Hattrick – zahrajte si fotbal jako nikdy předtím!

Do háje, soupeř postavil svoje áčko, tak to si dneska neškrtnu. Do výkopu zbývá minuta, modlím se, aby chlapci v rozestavení 3-5-2 zabrali a dokázali odříznout od přihrávek toho jejich holomka, co má cenu jako celý můj tým…ale CO TO? Honza Tyč pronikl po levé straně a dává GÓL! Vedeme 1:0! Jen počkej, já ti ukážu, sice hraješ o dvě třídy výš, ale pohár je pohár a útoky po křídlech, to je věc!

“Jsem opět ve varu, připadám si jako Ancelotti na lavičce AC Milán a očima visím na obrazovce, kde v průběhu následující hodiny a půl budou naskakovat větičky, popisující průběh zápasu. Vydržet, chlapci, vydržet, gólman má formu a při troše štěstí bychom to mohli ustát!"

Co je Hattrick?

Hattrick (www.hattrick.org) je on-line fotbalový manažer, jemuž na světě v současnosti zřejmě není rovno. Konkurenci by těžko hledal také v počtu uživatelů – ke dnešnímu dni propadlo této hře přes čtvrt miliónů hráčů v sedmdesáti zemích (poslední rozšíření zahrnovalo např. Írán, Dominikánskou republiku či Tunis - a třeba v Malajsii už mají velmi slušný reprezentační tým). Pár dní čekáte na přidělení týmu a pak se o svoje ovečky začnete starat.

  

Z hlediska volnosti manažera je Hattrick možno zařadit někam doprostřed pole existujících manažerů, nestaráte se sice o to, kolik stánkařů bude na vašem stadionu prodávat párky, přesto si ale můžete svůj fotbalový chrám budovat dle libosti a ne čekat na schválení od vedení klubu jako například v Championship Manageru 4. Stejně tak utrácení peněz za hráče je čistě vaše věc, může se vám ale stát, že zkrachujete.

Jako hamižný a nízký tvor si cením především toho, že pokud nechci, nemusím za Hattrick zaplatit kromě poplatků za připojení ani korunu. Fajnšmekři, kteří hře propadli, si sice mohou připlatit za poskytnutí přídavných služeb, ke hře jako takové je však nutně nepotřebujete a nezískáváte s nimi kromě více možností, jak se starat o svůj tým (můžete vydávat tisková prohlášení, vytvořit si logo týmu), žádnou výhodu oproti těm, kdo se rozhodnou neplatit.

Jak se to hraje?

"Sakra, právě jsem se znovu podíval na svůj zápas a už teču 1:2. Nejdřív se nedohodli střední obránci a toho soupeř pohotově využil, potom se mi sice podařilo zprasit jednoho jejich útočníka, ale z následného trestného kopu mi jakýsi Iliescu prostřelil mého milovaného brankáře ze třiceti metrů. Teď se ukáže, jakého máme trenéra; vůdcovské schopnosti solidní, to by snad mělo stačit na kvalitní poločasový rozbor a stanovení nové strategie…"

Základem Hattricku je samozřejmě jako v reálu liga. Ta trvá 16 týdnů reálného času, ligové zápasy se hrají každou sobotu v 11.30 (tedy v Čechách, kdy hrají Pákistánci opravdu netuším). S každým ze sedmi ostatních týmů osmičlenné ligy se utkáte dvakrát, jednou doma a podruhé venku. A poperete se s nimi o jediné postupové místo do vyšší ligy. A protože jeden zápas týdně by byl málo, na středu připadají zápasy českého poháru. Tedy do té doby, dokud se v něm udržíte. Pak už vás ve středu čekají jen přáteláky s kamarády nebo úplně cizími týmy z celého světa.

"GÓÓÓÓL!!! Vyrovnáno, 2:2! Jak se zdá, trenér si dal o přestávce záležet a do druhého poločasu vyběhli hráči jako vyměnění. Nejdřív se můj německý miláček Ortfried Dittrich von Gringmuth nechal vychytat gólmanem soupeře, ale napodruhé mu rozhodčí zbaštil pád ve vápně a z penalty se švédský internacionál Håkansson nemýlil. Teď doufám, že se chlapci nenechají strhnout k bezhlavému útočení, to by mohlo být smrtící… možná jsem přece jen měl postavit 5-3-2 s ofenzivními krajními beky a spoléhat na protiútoky. Možná si kvůli tomu budu rvát na konci zápasu vlasy…"

Co vlastně můžete ovlivnit před začátkem zápasu? Kromě obligátního rozestavení (máte na výběr ze sedmi standardních variant, pokud se rozhodnete pro nějakou jinou, riskujete, že hráči nebudou vědět, která bije a z vaší sestavy se stane sbor zmateně pobíhajících jedinců… vy potom můžete jenom lomit rukama a raději se neotáčet směrem k VIP tribuně, odkud výkon vašeho klubu sleduje hlavní sponzor) máte možnost udělit každému hráči individuální příkaz, jak hrát (ofenzivně či defenzivně, tlačit se do středu či hoblovat po křídle). Což se výrazně vyplatí kombinovat s nastavenými taktikami pro celé mužstvo, kterých je celkem pět – útoky středem, po křídlech, brejky, pressing a normal. Každá z taktik samozřejmě vyžaduje určité typy hráčů – např. hrát beton bez kvalitních obránců by se rovnalo sebevraždě.

