Heavy Metal F.A.K.K. 2 – konec nadvlády Lary Croft?

Fanoušci rychlé akce, hráči 3D stříleček kořeněných logickými problémy a příznivci ladných dámských křivek, zbystřete pozornost! Řítí se na vás další kousek, plný nádherných scenérií, zapeklitých puzzlů, nepříjemných nepřátel a slušně navržených úrovní. V místech, kde Laře Croftové docházel dech, tam Julie s ladností sobě vlastní pozvedá pomyslnou zástavu.

Žánr: 3D akční
Minimum: P2/300, 64 MB RAM, 130 MB HD, 4x CD-ROM, 3D akcelerátor, DirectX 7, Windows 95/98/NT/2000
3D: ano
Multiplayer: ne
Výrobce: Ritual Entertainment
Distributor:
Gathering of Developers

Vývojáři her založených na knize, filmu či comicsu mají oproti ostatním jednu výhodu – scénárista nemusí pracně vymýšlet prostředí, postavy, někdy ani zápletku či celý děj. Některé světy mají tolik příznivců, že hry s danou tématikou mají úspěch (aspoň u nich) předem zaručen. Na druhou stranu často srovnání kvalit hry např. s filmem dopadá v neprospěch hry. Šťouralové se tady určitě zmíní o opakovaném ždímání tématu, o rychlém splácání hry (aby se využil boom vyvolaný uvedením filmu do kin) - a bohužel mají většinou pravdu.

Hře Heavy Metal F.A.K.K. 2 podobné nebezpečí nehrozí, a to hned z několika důvodů. Především je hra vytvořená na motivy série comicsů, které mají přece jen trvalejší hodnotu. Prostředím světa Heavy Metal se sice inspiruje, ale děj je originální a poměrně neotřelý. A kvalita zpracování rozhodně vyvrátí dojem, že se jedná jen o narychlo splácaný polotovar.

Heavy Metal F.A.K.K. 2Heavy Metal F.A.K.K. 2

Nemá cenu rozebírat celý příběh, takže se zmíníme jen velmi stručně. Hlavní hrdinka Julie žije spolu s dalšími spoluobčany na překrásné planetě Eden, kde se vyskytují zdroje zázračné vody, která vrací obyvatelům zdraví a zajišťuje nekonečný život. Planeta je proti útokům z vesmíru chráněná speciálním obranným zařízením. Pak ovšem přiletí velký záporňák a chce milou planetu zničit. Samozřejmě je jen jeden člověk, který se mu může postavit a celou planetu zachránit, a tím je hlavní hrdina (v tomto případě hrdinka) – tedy vy.

Zajímavé je, že celý příběh je hráčům dodáván po kouscích, ve formě výborně zpracovaných in-game animací. Ze začátku jsou například obyvatelé Edenu znepokojeni podivnými meteority. Později se zjistí, že látka obsažená v meteoritech má zhoubné účinky na zdejší živočichy – ti zmutují a stávají se velmi agresivní. Poté dopadne na planetu velký meteorit a město, kde Julie žije, je zaplaveno hromadou příšer, ničící vše živé. Zajímavý příběh je bohužel degradován přílišnou krátkostí a značnou lineárností.

Heavy Metal F.A.K.K. 2Heavy Metal F.A.K.K. 2

Hlavní hrdinka hry byla modelována podle Julie Strain, Penthouse Pet roku 1993. Kromě úvodních úrovní (kdy má na sobě nepěknou modrou kombinézu) se Julie pohybuje v oblečku, který zahaluje pouze to nejnutnější (a dokonce jich během hry vystřídá několik). Postava Julie je detailně prokreslená, zaoblená na těch správných místech a především výborně rozanimovaná. Bohužel ji kamera zabírá většinu času zezadu...

Heavy Metal F.A.K.K. 2Heavy Metal F.A.K.K. 2

Většina hráčů ovšem nehraje tento typ her kvůli pěkné hlavní hrdince, ale kvůli jiným aspektům. Pojďme se tedy podrobněji podívat na zpracování hry. První, čeho si všimneme, je nádherná grafika. Celá hra je až po okraj naplněna nádhernými scenériemi, které sice můžete vidět na screenshotech v článku, ale ve hře jsou ještě působivější. Hra je postavena na enginu Quake 3, ale na rozdíl od něj se většinu času pohybujete v otevřené krajině. Máte také víc šancí se zastavit a kochat se krásným okolím. Navíc se vše hýbe velmi plynule i při vyšších rozlišeních nebo 32-bitové barevné hloubce. Občas sice dojde k prolínání polygonů, ale celkově není technickému zpracování co vytknout. Naopak je nutné pochválit automatickou kameru – vždy zabírá scénu z toho správného úhlu, takže se nestane, že bojujete s příšerou a kamera tvrdohlavě zabírá detail vašeho levého ucha.

