznou. K tuhnutí také často dochází při spouštění her. Nepomohla ani čistá reinstalace Windows. Mám podezření na grafickou kartu, jelikož jeden čas na ní úplně nepracoval větráček... Konfigurace: Duron 700, 128 MB RAM, KT133A, GF2 MX400.

[!] Grafika se skutečně mohla bez ventilátoru poškodit. Můžete ale zkusit otestovat RAM např. Memtestem 3.0, zdali jen nechybují paměti.

[RAID]
[?] Jak funguje bariéra 137 GB u RAIDu, když chci stripovat např. dva 120GB disky? A taky se chci zeptat, zdali lze v RAIDu zapojit 2 ATA disky paralelně na jeden kabel, když je chci mít jako RAID0.

[!] Neměl by to být problém - např. 2x 120GB B7200.7 jede jak na dvou kabelech (master) nebo taky na jedné.

[JAKÁ GRAFIKA]
[?] Vystačím si s GeForce4 Ti4200 128 MB AGP 8X na systému s Athlonem XP 2200+, deskou nForce2 a 512 MB DDR RAM 333 MHz? Jaká by měla být operační teplota CPU?

[!] Záleží na tom, co budete hrát, protože Ti4200 není zrovna nejnovější, ale myslím si, že v 1024x768 každou hru zprovozníte. Když přetaktujete CPU, grafiku i s RAM, tak se dostanete s výkonem ještě výše. Operační teplota do 60°C je v pořádku, dokud nepadá systém - když hrajete, tak bych to neřešil.

[MAFIA TUHNE]
[?] Při hraní hry Mafia mi nepravidelně tuhne PC a pomůže jen tvrdý reset. Někdy se to stává po hodině, jindy dříve. Konfigurace: AMD Duron 800 MHz, 384 MB 133 RAM, GeForce 4 Ti 4200 64 MB, SB Live!

[!] Pokud to v jiných hrách nedělá, pak zkuste vypnout EAX, zřejmě to pomůže.

[RESETOVÁNÍ WINDOWS XP]
[?] Náhodně se resetují Windows XP. Mám Abit NF7-M (integrovaná grafika), zdroj 350 W, HDD IBM a paměť Samsung 400 MHz (na hodnotách doporučených výrobcem). Rovněž se nepochopitelně zobrazuje pouze poloviční výkon v Sandře 2003 (i v testu CPU). Ve WinME všechno funguje...

[!] Máte nainstalované WinXP SP1 a aktualizované ovladače? Nedávno jsem tuto desku montoval a nezaznamenal jsem žádný problém. Pokud WinME běhají správně, pak to bude spíše jen otázka ovladačů. Je to specifický problém - občas zpomalení WinXP dělá APIC v1.4. Ponechte tedy BIOS v základní verzi a nainstalujte WinXP SP1 a neměl byste mít problém.

[VIETCONG BEZ ZVUKU]
[?] Hra Vietcong mi funguje pouze bez zvuku, s ním vůbec nenaběhne. Myslíte, že pomůže ještě nevydaný patch? Konfigurace: P4 2.8 GHz, 512 MB RIMM, ATI Radeon 9700, Asus P4 MAX, SB Audigy 2 EX.

[!] Sežeňte si Vietcong CZ, je v něm nový patch a hlavně na Audigy 2 je to špička - dokonalé zvuky a hudba. Pak si zapněte 5.1 EAX (Advanced HD) a kvalitu zvuku na maximum a budete obklopen realistickým zvukem. Je to opravdu hra dokonalá na zvuky. (před několika dny byl vydán nový patch v1.20, který opravuje mnohé chyby včetně správné funkce na kartách Radeon... -pozn.red.-)

[ZÁSOBNÍK A VYPALOVAČKA]
[?] Mám problém s CD-RW Teac CD-W540E. Když vypaluji CD v libovolné rychlosti, trvá to 8 minut i více. Po zakoupení běhala normálně, ovšem teď se neustále při vypalování mění „Zaplnění a stav zásobníku“. Co s tím?

[!] Tento problém jsem měl také (ve Windows 2000) a vyřešil jsem jej tak, že jsem mechanice natvrdo nastavil PIO mode. Pak vše jelo OK. Deska byla MSI KT266A. (zkuste před deaktivací DMA ještě nainstalovat VIA IDE Filter Driver 1.20a (http://downloads.viaarena.com/drivers/others/IDEFilter120a.zip), podobný problém byl takto vyřešen u CD-RW značky NEC -pozn.editora-)

Tak, to je z dnešních odpovědí vše. Za týden zde naleznete zbývajících 19 odpovědí na vaše další problémy ve speciálním článku. Své nové dotazy můžete ovšem psát již dnes do diskusního fóra pod tímto článkem - my pak opět vybereme max. 30 až 40 dotazů, na které technik odpoví přesně za dva týdny, tedy v pondělí 23. června na Doupě.cz.

UPOZORNĚNÍ: Snažte se formulovat své dotazy co nejpodrobněji, nejsrozumitelněji a nejspisovněji – tedy nejlépe včetně popisu počítačové sestavy, použitého operačního systému a softwaru, s diakritikou a bez chyb.Dotazy nekonkrétní nebo mimo oblast herního hardwaru bohužel nezodpovíme.

Uzávěrka vašich příspěvků je příští pondělí 16. června v 8:00, článek s řešením těchto problémů pak vyjde v pondělí 23. června a do jeho diskusního fóra pak budete zadávat dotazy do dalšího vydání... Ještě předtím vás ale hned příští pondělí (16. června) čeká speciální článek s dokončením odpovědí z minulé poradny, takže nezapomeňte opět navštívit Doupě.cz!

Nové dotazy pište do následujícího diskusního fóra:

Diskuze (174) Další článek: Slovenští Mayhem Studios pracují na titulu Shadow Vault!

Témata článku: , , , , , , ,