Herní filosofie: sex ve hrách aneb kdy budou pixely sexy

Sexualita ve hrách již dávno není tabu. Přesvědčte se s námi.

Sexualita kam se podíváš

Sexualita je všude kolem nás. Neprovází nás pouze soukromým životem, ale dýchá na nás téměř odevšad. Internet, televize, rádio, knihy, básně, umění celkově… a nemusíme vstupovat ani do intelektuálních hlubin neboť sexualita na nás dýchá dokonce i v autobuse, na ulici nebo v práci. Zkrátka všude je plno sexuálních symbolů a motivů, které úmyslně či neúmyslně podněcují naší sexuální představivost a probouzí v nás celkem přirozenéé pudy. A není vlastně divu, neboť sexualita je člověku přirozená již odpradávna.

s2_sp64_ship-2017-11-11-02-15-09-057.jpg

Asi nikoho tedy nepřekvapí její prolínání i do oblastí, kde bychom ji dříve asi jen těžko čekali. Ve sférách, které byly původně vytvořeny pro úplně jiný účel a měly sloužit těm, kterým má být sexualita v pravém slova smyslu zavrhnuta. Bavíme se pochopitelně o významu sexuality ve hrách. Když vývojáři v minulém století tvořili takové legendy, jako byl vláček, snake, PAC-Man či Donkey Kong, asi jen těžko bylo jejich záměrem vytvořit něco, co by jen v náznaku mělo podněcovat lidskou sexualitu. A přestože se to na první pohled vlastně ani nezná, i takový PAC-Man či zmiňovaný Donkey v sobě nějaké ty motivy skrývá.

Nevěříte? Už jen tu zvířeckost a nahotu bychom mohli považovat za náznak sexuality. A co potom, přidáme-li k celému konceptu ještě tu samčí suverenitu, kdy Donkey jistě působí jako alfasamec. A kdo by ještě stále nesouhlasil, stačí nahlédnout na samotný obal titulu, kterému dominuje právě upocený namakaný opičák s kočičkou za zády. A proč jsou vlastně tak upocení? Je to skutečně z toho pobíhání po rampě? Pravděpodobně ano, ale co když…

Ostatně, půjdeme-li do hloubky, tak sexualita označuje soubor vlastností a jevů, které vyplývají z pohlavních rozdílů. Nejde tak pouze o erotické projevy jako takové, ale i o anatomické rozdíly mezi samcem a samicí či souhrn specifických projevů chování či cítění. Navázat bychom pochopitelně mohli i na rozdílné sociální role, ale tím bychom se dostávali na pomezí genderové problematiky. Každopádně, sexualita jako taková tedy nemusí nutně explicitně vyjadřovat nahotu či reprodukci, ale bohatě stačí ona zmiňovaná reflexe rozdílnosti jednotlivých pohlaví. A to je právě to, co můžeme ve hrách spatřovat již od počátku jejich existence.

Diskuze (90) Další článek: Podívejte se na čerstvé fotky z natáčení seriálu The Last of Us

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,