Herní blesk, díl třetí - E3 babes, STALKER a Half-Life 2 ruku v ruce?

Jaké byly "bejbiny" z letošního E3 * Kdekdo čeká, že se Half-Life 2 objeví ještě letos, ale bude tomu skutečně tak? * Radeon X800 - kladivo na čarodějnice i víly? * NVIDIA si dělá srandičky z hráčské obce * Fallout 3 tedy nakonec bude?! * Chystá se tuna dalších pokračování - jen jestli ale budou stát za to * A dál už se nechejte překvapit!

E3 = Extrémně Erotická Exhibice?

Buďme upřímní - který z herních novinářů jede na to slavné Electronic Entertainment Expo skutečně kvůli počítačovým hrám? A kolik jich tam naopak jede kvůli těm spoře oděným děvčatům, které se promenádují kolem každého stánku a doslova a do písmene "vnadí" návštěvníky a kolemjdoucí? Ten nepoměr je bezpochyby obrovský! Vždyť jenom těch fotek tzv. "E3 babes" co se na internetu vyrojí! A vznikají dokonce i zvláštní galerie, čtenáři jednotlivé "kousky" podrobně rozebírají a vůbec, často se o nich baví mnohem intenzivněji než o samotných hrách.

A co kdyby se to příště udělalo prostě jen s těmi "babes" a hry by prozměnu jednou "zůstaly doma"? Mají výstavy typu E3 v dnešní době ještě vůbec nějaký smysl?!

   

   

Smetl nový Radeon starou GeForce pod koberec? NESMETL!

Kdekdo čekal, že nový Radeon X800 se "staronovou" GeForce 6800 pořádně zamete - jenže to se nestalo! Ukázalo se, že oba čipy, potažmo karty s těmito čipy, jsou víceméně vyrovnané. A to znamená spoustu problémů, především pro nás hráče! Nejen, že souboj NVIDIA vs ATI zase na nějakou dobu utichne nebo se alespoň utlumí, ale hlavně se tihle dva mamlasové nebudou přetlačovat v cenách svých výrobků a podrží je tak vysoko, jak to jen půjde tak dlouho, jak to jen půjde. Nedomluvili se náhodou? Pánové a dámy, co když je v tom nějaká kartelová dohoda? Nenecháme je raději vyšetřit příslušnými orgány? Hmmmm?!

NVIDIA mlžila kolem Pixel Shaderů 3.0

Možná jste před nějakým měsícem také zachytili zprávičku o tom, jak skvělé jsou nové Pixel Shadery 3.0 ve skvělé nové GeForce 6800 ve zvlášť skvělém Far Cry od skvělé německé společnosti CryTek (kdosi z Epicu prý ale o Far Cry řekl, že je to pěkný šmejd...tak nevím). Každému zběhlejšímu hráči byly ovšem předkládané obrázky, které ukazovaly názorný rozdíl mezi hraním Far Cry s údajnými Pixel Shadery 2.0 a poté 3.0, na první pohled velmi podezřelé. Není divu! Po přímém zásahu ATi se totiž ukázalo, že ve skutečnosti šlo o srovnání PS 1.1 a PS 2.0, nikoliv dvojkové versus trojkové. Další ostudu si NVIDIA uštědřila když se ukázalo, že grafika v některých hrách není na GeForce 6800 a nejnovějších ovladačích Forceware vykreslována tak docela přesně, jak by být vykreslována měla. Že by si NVIDIA zase schválně flinkala některé výpočty, aby dosáhla vyššího skóre?

Gabe Newell sám neví, kdy Half-Life 2 vyjde

Valve už podle mnohých začínají být s tím neustálým pozměňováním data vydání vyloženě trapní. Jako horký brambor si podle libosti přehazují roky, měsíce i dny. Sem tam a zase zpátky. Jednou má být Half-Life 2 hotový v létě, jindy zase v létě příštího roku a onehdy zase 31. února 2014. Kdo se v tom má k čertu vyznat?!

     

Tak kdy už to bude venku, co?

A za všechno, jak se zdá, může hlavní postava celého projektu, Gabe Newell. Nejenže prakticky nikdo jiný z týmu se k HL2 nevyjadřuje, ale je to právě Newell, který si neustále pohrává s daty vydání. Ve svém posledním rozhovoru před E3 údajně prohlásil, že právě teď probíhá ukrutné testování jednotlivých kapitol hry, že testeři si obzvlášť rádi pohávají s fyzikálním enginem a vůbec že je všechno skvělé a fajn. A že - možná, MOŽNÁ, když Bůh dá tunu čokolády a spoustu zmrzliny - pak se třebas HL2 objeví ještě koncem tohoto léta. Anebo třeba taky ne. Nikdo neví. Znechucení hráči se začínají od HL2 odvracet a to dává prostor dalším hráčům v poli. Třebas Ukrajincům. Hokej jim sice letos nejde, ale hry dělají pořád lepší.

Poznámka pod čarou (která však chybí): Po E3 je spousta věcí jasnějších. Třeba to, že DOOM 3 vyjde někdy kolem prázdnin. Těchhle.

STALKER až příští rok?

