Hardwarový průvodce III – sestavujeme PC do 50 000 Kč

První dvě zkompletované sestavy máme ve zdraví za sebou, můžeme tedy pokračovat. Dosud jsme byli při výběru komponent díky finančnímu limitu tlačeni k řadě nepopulárních kompromisů. Dnes se konečně dostáváme k částce, za kterou lze sestavit všestranný počítač s kompletní výbavou použitelný jak pro hraní nejnovějších her, tak i k experimentování s prostorovou grafikou.
Není třeba žádných hlubokých analýz počítačového trhu pro odhalení skutečnosti, že prodejní ceny většiny komponent nekopírují jejich reálný výkon. Po počátečním mírném růstu cen doprovázeném výrazným růstem výkonu nebo užitné hodnoty produktu přichází bod, ve kterém se tento poměr obrací v náš neprospěch – cena začíná růst rychleji než nabízená protihodnota. Produkty nacházející se v nejbližším okolí takového zlomového bodu jsou označovány jako zboží s optimálním poměrem ceny k výkonu. A právě z takových komponent se pokusíme sestavit počítač v dnešním díle.

Příklad PC sestavy do 50 000 Kč včetně DPH
Komponenta Typ Cena (Kč bez DPH)
Základní deska MSI K7T Pro2-A 4700
Procesor AMD Duron 700 2200
Paměť 128 MB SDRAM (Kingmax) 2000
Grafická karta MSI 8817 GeForce 2 MX 32 MB AGP 3500
Zvuková karta Sound Blaster Live! 5.1 2400
CD mechanika Teac CD-RW 32/4/4 interní IDE 3700
HDD IBM 75GXP 45 GB UDMA100 7200rpm 6100
FDD 3,5“ 400
Modem Microcom InPorte 56K PCI interní 1200
Klávesnice Multimedia Samsung 500
Myš MS Intellimouse USB 550
Joystick/gamepad Microsoft, Logitech 1200
Skříň Midi ATX 250W 1500
Monitor 17“ LG 775FT 10700
Chladič CPU, podložka pod myš atd. 300
Cena celkem bez DPH 40950
Cena celkem s DPH 49959

Základní deska + procesor
Možná trochu překvapivě padla volba stejně jako posledně na Duron 700. Tento procesor je v současné době skutečným favoritem v poměru cena/výkon. Vybrali jsme jej i s přihlédnutím ke zvolené grafické kartě GeForce2 MX, kdy v pásmu nižšího a středního rozlišení (do 1024x768) je přísun dat směrem od procesoru naprosto dostatečný pro plynulé zobrazení náročných 3D aplikací, zatímco ve vysokých rozlišeních se brzdou systému stává videokarta, respektive její pomalejší paměti. Jádro celého počítače tvoří základní deska MSI s inovovaným chipsetem VIA Apollo KT-133 . Kromě několika nových prvků, z nichž nejvýznamnější je podpora diskového rozhraní UltraATA 100, vyniká širokou podporou pro experimenty s přetaktováním systému.

Alternativa: Pokud si chcete trochu zautrácet, doporučujeme vaší pozornosti AMD Thunderbird 850. Dá se pořídit za 4300,- bez DPH, což je cena, za kterou Intel není schopen nabídnou ani výrazně slabší P III-600.

Paměti
Pomalu ale jistě se blíží doba, kdy i 128 MB RAM nebude stačit. Prozatím byste ale při běžné práci a hraní her výhodu další porci operační paměti stěží využili, a proto i přes velmi příznivé ceny neplýtvejte svými penězi. Pokud máte chuť ladit systém nad hodnoty doporučené výrobci, zaměřte se raději na kvalitu. Ze značkových pamětí jsou u nás nejoblíbenější patrně produkty KingMax, u kterých je garantován provoz až do 150 MHz.

Alternativa: Pokud vám overclocking nic neříká, kupujte no-name, ušetříte pár stovek.

Grafická karta
Hitem konce loňského roku se právem staly akcelerátory GeForce2 MX. Skvělý výkon za rozumnou cenu, konkurenční Radeon SDR je téměř o třetinu dražší a nemá zatím dopilované ovladače. MX zvládne prakticky všechny nové hry minimálně na 1024x768, začínají se ale už objevovat výjimky (Mercedes-Benz Truck s plnými detaily jede plynule jen v 640x480). Pozor na DDR verze MXek, jsou dražší a se stoupajícím rozlišením (díky 64-bitové sběrnici) méně výkonné než SDR. Jelikož se objevily problémy s neznačkovými kartami, doporučujeme například MS-Starforce 817.

Alternativa: Kdo nutně potřebuje vyšší výkon, musí za plnohodnotný GeForce2 GTS připlatit další tři tisíce, verze Ultra je cenově zatím zcela mimo mísu (stále vysoko nad deset tisíc bez DPH).

Zvuková karta
Výrobky společnosti Creative Labs v tomto oboru už léta charakterizuje kvalitní zvuk a široká podpora ze strany výrobců softwaru. Nepsaným standardem audiokaret s prostorovým zvukem se stala řada SoundBlaster Live! Loni byla ve verzi 5.1 doplněna o dekodér Dolby Digital. To vše za přijatelnou cenu, takže pokud koupíte, nemůžete udělat chybu.

Poznámka: Pokud na stole nemáte věž s podporou Dolby Surround, bude nuceni zakoupit sadu reproduktorů – k těm lepším patří Creative 4Point Surround za 1 800 Kč.

