Henry Hatsworth in the Puzzling Adventure – skok přes tetris

Neobvyklých her je na NDS spousta, ale není mnoho těch, které se snaží založit nový žánr.
Kapitoly článku

Henry Hatsworth je dobrodruh na sklonku kariéry, který už dokázal vše, co se v jeho profesi dalo. Na začátku hry se tak dozvíte, že již prochází ruiny jen tak pro zábavu a pomalu chce pověsit celé řemeslo na hřebík, aby si užil zaslouženého odpočinku. V antické zřícenině však nachází něco, co mu do žil vlije druhou mízu – zlatý klobouk, jenž jej navrátí do mladých let.

 

Spolu se svým pomocníkem pak odhaluje tajemství zlatého obleku, který má jeho nositeli propůjčit zvláštní moc. Jako hladový recenzent se vydává za novou kořistí.

VIDEO: 1926 'Henry Hatsworth in the Puzzling Adventure - trailer'

Bohužel hned na úvod svého putování zjišťuje, že nasazením zlatého klobouku otevřel brány do království hádanek, z něhož se vynořila spousta monster. Jeho úkolem tedy již není získat nehynoucí slávu a obdiv mladých slečen, ale záchrana světa. Velice originální námět pro hru, nemyslíte?

henryhatsworthinthepuzzlingadventure_01.jpghenryhatsworthinthepuzzlingadventure_02.jpg

Ke správnému příběhu však mimo vznešeného cíle patří i záporný hrdina, nebo nejlépe několik. V dnes recenzované hře tuto satanolibou úlohu sehrává dobře oblečený gentleman, jenž chce pomocí říše hádanek ovládnout celý svět.

V antické zřícenině však nachází něco, co mu do žil vlije druhou mízu

K tomu mu pak dopomáhají i jeho poskoci, počínaje roztomilými nepřáteli, kterých se budete zbavovat tempem hodným masového vraha a konče obávanými bossy. Tito pánové již nevypadají tak k zulíbání jako řadové potvůrky, ale tento handicap vyvažují hned dvěmi vlastnostmi.

TIP: Vracejte se do předchozích úrovní, abyste odhalili bonusové vstupy do skrytých levelů. Bez těchto zacházek se hra takřka nedá hrát.

Zaprvé jsou souboje s nimi hodně zábavné a potrápí spíše vaše mozkové závity, než trénovaný palec drtící tlačítko A. Zadruhé při jejich vymýšlení projevili tvůrci svůj smysl pro humor, a tak dali vzniknout třeba poněkud menšinově orientovanému opernímu pěvci, který řídí své nebeské vzducholodě a bývá pravidelně válcován davy obdivovatelek.

Kouzelný dědeček

Jak tomu v každém dobrém příběhu musí být, Henry Hatsworth je hrdina každým coulem a překážek se neleká, právě naopak, ladným skokem je překonává. Stejně tak se nedá zastrašit příšerami, jež na něj cení zuby, a místo útěku je svižně přetáhne hůlkou. Tato bohulibá činnost mu umožňuje posunout se v ději, stejně jako je tomu u důchodkyň, které již zmíněným zdrcujícím chvatem obdaří každého, kdo se odváží byť jen špitnout při vysílání nejnovějšího dílu Ordinace v Růžové zahradě.

henryhatsworthinthepuzzlingadventure_art1.jpg

Jen si to představte, vesele si hopsáte zprava doleva, nebo zespodu nahoru, střílíte či mlátíte nepřátele a říkáte si, jak je ta nová hra na NDS fajnová. Pravidelně se v ní objevují noví nepřátelé, nové hádanky a vůbec to celé vypadá tak trochu jako ráj na nebi hopsaček.

Roztomilých nepřátel se budete zbavovat tempem hodným masového vraha

Jenže pokud by se anglický gentleman Henry Hatsworth spokojil s pouhým skákáním a mlácením nepřátel, nebyl by to tak úplně on. A nevyrovnané osobnosti nemá nikdo rád, proto se vývojáři rozhodli do své hry přidat něco navíc, něco, co by Henryho vylepšilo.

henryhatsworthinthepuzzlingadventure_03.jpg henryhatsworthinthepuzzlingadventure_04.jpg

Nechápejte mě špatně, rozhodně si nemyslím, že by plošinovka byla zavrženíhodný žánr, právě naopak, ale jistě se mnou budete souhlasit, že to není žádný svěží vítr, jenž slibuji v perexu. Hra je ozvláštněna poměrně zajímavou hříčkou, a tak zatímco na horním displayi mlátíte roztomilé nepřátele, na tom dolním vás čeká klasická minihra ve stylu „spoj tři.“ Ze začátku působí takovéto spojení poměrně násilně a uměle, postupem času se vám však dostane pod kůži.

Moc kostiček

Možná za to může prostý fakt, že je neuvěřitelně zábavné sledovat, jak jste za vaše snažení na horní obrazovce odměňování v té dolní a naopak. V jednoduché minihře si totiž můžete aktivovat různá krátkodobá vylepšení pro Henryho Hatswortha, který bojuje s monstry tváří v tvář.

TIP: Pokud vás zraní natolik, že zestárnete, nemusíte ještě hned panikařit. Pokud naplníte tzv. puzzle metr, Hatsworth znovu omládne.

Pro začátek je to třeba zrychlení pohybu či instantní zničení nepřátel přítomných na obrazovce, ale postupem času se navyknete používat krátkodobé pomůcky tak, aby vám vydržely co nejdéle a vytrhly trn z paty v těch nejhorších chvílích.

henryhatsworthinthepuzzlingadventure_05.jpghenryhatsworthinthepuzzlingadventure_06.jpg

Nemluvě o tom, že postupným a systematickým likvidováním kostiček se vám nabíjí speciální puzzle metr. V podstatě jde o ukazatel munice pro útoky na dálku, kterými jsou standardní střela, bomba a poněkud zvláštní bumerang. To ale ještě není všechno, pokud tento měřič úspěšnosti při řešení minihry naplníte až po okraj, otevře se vám nevídaný svět super zbraně. Henry se totiž může v takovou chvíli obléct do speciálního robotického obleku, který mu dodá nadlidskou sílu při bojích s nepřáteli.

Dostupné pro: 3DS
Žánr: Arkády | logická plošinovka
Výrobce: Electronic Arts | Webové stránky hry
  • Zajímavý nápad spojení dvou her
  • Souboje s bossy
  • Vtipné dialogy
  • Od čtvrtého světa šílená obtížnost
  • Občas špatně postavená příšera
  • Hráč někdy neví, kudy kam

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,