Henry Hatsworth in the Puzzling Adventure – skok přes tetris

Neobvyklých her je na NDS spousta, ale není mnoho těch, které se snaží založit nový žánr.
Kapitoly článku

V obleku trochu podobném formě poněkud starší vývojové verze Terminátora se z dobrodruha stává neporazitelný stroj na zabíjení a čím dále ve hře jste, tím dokonalejší schopnosti oblek získává. Kupříkladu se v něm později naučíte létat, či vystřelit na nepřítele salvu o stejné síle, jako měl paprsek Hvězdy smrti. A věřte mi, že za tuto možnost budete ještě vděční – nejenže je občas nutné dát pořádnou ránu jednomu z bossů, ale ani tradiční svět plošinovky k vám není později tak milosrdný, jako na počátku.

henryhatsworthinthepuzzlingadventure_07.jpghenryhatsworthinthepuzzlingadventure_08.jpg

Kromě automatického zlepšování obleku a dočasných power-upů si však ve hře můžete za nasbírané mince nakoupit u svého mladého a vědecky nadaného kolegy různé vylepšení trvalého rázu.

Vystřelte salvu o stejné síle, jako měl paprsek Hvězdy smrti

Kupříkladu jde o zvětšení objemu zdraví, či zvýšení síly útoku, ale také o možnost déle řešit minihru na dolním displayi. Všechny tyto upgrady jsou velice účinné a hodí se pro vaše putování, proto doporučuji nakupovat uvážlivě a šetřit na ty důležitější. Hra bohužel neodpouští.

henryhatsworthinthepuzzlingadventure_art2.jpg

Nejen bonusy živ je člověk, a tak musí již zmiňovaná hříčka občas přinést i nějakou tu smolnou událost. Nebojte se, nejde o to, že by se hra náhodně rozhodla, zda nepřátele na obrazovce zabije, nebo naopak udělá na chvíli nesmrtelné.

TIP: Využívejte všechny tipy útoků a přijďte na jejich silné stránky. Takový bumerang je sice v základu hodně slabý, ale pokud po jeho hodu přepnete do puzzle režimu a spojíte pár trojic, zjistíte, že se jedná doslova o zbraň ultimátní destrukce.

Potrestání nastává pouze ve chvíli, kdy se minihře dostatečně nevěnujete. Každý nepřítel, kterého zabijete, se totiž přemění v jednu z kostiček náhodné barvy, jež při minihře spojujete k sobě. Pokud pak hříčku v dolní části obrazovky zanedbáte, vyleze vám nepřátelský blok až do obrazovky horní, kde vám bude již podruhé usilovat o život.

Znovuobjevené vrásky

Doteď zní hra naprosto perfektně a já bych se už s textem mohl jít pomalu klouzat a Henryho Hatswortha s úsměvem odložit do skříně. Což bohužel nemohu přes veškerou snahu udělat, protože se mi ho nepovedlo dohrát. Vinu na tom mají samotní tvůrci, jež od dvou třetin hry nechutným způsobem zvedají obtížnost a vám, hráči, který by se měl u hry primárně bavit, začne připadat skákání s Hatsworthem jako nervydrásající tortura. Což je dle mého názoru poněkud nešťastné.

henryhatsworthinthepuzzlingadventure_09.jpghenryhatsworthinthepuzzlingadventure_10.jpg

Nejenže vás tvůrci nutí předvádět kousky, které by mohli předvádět i progamingoví hráči, ale také vás znechutí neskutečně zhovadilským řešením problému tajných úrovní. Na tom, že ke vstupu povětšinou musíte sehnatčást zlatého obleku (umožňující kupříkladu dýchání pod vodou), by nebylo nic divného.

Tvůrci od dvou třetin hry nechutným způsobem zvedají obtížnost

Ovšem to, že na vchod musíte přijít vyloženě náhodou, se už odpustit nedá. Zpravidla totiž tento princip znamená skákání do vody, kdy vás skok na jednom místě instantně zabije, zatímco druhý otevře hledané dveře.

henryhatsworthinthepuzzlingadventure_11.jpghenryhatsworthinthepuzzlingadventure_12.jpg

Popravdě řečeno, nevím, co autorům přeběhlo přes nos, že z principiálně i hratelnostně skvělé hry udělali tento paskvil. Moc rád bych řekl, že první půlka je výborná a už jen kvůli ní se vyplatí si hru pořídit, ale mohu vám garantovat, že pocity vzteku, které se dostaví, přebijí jakoukoliv předešlou zábavu.

TIP: Pokud vás nepřátelé zraní, pěkně v klidu si počkejte na další upgrady a naplnění puzzle části dole. Čas vám nikdo nestopuje.

Proto vám Hatswortha nedoporučuji nadšeně, ale zdrženlivě – je to výborná hra s originálními nápady, ovšem budete se muset smířit s faktem, že ji nejspíše v půlce vztekle zahodíte. Je to škoda, Hatsworth si takovýto konec nezaslouží.

Dostupné pro: 3DS
Žánr: Arkády | logická plošinovka
Výrobce: Electronic Arts | Webové stránky hry
  • Zajímavý nápad spojení dvou her
  • Souboje s bossy
  • Vtipné dialogy
  • Od čtvrtého světa šílená obtížnost
  • Občas špatně postavená příšera
  • Hráč někdy neví, kudy kam

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,