  

Jedním z klíčových aspektů Hattricku je trénink mladíků, které později můžete za drahé peníze střelit na trhu. Dá se říci, že většina týmů z této činnosti žije. A jak takového mladíka získat? Každý týden si smíte vytáhnout jednoho hráče z juniorského týmu a zařadit ho do kádru, pokud vypadá aspoň trochu nadějně. Příjemnou záludností hry však je, že vás nechá trénovat jen jeden z osmi atributů (jeden ze švédských hráčů dokonce označil Hattrick za jistý druh RPG), které hráči mají (v porovnání s CM4 se může osm vlastností zdát málo, ale vystačíte si s nimi na spousty taktických variant). Když se tedy rozhodnete trénovat například obránce, nezbude vám než hrát se slabými útočníky - nebo si za peníze získané z prodeje svých vytrénovaných borců koupit na tyto posty hráče lepší.

Otevřený trh je místem, na němž probíhají veškeré transakce. Pokud se chcete zbavit hráče, který již ve vašem týmu nestíhá, nebo naopak prodat hvězdu a utržit slušný balík peněz na nákup posil, stačí nastolit požadovanou částku a čekat, jestli na ni někdo přistoupí. Druhou možností je nastavit počáteční cenu na 0 korun a čekat, jak vysoko se vyšplhá – o tak levného hráče totiž projeví zájem více manažerů, kteří se začnou navzájem přeplácet. A když se do toho jednou pustí, tak většinou na nějakou tu korunu nehledí:-). Konečná částka se tak může vyšplhat mnohdy i výš, než při nastavení vysoké sumy na začátku.

Dalším zdrojem peněz pro váš klub jsou fanoušci. Je to banda nevděčná, když se vám nedaří, velice rychle se naštvou a přestanou chodit na vaše zápasy a podporovat fanklub. Na druhou stranu je dokáže vcelku potěšit třeba porážka 5:6; přišli se bavit a viděli pět fíků, to se vyplatí… Nezanedbatelný příjem představují také dotace od sponzorů, i ty jsou ovšem závislé na výkonech klubu.

 

Nejlepší z nejlepších trenérů pak mají šanci, že je ostatní hráči zvolí trenéry národních týmů. Výkon této funkce samozřejmě vyžaduje daleko větší oddanost hře, než je tomu u běžného hráče; ne náhodou jsou proto za trenéry vybírání hráči s dlouholetou praxí, u nichž se předpokládá, že s touto zábavou hned tak neskončí. Nezbytnou podmínkou jsou pevné nervy, jelikož trenér národního týmu je neustále konfrontován s názory ostatních na několika nezávisle fungujících frontách.

Jak to vypadá?

Design Hattricku by se dal bez nadsázky popsat jako minimalistický. Nečekejte grafické zázraky, celá hra je postavena tak, aby jela rychle pokud možno i na modemovém připojení. Také zápasům grafika chybí, místo panáčků pobíhajících po obrazovce uvidíte pouze věty, popisující jednotlivé důležité momenty utkání. Výhodou je utilitka HT Live, díky které můžete sledovat zprávy z několika zápasů najednou bez nutnosti otevírat nová okna pro zápasy spřátelených klubů či rivalů z ligy. Ale věřte nám – pokud si chcete otevřít přenos z několika zápasů k práci, raději to nedělejte, nebo budete svým pracovním výkonem nemile překvapeni

Česká Komunita

Jednou z velkých výhod Hattricku jako on-linové hry je existence komunity lidí, kteří jsou do hry stejně zažraní jako vy. Kromě fór obsažených přímo ve hře tvoří funkci hlavní arény diskusní server Hofyland (www.hofyland.cz), na kterém se schází značná část ze sedmi stovek aktuálně hrajících manažerů. Na Hofylandu lze nalézt všemožná auditoria, radami pro nováčky počínaje, přes debaty expertů až po kluby jednotlivých soutěží.

Velkou část užitečných informací lze získat na webu Hattrick-CZ (http://www.hattrick-cz.com), kde najdete všechno, co o Hattricku potřebujete vědět, pěkně v češtině, takže vlastně ani nepotřebujete umět anglicky (česká jazyková mutace se právě chystá a v dohledné době by v češtině měl být i Hattrick samotný). Kromě pravidel zde můžete najít info o reprezentaci, statistický server či šikovné linky, které se vždycky hodí.

Přijďte to zkusit!

"Odcházím znechucen výkonem rozhodčího a naštvaný na celý svět. Už když udělil Håkanssonovi žlutou kartu, bral jsem to jako ústupek silnějšímu soupeři. A když v 65. minutě viděl můj severský stoper červenou, vzteky jsem málem rozbil monitor. To nemůže být pravda! Myslím, že nějak podobně vyzuřoval kdysi Jarda Hřebík na lavičce Sparty… Stačilo pár minut a soupeř využil toho, že ve středu obrany najednou zela díra, kterou ostatní obránci prostě nedokázali zacelit. Dva góly v rychlém sledu definitivně zlomily náš heroický odpor a podepsaly ortel nad naším letošním účinkováním v poháru. Ale co, aspoň se budu moct lépe soustředit na trénink, moje skupinka sedmnáctiletých slibných záložníků už se třese, aby dostala příležitost aspoň v přáteláku…"

Hattrick je pravděpodobně nejkomplexnějším on-line fotbalovým (a možná vůbec sportovním) manažerem současnosti. Nečekejte od hry, že by plně dokázala postihnout krásu sportu zvaného kopaná, Hattrick je tomu však nejspíš nejblíže z pestré nabídky her, které lze na webu najít. A vzhledem k tomu, že poptávka po fotbalových manažerech stále vykazuje rostoucí tendenci, má zaděláno na dlouhodobou úspěšnou existenci. Především díky tomu, že švédští autoři hry neusínají na vavřínech a stále přicházejí s novými zlepšováky, které po pečlivém přezkoušení a vychytání nedostatků zavádějí do hry.

Diskuze (32) Další článek: Harry Potter se vrací na nových screenech

Témata článku: , , , , , , ,