Harry Potter: Wizards Unite - mobil místo hůlky (mobilní recenze)

Zahoďte pokebally, chopte se kouzelnických hůlek a sledujte, co vám sedí na zahradě.

Co baví

  • Propojení světů
  • Komplexnější hratelnost
  • Hlubší interakce s okolím
  • Přítomnost příběhu

Co vadí

  • Mikrotransakce
  • Pomalejší loadingy
  • Oproti předchůdci méně přirozené
7/10
Hodnocení

Herní průmysl celkem věrně kopíruje technologický vývoj. Společně s ním totiž do her postupně a nenápadně přicházejí inovace, které je mění k nepoznání. Jedním z vývojářských studií, které je pro takový posun příznačné, je kalifornské Niantic Labs, proslulé zejména díky mobilnímu hitu Pokémon GO.

Screenshot_2019-07-07-18-21-24-035_com.nianticlabs.hpwu.prod.jpgreceived_319525975617453.jpegreceived_387472481879500.jpegreceived_623803038111315.jpeg
Mobilní telefon vám poslouží jako kouzelná hůlka

Zdálo se již, že fenomén Pokémon je již mrtvou záležitostí, jejich přesun do prostředí rozšířené reality mobilních telefonů ovšem nastartoval v roce 2015 skutečné herní šílenství. Byla by tedy chyba nezkusit využít skrytého potenciálu a s vývojem her podobného charakteru skončit.

Hůlky do ruky

Výběr Niantic Labs tak tentokrát padl na svět čar a kouzel, do prostředí dalšího velkého hitu, Harryho Pottera. A je to výběr celkem přesný, neboť pestrý a bohatý svět je pro hry v rozšířené realitě zásadní. Harry Potter: Wizards Unite sice ve svém základu navazuje na předešlý titul studia, přináší ale také mnohá rozšíření. Ty ve svém důsledku sice posouvají svět skrze sklo mobilního telefonu o kus dále, ne všechny ale fungují bezchybně.

 

Harry Potter: Wizards Unite sice ve svém základu navazuje na předešlý titul studia, přináší ale také mnohá rozšíření

 

V jádru tu tak opět máme mobilní hru, která hráče vyžene ze svých obýváků, aby mohli objevovat tak trochu jiný svět, než na který jsou zvyklí. Princip tedy zůstává víceméně stejný, tzn. boj s virtuálními nepřáteli v reálném světě. I tentokrát se budete pohybovat po skutečné mapě svého okolí, na které budete potkávat nejrůznější stvoření. Zábava více než návyková, ale zároveň také poměrně nebezpečná, zejména potom v městských zástavbách, kde si ostatně titul paradoxně užijete nejvíce.

Komplexnější a vyzrálejší

Prvním z výrazných posunů je zejména implementace příběhu, který hru zasazuje do kontextu a dává kouzlení a čarování hlubší smysl. Říkám hlubší, ne hluboký. Děj Harry Potter: Wizards Unite se odehrává po filmových i knižních předlohách, není tedy zbytečně svazován a dává možnost k poutavému objevování. Pomáhat budete samotnému Harrymu, který se stal bystrozorem a potřebuje píchnout se vzniklým chaosem v kouzelnickém světě.  

Screenshot_2019-07-07-18-30-53-842_com.nianticlabs.hpwu.prod.jpgreceived_839518759754676.jpegreceived_938548416493910.jpegreceived_2341879882541459.jpeg
Propojení virtuálního a reálného světa funguje na jedničku

Výraznější proměnou prošla i samotná interakce s okolím. Ta totiž došla výraznějšího prohloubení a je více vázána na reálný svět. Tak například plnění výzev a úkolů se neobejde bez načerpání potřebné energie, které je možné pouze v hostincích. Inu, mobilní hry začínají dostávat také sociální rozměr. Už ze své podstaty je tak Harry Potter: Wizards Unite mnohem lépe hratelný spíše v městských zástavbách.