Alternativa: SB Live! 1024 bez čipu Dolby Digital 5.1 stojí o několik stokorun méně - prostor k úspoře je zde.

CD mechanika
Nemohli jsme odolat – cena CDRW mechaniky TEAC s parametry 24/4/4 klesla na natolik zajímavou částku, že by byl hřích toho nevyužít. Spolehlivost a solidnost zdobí všechny produkty této značky, která v testech odborných časopisů pravidelně obsazuje čelní příčky. Obvyklý handicap mírně vyšší ceny se tentokrát nekoná, proto neváhejte.

Alternativa: V případě, že jste si skálopevně jistí, že vypalování nepotřebujete a potřebovat nebudete, berte obyčejný CD-ROM TEAC 40x za osmnáct stovek.

Pevný disk
Zřejmě by se v cenících našlo pár kusů se zajímavější cenou, nám ale padnul do oka velký a rychlý disk IBM 75GXP o kapacitě 45GB se 7200 otáčkami. S tímto mackem budete mít nadlouho vystaráno, přenos dat prostřednictvím protokolu UDMA100 systém určitě brzdit nebude.

Alternativa: Pokud mermomocí chcete něco menšího a pomalejšího, zkuste o 2500 Kč levnější Seagate 320413A 20GB UDMA100 5400rpm.

Floppy disk
Jakýkoliv.

Alternativa: Jakýkoliv jiný.

Modem
Pro slabší linky se vyplatí pořídit si kvalitní značkový modem, v každém případě homologovaný od ČTÚ. Obecným prototypem takového modemu je 56k v interním provedení, osazený čipem Rockwell, Softwarové modemy raději ne, zatěžují procesor počítače.

Tip: Při problémech se stabilitou spojení se vyplatí zjistit, jaký typ modemů používá druhá strana (internetový provider, protihráč), a vyzkoušet stejný model..

Klávesnice
Za 500 korun máte na stole multimediální klávesnici se spoustou extra čudlíků, kterými můžete ovládat hlasitost zvuku, CD přehrávač, spouštět programy, nebo uspávat a budit počítač.

Alternativa: Komu vadí změť drátů na stole, může sáhnout po bezdrátové klávesnici. Bohužel, stále stojí několikanásobek té klasické.

Myš
Microsoft to s hardwarem zkrátka umí. Vyzkoušejte Intellimouse s kolečkem v provedení USB, nebudete litovat. Přesnost, výborná ergonomie, spolehlivost.

Alternativa: Kvalitní myši vyrábí také Logitech. V nejlevnějším segmentu nejsou k zahození ani produkty Genius. Oproti tomu, pro movitější je na trhu solidní nabídka optických a bezdrátových myší.

Joystick/gamepad
Tak jako u myší, Microsoft s Logitechem nezklamou ani v oblasti herních polohovacích zařízení. Tady nelze doporučit jeden konkrétní model, vždy záleží na typu hry. Počítejte však s čtyřcifernými cenami.

Alternativa: Raději ne, tady není šetření na místě.

Skříň
Optimálním rozměrem pro středně náročného uživatele je Midi ATX case. Výrobky AMD mají poněkud vyšší energetickou náročnost než konkurence od Intelu, proto se nespokojte s 200W zdrojem a raději se pojistěte 230-250 Watty. Některé skříně mají standardně zabudovaný druhý větrák – pro Durona to není vůbec od věci.

Tip: Některé firmy nabízejí kromě stádových béžových škatulí i pohledné kousky vyvedené v nejrůznějších barvách a tvarech. Když už nic, stojí to aspoň za shlédnutí.

Monitor
Na závěr jedna z nejdůležitějších, avšak často neprávem opomíjených věcí. Abyste na monitoru nenechali svoje jediné oči, příliš neexperimentujte s kompromisy a zvolte raději osvědčenou a kvalitní obrazovku. K nejlepším technologiím dneška patří Trinitron, Diamondtron a Flatron. A právě posledně jmenovaným typem se pyšní 17“ monitor LG 775 FT. Plochá obrazovka postrádá dva rušivé horizontální pruhy (vyztužení mřížky), typické pro tento typ obrazovek. Jasný a kontrastní obraz oku zalahodí, cena nevyděsí.

Alternativa: Kdo chce mít doma za stejnou cenu raději devatenáctku (monitor!), musí počítat s horší kvalitou obrazu. Na hrách to až tolik nevadí, hůř se to snese při práci.

Závěr
Tak to bychom měli. Se sestavou této třídy s přehledem zvládnete nejen hraní nejnáročnějších her všech žánrů, ale můžete si vyzkoušet například práci v 3D renderovacích programech s hardwarovou podporou OpenGL nebo tvorbu multimediálních aplikací všeho druhu. Běžné kancelářské programy samozřejmě poběží rychlostí blesku.

Další výhodou je i dobrá výchozí pozice pro budoucí upgrade – až časem pocítíte nedostatek výkonu, vyměníte pouze procesor (řekněme za gigový Thunderbird), eventuálně grafický akcelerátor (Radeony DDR už začaly klesat) a máte opět na chvíli po starostech.

V příštím dílu se podíváme na to nejlepší, co se na dnešním trhu výpočetní techniky dá pořídit. Pokud si můžete dovolit odlehčit své peněžence o nějakých sto tisíc korun aniž byste se následujících dvanáct měsíců museli stravovat po charitách, nebudete rozhodně litovat.

Diskuze (22) Další článek: Nové informační servery

Témata článku: , , , , ,