Harry Potter: Mistrovství světa ve Famfrpálu – sport čarodějů

Celosvětově známý Harry Potter, student Bradavické školy čar a kouzel, se vrací s originální a zábavnou hrou, v níž se i vy můžete na chvíli stát součástí nejoriginálnějšího sportovního klání těch nejlepších hráčů a přivést svůj tým k vytouženému zisku poháru. Neváhejte a navštivte s námi velkolepé čarovné klání v této strhující hře.

Platforma: PC
Typ hry: sportovní hra v čarodějnickém duchu
Multiplayer: ano (2 hráči na jednom PC)
Minimální konfigurace: procesor 500 MHz, 64 MB RAM, 600 MB na HDD,  16 MB 3D grafická karta
Doporučená konfigurace: procesor 1 GHz, 128 MB RAM, 600 MB na HDD, 32 MB 3D  grafická karta
Testovací konfigurace: procesor 1,7 GHz, 512 MB RAM, 600 MB na HDD, 64 MB 3D grafická karta (GeForce2 Ti)
Výrobce: Electronic Arts (
http://www.ea.com/)
Distributor hry: Electronic Arts (
http://www.ea.com/)
Distribuce v ČR: Elecronic Arts
Homepage hry:
http://harrypotter.ea.com/

Každým rokem se mohou fanoušci mladého čarodějnického učně Harryho Pottera těšit na nové herní či filmové zpracování dnes již slavných knižních předloh, které v současné době dosáhli pěti vydaných dílů. Minulý rok byl pro nadšence Harryho Pottera velmi úrodný, jelikož se dočkali nejen filmového a herního zpracování druhého dílu (Harry Potter a Tajemná komnata), ale také kompletního převedení nejoblíbenějšího sportovního klání studentů Bradavické školy čar a kouzel do herní podoby, kterou vám představím v dnešní recenzi lokalizované verze.

  

Kdo by nechtěl hrát za Nebelvír * Další získaná karta * Část tréninku za mnou

Jak jsem poznamenal v úvodu, hra Harry Potter: Mistrovství světa ve Famfrpálu představí hernímu světu nový sportovní zážitek, který se v českém podání nazývá Famfrpál. Název Famfrpál, ať již představuje cokoliv, neznalému člověku a počítačovému hráči o tomto sportu moc neřekne. Pokud tyto osoby spatří poprvé zápas mezi dvěma sedmičlennými týmy v akci, budou je nejspíš přirovnávat k několika moderním sportům, ze kterých uveďme například hokej, házenou a mnohé další, z nichž si famrfpál vypůjčil některé prvky. Ale nedejte se jakkoliv zmást, famfrpál je zcela originální záležitost.

Famfrpál aneb hra čarodějů

Pojďme se nyní podívat na důležité principy a pravidla tohoto sportu, garantuji že vám přejdou po projití úvodní fáze hry ihned do krve. V jednotlivých zápasech proti sobě nastoupí dvě sedmičlenná družstva, která se skládají ze tří střelců, dvou odražečů potlouků, jednoho brankáře a nejdůležitější postavy celého týmu, takzvaného chytače zlatonky. Každý z těchto členů plní specifické funkce, které všechny během hraní vyzkoušíte na vlastní kůži. Ale nemusíte se ničeho obávat, vše je vyrovnané na únosnou míru.

  

I Ron a Hermiona vám budou fandit * Je to svatozář nebo gól? * Kámen-nůžky-papír

První zmíněná trojice (střelci) týmu se stará o míč Camrál, který se snaží prohodit jednou ze tří soupeřových obručí a získat tak pro svůj manšaft 10 bodů. Dvojice odražečů má za úkol chránit své spoluhráče před dotěrnými Potlouky, které se snaží zasáhnout spoluhráče a tím získat Camrál pro druhý tým. Brankář má klasickou úlohu bránit tři obruče před soupeřovým útokem – nic víc, nic míň. Chytač Zlatonky, jak již bylo řečeno, je nejdůležitějším členem družstva - jen na něm záleží, jestli vyhrajete či prohrajete. Jediným jeho úkolem v zápasu je kroužit nad hřištěm a hledat Zlatonku, která se skrývá všude možně. Pokud ji najde a chytí, což bývá někdy složité, získává pro svůj tým 150 bodů a zápas se tím končí.