Heavy Metal F.A.K.K. 2Heavy Metal F.A.K.K. 2

Jak postava hlavní hrdinky, tak i ostatní postavy a nepřátelé jsou velmi dobře animováni. Julie může kromě standardních pohybů (chůze, běh, skoky, úkroky atd.) používat i plížení (i když zde je to spíše chůze v podřepu), šplhání na překážky a-la Prince of Persia, ručkování, šplhání po laně (včetně rozhoupání a přeskakování na jiná lana), chůze po úzkých římsách atd. Interakce s prostředím sestává z otvírání dveří, mačkání tlačítek, posunování beden atd. S většinou postav můžete hovořit a občas se dozvíte i něco nového nebo obdržíte předmět, který vám později pomůže. Ovládání hlavní postavy osvědčenou kombinací myš + klávesnice je téměř bezproblémové, pouze při souboji se občas stává mírně neohrabaným.

Heavy Metal F.A.K.K. 2Heavy Metal F.A.K.K. 2

Škála nepřátel je také poměrně široká. Ze začátku vás obtěžuje pouze dotěrný hmyz a zmutovaní hlodavci, v pozdějších úrovních ovšem přituhuje, nepřátel je víc a víc a hlavně jsou mnohem silnější. Nejsilnější potvory ani nemáte šanci v přímém souboji porazit, musíte přijít na fígl, který vám pomůže zvítězit. Umělá inteligence většiny nepřátel je na velmi vysoké úrovni.

Kde jsou nepřátelé, tam jsou i zbraně. Hlavní hrdinka jich má k dispozici poměrně slušný počet, od zbraní pro boj zblízka (několik druhů mečů, sekyra atd.), přes praky, kuše, střelné a energetické zbraně, štíty a detonátor až ke specialitkám, jako je „vysávač duší“. Julie může používat dvě zbraně současně, může tedy např. mít v jedné ruce meč proti dotírajícímu hmyzu a ve druhé ruce detonátor. Některé zbraně jsou obouruční. Zvlášností je členění zbraní do šesti skupin, což na jednu stranu zpřehledňuje dostupný arzenál, na druhou stranu značně znesnadňuje výběr zbraně během souboje. Samozřejmě se všude kolem válí náboje, nechybí ani „lékárničky“ či ampule s léčivou vodou.

Heavy Metal F.A.K.K. 2Heavy Metal F.A.K.K. 2

Hlavní hrdinka má totiž dva ukazatele – kromě zdraví i stav léčivé vody. Kromě toho, že použití některých zbraní tyto vodu spotřebovává, je ještě jeden důvod, proč vodu sbírat (občas vypadne i ze zabitých nepřátel). Čím více vody máte, tím více je postava chráněna (voda absorbuje část útočné energie). Navíc, pokud je voda na maximu, běhá postava rychleji a hlavně výše či dále doskočí.

Úrovně jsou navrženy vcelku rozumně, střídají se rozlehlé otevřené krajiny (město, hory, les, močál atd.) s uzavřenými prostory (budovy, jeskyně). Adventurních prvků sice ve hře moc není, nicméně nejedná se pouze o bezduchou střílečku s cílem zabít vše, co se hýbe. Zvuková stránka je na vysoké úrovni, především hard rocková hudba se ke hře výborně hodí a neomrzí ani při delším poslouchání.

Heavy Metal F.A.K.K. 2Heavy Metal F.A.K.K. 2

Co říci závěrem? Otázku v titulku článku musíme bohužel zodpovědět záporně – série Tomb Raider zřejmě pro většinu hráčů zůstane nepřekonána. Nevelký rozsah, přílišná linearita a pár drobných chybiček zbytečně sráží hodnocení hry k mírnému nadprůměru. Potenciál světa Heavy Metal zůstal nevyužit...

Grafika: 9/10
Zvuky: 8/10
Hudba: 9/10
Hratelnost: 7/10
Pro někoho jen prachsprostá kopie Tomb Raiderů, pro jiného kandidát na pomyslný trůn krále 3D akcí. Každopádně slušná akční hra, u které je občas nutno i přemýšlet.
Celkové hodnocení: 8/10
Diskuze (4) Další článek: Originální fotoaparát pro majitele Palmu

Témata článku: , , , , , ,