Ale dokonce ani ukrajinští GSC Game World nemají v datu vydání své očekávané 3D akce, která je možná u někoho ještě o něco očekávanější, než vybásněný Half-Life 2, tak docela jasno. Nesouvisí to náhodou nějak s těmi čachry kolem HL2? Vždyť právě STALKER vypadá jako největší konkurent pro snovou záležitost od Valve! Podle aktuálních informací se ovšem jeho vydání dočkáme teprve někdy v půlce roku 2005. Smůla, co?! Jenže tak by GSC prošvihli ten nejvhodnější čas pro uvedení svého skvostu, takže bych to spíš viděl nějak tak, že se víceméně přizpůsobí datu vydání Valve s jejich HL2.

   

Vypadá to, že STALKER chce srovnat krok s Half-Life 2

Falloute, Falloute, jak to s tebou vypadá?

Faktickou smrt Black Isle Studios jsme oplakali už před mnoha týdny, stejně jako takřka defitivní zrušení projektu Fallout 3. Ukazuje se ale, že průpovídky šéfa Interplay o tom, že nejde o skutečně zrušení měly něco do sebe. Z hlouby diskusních fór se vynořila informace potvrzující pokračování vývoje Falloutu 3. Bohužel, nic víc už ven neprošlo. Ani který tým se nakonec o třetí pokračování postará, ani jak moc bude odlišné od původně plánovaného konceptu, zda začnou úplně odznova nebo využijí už dokončený kód nebo artworky. Prostě nic. Ale nezoufejme, Fallout 3 (možná) přeci jen bude!

  
Obrázky z FALLOUTu 3, vyvíjeného ještě pod hlavičkou Black Isle Studia

Playstationů se prodalo přes 100 milionů!

Sony pořádně slaví. Uplynulo něco přes deset let ode dne, kdy byl na trh uveden první kousek konzole Playstation (myšleno jejího "prvního dílu") a dnes už je jich prodaných na sto milionů kusů! To znamená v průměru deset milionů každý rok! Představte si to - jakoby si během uplynulé dekády každý rok celá Česká Republika znovu koupila konzoli Playstation, včetně batolat a důchodců. Nemyslitelné! Ti šikmoocí géniové v Sony musejí mít asi pořádnou radost. Vždyť druhý PlayStation má zatím na kontě 70 milionů a stovka se neodvratně blíží - někteří vševědové dokonce prorokují, že ji překročí už příští rok! Takže kdyby se náhodou za rok touhle dobou začaly na trhu objevovat samé prapodivné, nesrozumitelné a rozmazané screenshoty z her na PS2, vězte, že v Sony právě konzumují hektolitry saké ku příležitosti oslav stomiliontého prodaného kousku PlayStation 2. Nechci vidět oslavy u PlayStationu 3!

Budou všechna ta pokračování vůbec stát za to?!

Na další měsíce jsou v plánu tituly jako Battlefield 2, NHL 2005, Colin McRae Rally 2005 a dokonce i noví Worms - jménem Worms Forts: Under Seige. Tipnete si, jaká ta pokračování asi budou? Zapojme na chvíli selský rozum! Vydavatelé nechtějí ani v nejmenším měnit to, co se dobře prodává - naopak, chtějí, aby to zůstalo takové jaké je a prodávalo se to minimálně stejně.

NHL 2005 - To bude NHL 2004 v bledě modrém, jen se na vás možná budou ksichtit ksichtíky hráčů, puky budou létat rychleji a všude na vás budou koukat ještě více reklam. EA sice bude proklamovat desítky "nových" vlastností, ale všichni tuhle marketingovou hantýrku moc dobře známe, že? A FIFA 2005? Brrr...

Battlefield 2 - Lepší grafika, lepší fyzika, víc hráčů, ještě větší řežba než předtím. Může být! Tady pořád ještě existuje prostor pro vylepšování, a to je dobře.

 

Colin McRae Rally 2005 - Prozatím se chystá pouze pro konzole Xbox a PlayStation 2, ale není pochyb o tom, že časem se objeví i PC verze. Čtyřka Colina se konečně dokázala odpoutat od nevalného dědictví trojky a ukázala, co všechno Codemasters umí když chtějí. Pětka přinese lepší grafiku, nějaké ty nové módy, zajímavé nové tratě a více než třicítku nových aut. Zajímavé, ale nijak zásadní.

   

Worms Forts: Under Seige - Asi jediný ze čtyř předchozích titulů, u kterého bych čekal alespoň špetku vynalézavosti. Hlavní roli zřejmě budou hrát, jak název napovídá, jakési pevnosti. Princip hry zůstane stejný, ale už samotná idea Wormsů, kteří na sebe pálí uvnitř nebo vně středověkých hradů či rozlehlých vojenských základen je nadmíru lákavá! Ale pamatujme, že nakonec může být všechno úplně jinak...

Zdroje: BluesNews, Actiontrip, GameGossip, Gamesindustry.biz, GameSpot, GamesIndustry, Gamer´s Hell, Doupě 
Diskuze (5) Další článek: Thief: Deadly Shadows - stahujte další aktuální trailer!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,