  

Jen nezpomalit, jen nezpomalit * Ještě kousíček * Zavolejte hasiče a záchranku, ono to nemá brzdy

Musím vás upozornit na to, že tento sport, i když jej hrají studenti Bradavické školy čar a kouzel, kteří oplývají všelijakými kouzelnickými schopnostmi, mohou být pro ně tyto zápasy velmi nebezpečné. Po hřišti, jak jste si jistě všimli, se neběhá po zemi, ale létá se nad hrací plochou ve velkých i nízkých výškách - na kouzelných košťatech. Pády z těchto výšek nebývají časté, ale pokud někoho zasáhne Potlouk či protivník pro zisk Camrálu učiní nebezpečný výpad, určitě to hodně zabolí… naštěstí pádů se ve hře nemusíte obávat, jen si musíte dát pozor na vždy hrozící Potlouky a hlavně dotěrné protihráče:-). Zanechejme nyní detailního vysvětlování základních principů tohoto osobitého sportu a pojďme se podívat, co nás čeká přímo ve hře.

Z Bradavic do Světa

Po prvním spuštění hry se ocitnete na půdě Bradavické škole čar a kouzel, kde vás v první části této hry naučí jednotliví hráči tajům a pravidlům Famfrpálu. Naučíte se tak přihrávat, střílet s Camrálem, dělat různé kousky s létajícím koštětem a mnohé další vylomeniny, které k Famfrpálu patří. Po každém úspěšném zdolání tréninkových částí získáváte za rekord či úspěšnost sběratelské karty, které zpřístupňují různé bonusy (lepší košťata, nová hřiště, komba a další). Po úspěšném absolvování první tréninkové části přijde na řadu první hodnotný zápas, ve kterém uplatníte veškeré znalosti, které jste se naučili.

  

Tak kdepak máme toho rošťáka * Je to doma, vyhráli jsme * Čísla hovoří za vše

Takhle bych mohl pokračovat dále, ale shrnu jen další vývoj. Než-li se ocitnete na světovém šampionátu, budete muset vyhrát s týmem jedné ze čtyř kolejí (Nebelvír, Zmijozel, Havraspár a Mrzimor) proslulý Pohár Bradavické školy čar a kouzel. Po zisku tohoto poháru se vám otevře vytoužená cesta do mezinárodního turnaje, kde budete moci hrát např. za USA, Japonsko, Anglii, Norsko a další dostupné státy ve hře. Každý se liší nejen svým typickým vzhledem hřiště, barvami dresů a týmovým kombem, ale také svým pojetím hry (USA či Bulharsko jsou spíše útočnější týmy, kdežto Japonsko nebo Anglie sází na obranu).

První krůčky a trocha teorie Famfrpálu

Při prvním spuštění mě ohromilo a silně na mě zapůsobilo profesionálně zpracované úvodní video, které mi do žil napumpovalo tu správnou atmosféru - ta se prolíná celou hrou. Dostal jsem se pak na hlavní obrazovku, kde jsem se s velkým očekáváním vrhnul do tréninkové fáze a prvních zápasů, tam jsem si vypiloval vše, co jsem se naučil v předchozích částech.

  

Nezbytná póza s pohárem pro fotografy * Tak a je to zaznamenáno navždy * Opět čísla hovoří za vše

Tréninkem budete muset projít, jinak vás hra nepustí dále. Zde se naučíte ovládat jednotlivé posty a hlavně si zvyknete na pozici hráčů ve vzduchu, kde pro ulehčení jen kontrolujete směr letu dopředu a do stran (veškerý vertikální pohyb obstarává počítač). Další ulehčení pro hráče představuje kamera, která se automaticky natočí směrem ke třem obroučkám protihráče toho, kdo má v držení Camrál. V zápase se staráte jen o směr letu, přihrávky, střílení, odrážení Potlouků a speciální pohyby (to vše za pomoci osmi tlačítek).

  

Nová odveta za Pearl Harbor * Americký fotbal se u Američanů nezapře * Kdo tu pořád rozhazuje ten bordel?

Nahrávat lze kdykoliv, kdežto střílet Camrál do obručí lze jen v jejich blízkosti. Se střelbou souvisí také délka držení klávesy pro střelbu – čím déle držíte tuto klávesu, tím rychleji Camrál poletí. Odrážet a následně směřovat potlouk na protihráče či využít speciálních akcí jde jen jednou za čas. Pokud taková chvíle nastane, objeví se u hráčova skóre ikona dané akce a hráč v ten moment může využít onu akci ve prospěch vlastního týmu. V případě Potlouku hráč ovládá samotný míč a snaží se trefit do soupeřova útočníka, který má v držení Camrál. Pokud se mu podaří úspěšně zasáhnout cíl, soupeřovi vypadne Camrál a získá jej útočník hráčova týmu, který v ten moment přechází do útoku. Speciální akcí provede hráč kombinací tlačítek útočné kombo nebo efektivní sebrání Camrálu ze soupeřova držení, které je provedeno v několika povedených animovaných sekvencí. Pokud se vám v průběhu hraní dobře daří, získáte možnost využít speciálního týmového komba. Pokud toto kombo aktivujete, spustí se animovaní sekvence u každého týmu odlišná. Výsledek vždy značí pestrou podívanou na spolupráci několika hráčů v týmu a následné střelení Camrálu do obručí.