Posuny můžeme spatřovat i v samotné hratelnosti, která se zdá být ucelenější než v případě úspěšného předchůdce. Souboje s virtuálními nepřáteli jsou zábavnější a neomezují se pouze na obyčejné hození pokeballu. Stále se zde bavíme o primitivní hratelnosti, ale již konečně získáváte pocit, že něco skutečně děláte.

Screenshot_2019-07-07-18-38-54-594_com.nianticlabs.hpwu.prod.jpgScreenshot_2019-07-07-18-40-24-815_com.nianticlabs.hpwu.prod.jpgScreenshot_2019-07-06-09-01-05-749_com.nianticlabs.hpwu.prod.pngScreenshot_2019-07-06-09-06-32-522_com.nianticlabs.hpwu.prod.png
Během svého putování budete potkávat skutečně bizarní exempláře různých velikostí

V soubojích budete nuceni uhýbat, používat lektvary, hromadit energii apod. Za postupné objevování, osvobozování či vyhrané souboje získáváte potřebné XP, které vás pochopitelně posouvají dále a dále. Vylepšovat si tak můžete své schopnosti či pořizovat nové vybavení.

 

Posuny můžeme spatřovat i v samotné hratelnosti, která se zdá být ucelenější než v případě úspěšného předchůdce

 

Titul naštěstí obsahuje i poměrně velké množství nejrůznějšího mimoherního obsahu, denních výzev či možnosti spojovat se se skutečnými přáteli. Máte-li tedy ještě vůbec nějaké. Ostatně důraz na sociální rozměr je více než nápadný, což kvitujeme s povděkem.

Hůlky co se zapotí

Stinnou stránkou titulu jsou potom obligátní mikrotransakce. Hra vás do nich sice nikterak nenutí, jejich přítomnost je však strašákem už z principu. Zejména potom pro obyvatele vesnic, kteří budou hospodu ve svém okolí hledat jen velice obtížně. Stejně obtížně si svět Harry Potter: Wizards Unite užijí i majitelé slabších kouzelnických hůlek, tedy spíš mobilních telefonů. Přece jen princip rozšířené reality je po technické stránce trošku náročnější, což se na požadavcích rozhodně podepíše.

Screenshot_2019-07-07-18-47-45-659_com.nianticlabs.hpwu.prod.jpg
Tajuplný svět si užijete i v interiérech, ta pravá zábava však začíná venku

Na recenzovaném Xiaomi Redmi 3S, stejně jako na Samsungu Galaxy A6 jsme se potýkali s poměrně dlouhými loadingy. Stejně tak pohyb v herním prostředí nebyl vždy úplně plynulý. Hra však byla celkem bez problému hratelná, jen vyžaduje trošku více trpělivosti. Nakonec podstatně výkonnější stroj, Sony Xperia XZ2 Compact, neměl s titulem žádný problém ani v náročnějších pasážích.

Odměnou vám potom bude celkem svižný doplněk pro cestování po blízkém či vzdáleném okolí vašeho bydliště. Propojení skutečného světa s tím virtuálním Harryho Pottera tak představuje příjemnou zábavu, ale zároveň i zbytečný boom. Závěrem posílám velké poděkování Verunce za spolupráci při recenzování.

Verdikt

Harry Potter: Wizards Unite navazuje na veleúspěšný Pokémon GO tím nejlepším možným způsobem. Bere si z něho celkový koncept hratelnosti, kterou posouvá ještě o kousek dále, a to zejména díky implementaci příběhu, komplexnějšímu soubojovému systému nebo silnějšímu důrazu na interakci s okolím. Na druhou stranu však rozšířená realita ve světě Harryho Pottera nepůsobí tak přirozeně, jako tomu bylo u předchůdce. Celkové pokřivení předlohy je mnohem nápadnější a výsledek působí o něco více křečovitě. I tak je ovšem další počin studia Niantic Labs lehce nadprůměrnou zábavou a potenciální peckou na trhu mobilních her. Uvidíme časem.

 Hra byla recenzována na telefonu Sony Xperia XZ2 Compact Xiaomi Redmi 3S.