Hardwarová poradna ZDARMA: Řešíme vaše problémy!

Jako ostatně každých 14 dní, i dnes vám nabízíme další vydání pravidelného seriálu Hardwarová poradna ZDARMA. V dnešním článku tak hledejte novou várku odpovědí na vaše poslední dotazy a jako vždy, i tentokráte můžete do diskuse libovolně vkládat nové otázky, na které odpoví technici DXT ComputerS s.r.o. zcela ZDARMA!

DXT ComputerS s.r.o. S příchodem podzimu se na stránky Doupěte navrátila pravidelná a oblíbená rubrika Hardwarová poradna ZDARMA. Znovu tak můžete pokládat kvalifikovaným technikům vaše všední i nevšední dotazy – nově však odpovídají zaměstnanci firmy DXT ComputerS s.r.o., jejíž pobočky a střediska lze najít v mnoha městech České republiky. Technici této společnosti vám tak pomohou vyřešit veškeré problémy z oblasti PC a s hrami souvisejícího hardwaru. Vítány jsou dotazy o herních zařízeních (joysticky, gamepady...), grafických a zvukových kartách, základních deskách, procesorech, monitorech, herním příslušenství apod., na dotazy z "neherních" oblastí týkající se tiskáren, scannerů, síťových karet (pokud nesouvisí s hraním), specifického softwaru apod. se však odpovědí nedočkáte.

Dotazy vkládejte v co nejpřijatelnější formě do diskusního fóra, které najdete na konci článku. Připomínám, že největší šanci na výběr mají dotazy podrobné, srozumitelné a co možná nejspisovnější - nejlépe tedy včetně popisu PC, systému i použitého software. Otázky se snažte psát s diakritikou a bez pravopisných chyb.

DXT ComputerS s.r.o.

Nyní již přichází čas na odpovědi na vaše nevyřešené problémy:

[?] Mam maticnu dosku QDI Kudoz 7X, procesor Athlon XP 2200+ (133 MHZ na zbernici), kartu MSI GeForce 5600 FX. Problem je, ze 3D Mark 2001 mi pri default nastaveniach dava okolo 8200 bodov, co je nenormalne malo. Na inom pocitaci, gf4 4200 ti so slabsim procesorom davala cez 10000. Neviem v com by mohla byt chyba, skusil som aj ine drivery, pretaktovat jadro, nic nepomaha...

[!] Bez podrobného prozkoumání konkrétních nastavení nemohu na Vaši otázku jednoznačně odpovědět, grafické karty s čipy NVIDIA FX5600 typicky nedosahují v testovacím programu 3D Mark 2001 vyšších hodnot jak G4 Ti 4200, avšak Váš výsledek je i tak poněkud nižší. Na vině však nemusí být jen HW konfigurace, ale i použité verze ovladačů a spuštěné rezidentní programy.

[?] Když zasunu do počítače nějaké USB zařízení (paměť, disk), tak mi ji Windows XP připojí a přiřadí písmenko - například F:. Jenomže na F: už je namapován první síťový disk a to Windows XP naprosto neberou v potaz. Dá se nějak určit, která písmenka mechanik se pro tato zařízení budou používat? Nejde mi o radu, abych si to posléze změnil – potřebuji, aby to chodilo BFU, aniž by mně volali, že tu klíčenku zase nevidí!

[!] Nejefektivnější cestu bych viděl v odsunutí připojeného síťového disku o potřebný kus v abecedním pořádku. Popisované chování však není standardní chování operačního systému Windows XP.

[?] Dobrý den, zlobí mě integrovaná síťovka na desce MSI K7N2 Delta L. Nějakou dobu po instalaci Windows XP prof. en. (cca týden) se začne síťovka tvářit v cca 1 sekundovém intervalu, že je vytažen twistový kabel. Tomu odpovídá i pravidelné zhasínání zelené diody na síťovce a přerušování internetového spojení - nepoužitelné.  Kabel je v pořádku, když použiju PCI 3COM síťovku, je po problému. Používám nejnovější drivery od nVidie na nForce2. Stejné to bylo na starších ovladačích přímo od MSI.

[!] Vhodné by bylo odzkoušet síťovou kartu v jiném prostředí (s jiným protějším aktivním prvkem – síťová karta, nebo HUB), pokud ani zde nebude pracovat korektně, jedná se s největší pravděpodobností o HW závadu výrobku a je jej třeba reklamovat.

[?] Dobrý den, chtěl bych vás požádat o radu s mojí integrovanou zvukovou kartou. Problém spočívá v tom, že ze sluchátek (případně z beden) se mi ozývají různé ruchy a šumění (připadá mi to jako ruchy z počítače, které přecházejí do té zvukovky). Jedná se o základní desku Asus A7V8X-X a integrovanou zvukovku Sound Max (verze driveru AD1980 - 3538). Mám naistalované Windows XP + SP1. Zkoušel jsem i stáhnout nejnovější ovladač pro tuto zvukovku, ale problém nebyl odstraněn. Může to způsobovat SP 1? Prosim o radu, jestli má někdo zkušenosti s podobnou chybou.

