Herní Blesk – Unreal Engine 3 je samý bug

Unreal Engine 3.0 je nespolehlivý a zabugovaný, některé společnosti jej už i reklamují. Co bude dál? *** Policista Pankrác jde do výslužby. Šestého pokračování se tím pádem již nikdy nedočkáme.

Upozornění: Tento článek je založen na rozhodně neoficiálních, částečně smyšlených a stoprocentně neověřených informacích. Neberte je proto ani trochu vážně.

Unreal Engine 3 je problémový

Zabugovanost a nespolehlivost – tato dvě slůvka označená cedulkou „Unreal Engine 3.0“ v poslední době pobíhají světem čím dál tím častěji. Celá situace přitom vyvrcholila teprve nedávno, protože kanadští vývojáři Silicon Knights pozastavili tvorbu projektu Too Human díky neschopnosti využít potenciál zmíněného herního stroje. O to více překvapující je, že nejsou ani zdaleka první – na seznamu „reklamací“ se objevila i společnost Treyarch, mimo jiné vyvíjející Call of Duty 3, a nově i EA!

„Pravdou zůstává, že UE3.0 je technicky jedním z nejdokonalejších enginů současnosti na trhu. Jeho zabugovanost však nezná mezí, neustále se objevují problémy a naši programátoři nevědí, co dělat“. Tato slova zazněla nedávno z úst hlavního vývojáře projektu Too Human. I v Epic Games, studiu stojícím za Unreal Enginy, kroutí nad celou věcí hlavou a snaží se přijít na rozumné řešení pro obě strany.

  
Unreal Tournament 2007 sice vypadá hezky, ale práce s jeho enginem je zřejmě peklo

Jenže proč až teď začaly vývojářské týmy hlásit problémy? Inu, prý je vše skryto pod rouškou 64 bitových strojů a jejich nástupem na trh. UE 3.0 byl donedávna vyvíjen primárně pro 32 bitové počítače a jejich operační systémy. Pod 64 bity však nastává nezvladatelná situace připomínající efekt za sebou padajících kostiček domina – vše se postupně hroutí a přitom vychází na povrch další problémy. A nikdo přitom neví, co dělat. V současné době se lidé z Epic Games snaží vyřešit celou šlamastiku, ve které jsou až po krk. Z informací kolujících na internetu totiž vyplývá, že pracují na rozsáhlé rekonstrukci jádra, což má trvat ještě asi čtvrt roku.

Finanční stránka však také nebyla opomenuta – ztráty údajně dosáhnou do výšky několika desítek miliónů a Epic Games musí po dokončení novou verzi enginu rozeslat více jak 20 studiím po celém světě. Poté mohou nastat nové problémy s nekompatibilitou doposud vytvořených her, jež běžely na staré verzi. A následky? Odklady, dražší vývoj a jiné nesčetné komplikace. Samozřejmě se vyskytuje i možnost podání žaloby na společnost Epic Games, kterou podle všeho zvažuje EA. Tímto způsobem by však nikdo asi ničeho nedosáhnul a jen by docházelo k dalším, ještě větším ztrátám. Kde že jen jsou ty časy Tetrisů a Arkanoidů?

Polda 6 nebude

Náš nejslavnější policista Pankrác jde definitivně do výslužby. Zima Software již nadále nehodlá pokračovat ve tvorbě nových dílů a chce se do budoucna spíše zaměřit na zcela jiné tituly a herní žánry. Pátý díl Poldy totiž nebyl úspěšný a nenaplnil veškerá očekávání, jež do něj autoři vkládali. Snaha o hutnou a vtipnou atmosféru plnou šílených zážitků jednoho „obyčejného“ detektiva prostě nepřinesla kýžené ovoce. Tvůrci se tudíž rozhodli k radikálnímu řešení: „Pošleme Pankráce do zaslouženého důchodu“.

  
I po vizuální stránce nebyl Polda 5 zrovna nejlepší.

Jeho osud byl už dlouho nejistý. Čtvrté pokračování sice zaválelo po všech směrech, hráči v něm ale postrádali osobitý, pro někoho až trapný humor. A přestože pětka doplňovala hluchá místa čtverky, v jiných věcech zase strádala ona. Každopádně verdikt byl vysloven a nezbývá, než se s nemilou realitou smířit. Do konce prázdnin se akorát setkáme s hříčkou pro mobily, ovšem každý mi dá určitě zapravdu, že šesté pokračování to ani zdaleka nenahradí.

Upozornění: Tento článek je založen na rozhodně neoficiálních, částečně smyšlených a stoprocentně neověřených informacích. Neberte je proto ani trochu vážně.

Váš názor Další článek: Zkuste si Just Cause v demoverzi

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,