Hemohes World Championshit 2001 – naše parta jede na lyže

Po delší době je tu zase jedna sportovní hra. Ale je taková zvláštní. Jednak tím, že samotný sport, jež budete v této hře provozovat, není mezi výrobci tak častý a také z toho důvodu, v jaké formě je zde uveden. Tak, příznivci lyží, hor, sněhu, ale nejenom jich, všichni sem, právě dnes začíná náš velký turnaj nazvaný Hemohes World Championshit 2001.
Vždycky jsem miloval zimu, sníh a vše co k ní neodmyslitelně patřilo. Jednou z těchto věcí byly také lyže (které jsem mj. postupem času vyměnil za snowboard). Těmto „prkýnkům“ trvalo docela krátkou chvíli, aby o nich věděl celý svět. A dnes je můžeme najít každou zimu na kterékoli sjezdovce. Avšak zima netrvá věčně a tak se do toho musel zapojit lidský rozum, abychom se mohli tomuto docela oblíbenému sportu oddávat i na PC.

Hemohes World Championshit 2001 – naše parta jede na lyžeHemohes World Championshit 2001 – naše parta jede na lyže

V Hemohes World Championshit 2001 budete mít tu možnost se utkat s pěti nejlepšími borci z celého světa, kteří si dali každoroční dostaveníčko na tomto světovém šampionátu. Vše je samozřejmě ironické a celá hra trochu vyznívá jako parodie na samotné lyžování. Tito borci prověří své schopnosti na celkem osmi trasách, z nichž v každé z nich může být jenom jeden vítěz. Budete to právě vy?

První, co vás na hře zaujme, je zpracování. To je docela nezvykle pojato tím způsobem, že vašeho lyžaře vidíte z boku a celá hra se skroluje zprava doleva. Grafika není nic extra a běží ve směšném rozlišení 320×240. To se vám může zdát málo a máte pravdu. Na hře se to nijak podstatně nepodepisuje, ale je vidět, že tomu něco chybí a že to není ono. Rozhodně by tedy nebylo na škodu, kdyby běžela v rozlišení vyšším.

Váš úkol je pak ve hře prostý – projet nejrychleji ze všech závodníků vybranou trať. Zvláštní na tom je způsob, jakým ovládáte svého lyžaře. Celá hra se totiž ovládá jen třemi klávesami, takže by ji teoreticky mohlo hrát i velmi malé dítě (ale to jen opravdu teoreticky:o). Těmito klávesami je šipka doprava pro zrychlení, šipka doleva pro brždění a písmeno „H“ pro hemohes. Co je to hemohes, ptáte se? Na tuto otázku vám přesně odpovědět nemohu. Hledal jsem jej v různých slovních, ale kde nic tu nic. Ve hře to znamená, že když jej použijete, váš lyžař se raketově zrychlí, tak na dobu 2-3 sekund. Docela možná by mohlo jít o nějaký dopink, protože při startu hry se vám objeví obrázek lyžaře, který má v zádech zapíchnuté tři injekční stříkačky a v obličeji má jakýsi tupý (nebo slastný ?) výraz. Po cestě musíte projet přes různé kopce a kopečky, které mají vliv na vaše konečné umístění. Nemůžete jet celou cestu pouze se stisknutou šipkou doprava, to byste za chvíli vyčerpali svou energii, jež je vyobrazena v levé spodní části obrazovky a průběžně se sama doplňuje. Musíte s ní dostatečně šetřit, ale zase nesmíte moc, neboť by vám všichni protivníci ujeli a vy byste se vlekli jako šneci. Je důležité si tedy zvolit taktiku a jí pak přizpůsobiti své tempo.

Hemohes World Championshit 2001 – naše parta jede na lyžeHemohes World Championshit 2001 – naše parta jede na lyže

Obrázek si o hře udělejte sami - má dobrý, vtipný nápad, leč je špatně zpracovaný. Ovládání je snadné, stejně tak si můžete nastavit obtížnost od úplně nejjednodušší až po extra tuhou. Hudba také ujde. Vyřkněme tedy finální verdikt: průměrná hra.

Download (875 kb) zde; VypalCD zde.

Diskuze (2) Další článek: A Nightmare on Sesame Street – něco pro tvrdé povahy!

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,