[!] Integrované zvukové karty často trpí popisovanou vadou, avšak u výrobků firmy ASUS se vyskytuje jen zřídka. Verze operačního systému tuto vadu nezpůsobuje, ta je pravděpodobně způsobena nedostatečným odstíněním například z CD mechanik atd.

Rady čtenářů taktéž stojí za odzkoušení:

Autor: Mr.Terabyte
Někdo mi říkal, že stačí vypnout PC speaker (=reproduktor počítače) a myslím, že to vyřeší i Váš problém. Přeji příjemný den.

Autor: VELI
Problém může být i s propojením s CD-ROMkou. Pokud tam máš ten klasický audio kabel a je blbe uzemněný, popřípadě není na straně CD-ROM zapojený, tak to dělá přesně ty zvuky, o jakých píšeš. Ale variant může být samozřejmě víc.

[?] Koupil jsem si novou desku ASUS s chipsetem 865PE a grafiku Matrox T650. Při bootu ukazovala jen zrní. Při výměně karty za stejnou a fungující v jiném počítači se stane to samé. Při výměně desky také. Asus neodpověděl a v obchodě vše vyměnili. Neznáte příčinu této nekompatibility?

[!] Bohužel příčina vzájemné nekompatibility těchto komponent mi není známa.

[?] Zvažuji nákup nové grafiky a rozhoduji se mezi Radeon 9600 Pro 256MB DDR 128-bit a Radeon 9500 Ultra 128MB DDR 256-bit. Chtěl bych vědět, která z těch dvou karet je výkonnější. Nehodlám z té 9500 dělat 9700. A ještě chci dodat, že obě jsou za stejnou cenu.

[!] Grafická karta ATI Radeon 9600Pro je oproti Radeonu 9500 rychlejší.

[?] Zdravím. Ptám se všude možně, ale nikde nejsem schopen dostat uspokojující odpověd. Mám desku s řadičem HPT 372 a na ni připojeny dva disky v raidu 0. Raidové pole lze vytvořit v Biosu řadiče, ale to jen za podmínky ztráty veškerých dat. Co když ale náhodou vyjmu baterku z desky nebo budu chtít koupit desku jinou (samozřejmě taky s ATA raidem), to se totiž informace o vytvořeným arrayi smaže a ta mrcha (pardon za ten výraz) mi nedovolí to opět spojit bez toho, abych ztratil všechna data. Ale tomu já prostě nevěřím (že jde přijít o data jen ztrátou jedné jediné informace uložené v biosu)!
 
[!] Při výměně baterie (reset BIOSu) o svá data nepřijdete, avšak výměna základní desky a tedy i diskového řadiče bude představovat problém a to nejen nekompatibilitou řadičů – nové základní desky totiž pomalu ale jistě přestávají nabízet RAID řadiče na IDE rozhraních a na tyto pokročilé funkce se zaměřují u rozhraní S-ATA.

[?] Mám následující problém, s nímž si nevím rady. Můj starší počítač s OS Windows XP Pro Cz, CPU Athlon 1GH, MB FIC AZ11EA, SDRAM PC133 512MB, HDD Caviar 120MB, DVD ROM mechanika, obsahuje také vypalovací CD mechaniku TRAXDATA a s ní je potíž. Pokud vypaluji pomocí MS vestavěného vypalování, které je součástí Windows XP, vypalovačka funguje bezchybně pro disky CD-R. Vypaluje rychle a bez problémů. Nicméně tento software je naprosto nepoužitelný pro nějaké rozumné vypalování. Jde ho použít jen jako "nouzovku", nicméně jiný vypalovací software, zkoušel jsem NERO 5.5 od buildu 5 do buildu 40, NERO 6.0, Easy CD Creator verze 4.0 - 5.3.2 i a další free SW, všechny tyto programy při vypalování po nějaké době zhroutí celý systém (dojde k resetu nebo k modré obrazovce s údajným problémem v ovladačích). Vypalování disků CD-RW nejde ani tím Windows vypalovátkem. Měnil jsem různé verze ASPI a stále stejný výsledek. Soudím, že vypalovačka nebude vadná, když vypalování funguje v závislosti na SW. Každopádně bych moc bych ocenil jakoukoliv radu či námět vedoucí k řešení mého problému.

[!] Tato odpověď bude poněkud stereotypní, avšak pokud je to možné, zkuste například na jiném pevném disku nainstalovat znovu operační systém a odzkoušet vypalování s „čistým“ systémem – OS, ovladače, nejnovější instalace programu Nero 5.5.

[?] Dobrý den, mám starý počítač s procesorem Cyrix 6x86MX 166 Mhz, 80 MB RAM, 10 GB HDD, Win 98 SE. Nedávno jsem si koupil myš Logitech Cordless Optical (optická, bezdrátová), která se připojuje přes USB. Počítač jsem vybavil PCI kartou s USB porty a myš zapojil. Občas se mi ale stane (typicky v MS Word a MS Excel 97 prof.), že ovladače myši prostě spadnou. Myš přestane reagovat a je nutný restart PC, který se však zasekne na modré obrazovce s nápisem "Činnost systému Windows bude za chvíli ukončena". Dále pomůže jen tvrdý RESET. Při nabíhání ScanDisk nekvalifikuje tento RESET jako chybné vypnutí. Nevíte co s tím?