  

Výskok, smeč a gól * Frajeřinka s camrálem * Japonský útok na branku

V závislosti na úspěšném hraní se v horní části zvětšuje či zmenšuje posuvný ukazatel obou týmů. Pokud se tyto dva ukazatelé spojí, objeví se Zlatonka a nastává čas pro nejdůležitější část ve hře (chytit ji co možná nejrychleji před soupeřem). V ten okamžik ovládá hráč jen chytače Zlatonky (ostatní postavy tvoří kulisu - v některých případech můžou znamenat nechtěná zbrždění letu za Zlatonkou). Hráč koriguje let chytače ve vyznačeném pruhu a za pomoci klávesy pro zrychlení letu se přibližuje k vytouženému konci zápasu (čím větší má hráč horní posuvný ukazatel, tím déle může zrychlit svůj let). Po chycení Zlatonky nastane slavností animace a zápas končí.

Po absolvování tréninkových misí a následného získání Poháru Bradavické školy čar a kouzel jsem se pustil do Světového poháru, kde se souboje s některými evropskými týmy staly peprnější pro jejich útočnost a leckdy i zákeřnost.

Barevné hýření a všude samý randál

Menším neduhem oplývá Harry Potter: Mistrovství světa ve Famfrpálu v grafické části, kde je znát vliv vývoje i pro ostatní platformy, na kterých si můžete tento titul zahrát. Není se však čeho bát. Jakmile vstoupíte na hřiště, jako byste se ocitli v pestrobarevném světě - až z toho oči přecházejí. Každý stadion oplývá svou vlastní architekturou a pestrou paletou barev. Zpočátku vše vypadá nádherně, ale později při všech barevných efektech a rychlém spádu hry můžete ztratit chvilkovou orientaci. Přesto je grafická část jednou z nejsilnějších stránek této hry. Co musím na hře pochválit kromě jednoduchého ovládání, pěkné grafiky a výborné atmosféry, je zvukový doprovod, který patří k těm nejlepším co jsem za poslední dobu mohl slyšet. Různé zvuky od svištění košťat, průletu Camrálu obručí, pokřiky spoluhráčů, komentář během zápasu a mnoho dalších skvěle znějí a do tohoto typu hry přesně zapadají.

Co se jinam nevešlo

Prvně nesmím zapomenout na umělou inteligenci jak vlastních spoluhráčů, tak i počítačového protihráče. Pokud jde o spoluhráče, nelze jim moc co vytknout (brankář dobře brání, hráči si nalétávají na přihrávky atd.). Horší už je to s počítačovým protihráčem, který se sice snaží bránit, ale většinou má děravou obranu a mizerný útok. Dále už bych to moc nerozebíral, protože jasným důkazem jsou především výsledná skóre (po většinu zápasů jsem držel standart 400:30 a více).

Světlé stránky hry
  • Hratelnost
  • Originální námět
  • Zvuková kulisa
  • Intro
  • Nízké hardwarové nároky
Temné stránky hry
  • Umělá inteligence počítače
  • Grafická část menu
  • Časem monotónnost
  • Hudba

Ze začátku je hra velmi přitažlivá a s postupným odkrýváním jednotlivých stadionů a sbíráním kartiček velmi chytlavá, ale vše časem omrzí a nastoupí monotónní postup ve hře. Mě samotného hra chytla od začátku a prošel jsem v ní všemi zápasy. Tak ve tři čtvrtině hraní světového poháru nastoupil útlum nadšení, ale to neznamená, že jsem si hru neužil až do konce. Nejvíc se mi na ni libí ta správná atmosféra a přístupnost pro všechny hráče, kteří chtějí zkusit něco originálního a zábavného. Možná zamrzí absence tolik očekávaného multiplayeru, který nebyl implementován. Ale ve dvou u jednoho PC se dá také výborně pobavit.

Grafika: 7/10
Zvuky: 9/10
Hudba: 5/10
Hratelnost: 9/10

Chytlavá hra, která vydrží hodně dlouho. I když třeba nejste fanoušci Harryho Pottera, vyzkoušejte si tento jedinečný sport – nebudete  zklamáni.

Celkové hodnocení: 7/10

Dostupné pro: PC
Žánr: Sportovní | Sportovní hra v čarodějnickém duchu
Výrobce: Electronic Arts | Webové stránky hry
  • Hratelnost
  • Originální námět
  • Zvuková kulisa
  • Intro
  • Nízké hardwarové nároky
  • Umělá inteligence počítače
  • Grafická část menu
  • Časem monotónnost
  • Hudba
Diskuze (2) Další článek: Minutové video špionážní akce Splinter Cell: Pandora Tomorrow

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,