[!] Možnou příčinou je nízký výkon Vašeho procesoru, udávané HW minimum pro obdobné řadiče USB je vyšší, avšak nelze vyloučit ani chyby optické myši. Pracuje zařízení na jiném PC dlouhodobě korektně? A pracuje korektně s použitím Vašeho přídavného USB řadiče?

[?] Mám monitor RELISYS TE770, Brightness mám na 100% a i tak mám obraz velice tmavý (byl takový již při koupi), při normální práci mi to nevadí, pomohl jsem si v nastavení korekce barev. Když si ale chci pustit nějaký film nebo hru, je to horší. Některé multimediální přehrávače a hry korekci gama nebo jasu vůbec nemají. Mám si koupit nový monitor nebo nechat opravit ten stávající?

[!] Osobně bych zhodnotil situaci dle cenové výhodnosti jednotlivých variant. Je-li možnost uplatnění záruční reklamace, není co řešit, pokud je monitor již staršího data, vzhledem k nízkým cenám monitorů nových (cca od 3300 Kč bez DPH) bych uvažoval i o koupi nového.

Servis provádí společnost:

SIL Eastern Europe a.s.
Šenovská 101
710 00 Slezská Ostrava
tel. 069/62 33 903

[?] Dobrý den, při spuštění dosovských her a programů se mi stává, že po nějaké době začne počítač běžet jako kdyby byl velmi zatížený procesor, díval jsem se do výkonu a zjistil jsem, že procesor běží na 100%, i přes to, že neběžela žádná aplikace ani zmíněná dosovská hra. V seznamu spuštěných aplikací jsem nalezl soubor NTVDM.EXE, který zabíral 99% času procesoru. Po násilném ukončení této aplikace vše běželo v pořádku. Tato aplikace se spouští při každém startu dosovského programu a dokud nenastane zmíněný problém, vše funguje bez problémů. Jinak je systém velmi stabilní, i při enkódování videa, které trvalo 12 hodin, probíhalo vše v pohodě. Konfigurace: Asus P4G8X Deluxe, P4 2,4GHz, Ati Radeon 9600 Pro (Sapphire), 512 MB DDR, Windows XP Pro SP1. Děkuji za odpověď.

[!] NTVDM (NT Virtual DOS Machina) je proces zajišťující na platformě WinNT běh 16-bitových aplikací, bohužel není dokonalý a Vámi popsané obtíže nejsou ojedinělé. Doporučil bych provést aktualizaci operačního systému a ovladačů.

[?] Dobrý den, měl bych dotaz týkající se mé vypalovačky AOPEN CRW 1232-PRO. Už pár měsíců se mi při pokusech o vypálení některých CD zobrazí hláška Power calibration error. Datové CD z 90 % vypaluje dobře, ale audio CDčka už nezvládá žádné. Ani vypálení mp3 jako AudioCD v WMplayeru 9, ani klonování v Alcohol 120 %, ani obyčejná kopie v Neru nedokázala vypálit funkční audio CD. Vypalování se obvykle tváří, jako že je vše v pořádku, log soubor neukazuje žádné chyby nebo problémy. Vypaloval jsem maximálně 4x rychlostí. Pokud ale hotové CD vyjmu a pokusím se ho přehrát kdekoliv, i ve stejné mechanice, CD se buď vůbec nenačte, nebo se načte jen několik prvních stop a ty při přehrávání praskají. Zkoušel jsem přeinstalovat ASPI kodeky i všechny vypalovací programy - nic nepomohlo. Nemohlo by to být zdrojem nebo je spíš mechanika na odpis?  Mám PIII 1GHz, MB: i815E-ITE8870-P6IPATC, Windows XP, 512 MB RAM. Děkuji.

[!] Nejpravděpodobnější z Vámi uvedených možností je fyzická vada/opotřebení vypalovací mechaniky.

Tím jsou dnešní odpovědi vyčerpány a mě nezbývá, než vás odkázat na naše diskusní fórum, do kterého libovolně vkládejte nové dotazy. My pak z otázek vybereme maximálně 20-30 nejlepších, na které technici společnosti DXT ComputerS odpoví. Odpovědi by se měly na stránkách Doupěte objevit 1. prosince.

Uzávěrka příspěvků a dotazů je v neděli 23.11. v 8:00 večer. Nové otázky pište do NÁSLEDUJÍCÍHO DISKUSNÍHO FÓRA - zároveň však upozorňujeme, že vzhledem k problémům s nekalou konkurencí a anonymním napadáním v diskusích minulých dílů budeme od tohoto dílu poradny MAZAT jakýkoliv příspěvek v diskusi, který se nebude přímo týkat poradny, potažmo problémů s HW. V případě potřeby něco nám sdělit využijte rubriku "Vzkazy" na horní liště Doupěte nebo napište přímo do redakce.

Diskuze (51) Další článek: Arkády nevymřely, stahujte demo Kao The Kangaroo 2!

Témata článku: , , , , , , ,