Herní příručka: Desperados – kovbojovo desatero

Život desperáda na divokém západě nikdy nebyl jednoduchý. Desítky potulných band, podvodníků s kolty proklatě nízko. Hon uprchlých trestanců, toť náplň práce těch nejodvážnějších a nejčestnějších mužů. Není nic jednoduchého přežít v prérii, která nenabídne ani kapku vody, kousek potravy. Dnes vám tak představíme malého rádce na cestách kovbojových nakladatelství Stuare.

Název příručky: Desperados: Wanted Dead or Alive
Nakladatelství: Prima Games (http://www.primagames.com)
Nakladatelství (ČR): Stuare (http://www.stuare.cz)
Autor: Horst Baumann
Překlad: Hanna Schneiderová
Cena: 245,- Kč
156 stran, ČB

Jen málokdo z vás, městských či vesnických mužů a žen, někdy na vlastní kůži ucítil vůni vyprahlé prérie. Tedy až do okamžiku, kdy se na českém trhu před zhruba dvěma léty objevil ambiciózní a vynikající titul Desperados: Wanted Dead or Alive. Ten zavedl všechny odvážlivce do let dávno minulých a do prostředí divokého západu. Stalo se však to, co se dalo očekávat - mnoho z hráčů nebylo dostatečně obeznámeno se zásadami přežití v těchto nelítostných končinách. A právě pro podobné z řad našich čtenářů je určena příručka Desperados: Wanted Dead or Alive. Dnes se tomuto kovbojovu desateru podíváme trochu blíže na zoubek. No a pokud se toužíte o titulu Desperados dozvědět ještě něco bližšího, musím vás odkázat na naší recenzi, ve které si hra vysloužila jistě výborných 8 bodíků!

Opustíme svět kovbojů a jejich žargonu a vrátíme se zpět do 21. století. Samozřejmě tak bude řeč o příručce Desperados: Wanted Dead or Alive nakladatelství Stuare. Ta se na našem trhu objevila z celkem pochopitelných důvodů - kromě mnoha předností, kterými se původní Desperados: Wanted Dead or Alive chlubili, vynikala tato hra také svou obtížností. Stejně jako v případě kteréhokoli dílu série Commandos, i zde nebylo jednoduché dokončit danou misi bez trochy přemýšlení, strategického uvažování, umění a pořádného kusu štěstí.

Pár skromných údajů na začátek

Na úvod se půjdeme podívat na pár všeobecných informací o příručce. Celkem na vás čeká nějakých 156 stránek, kterým kromě úvodního slova sepsaného samotným autorem vévodí také návod - ale o obsahu až později. Z okolních obrázků si jistě můžete udělat představu o grafické úpravě knihy, která je opět vynikající, nic víc snad k ní netřeba dodávat. Stejně jako v případě recenze příručky Black & White: Creature Isle, i tentokráte mě zamrzela po "letmé prohlídce" knihy především absence rejstříku.

Nyní je na řadě obsah - pokud jsem v případě mé poslední recenze herní příručky ocenil právě informační hodnotu knihy, pak tentokráte musím učinit pravý opak. Suchý návod, spousta obrázků a dvoustránkový přehled nepřátel, to je vše, co se autorům podařilo vměstnat na nějakých 80 listů papírů. Nutno podotknout, že je na každém z nich opět text spíše do počtu, většinu místa zabírají všudypřítomné obrázky, jejichž význam je však v některých případech opravdu neocenitelný.

Přesto je obsah zřejmě nejslabší částí celé knihy - kde je letmý přehled všech postav s jejich klady i zápory? Kde je nastínění herního příběhu? Jistě by nebylo od věci napsat pár slov také o ovládání hry a dalších aspektech, na které si jen teď nemohu vzpomenout. Myslím, že po obsahové části si tvůrce knihy mohl vyhrát opravdu více, ale je to jen můj subjektivní pocit - byť myslím, že v tomto případě vcelku trefný.

Návod a přehled nepřátel

I když jsem už v předchozích řádcích prozradil náplň většiny stran knihy, podíváme se samotnému textu na zoubek trochu blíže. Návod, který zabírá takřka 99% knihy, je samozřejmě rozkouskován na 25 částí, toto číslo odpovídá i počtu epizod, které původní Desperados nabídli. Popis každé z misí na stránkách knihy je rozdělen do několika částí - nejprve si můžete pročíst krátký textík, který ve své podstatě poodhaluje roušku nad nadcházejícími událostmi ve hře. Poté na vás čeká vyjmenování všech cílů a úkolů, které musíte v cestě za úspěšným dokončením daného levelu splnit. Rozhodně nepřehlédněte ani mapky celé lokace, kde se vaše budoucí snažení bude odehrávat. No a na konci samozřejmě přichází na řadu samotný návod každého vašeho kroku a činu, který je vždy rozdělen do několika bodů. Nutno podotknout, že jsem v době psaní recenze knihy doma neměl samotnou hru, přesto mi připadal návod relativně přesný, pokud mě mé vzpomínky na průběh hry neklamou.

Neocenitelným pomocníkem vám však nebude jen sepsaný text, který ve zkratce popisuje vše podstatné, ale především samotné obrázky. Právě ty vám poskytnou lepší náhled na samotnou scénu, co více, všechny jsou doplněny šipkami, které více napovídají o vašem budoucím kroku.

No a pokud se propracujete přes všechny stránky hry, čeká vás malý bonus v podobě přehledu všech herních nepřátel. Těch najdete ve hře opravdu požehnaně, včetně hlavního protivníka, grázla El Diabla.

Kvalita překladu a přehnaná cena

Bližší pohled na obsah i grafickou úpravu herní příručky již máme za sebou a tak se teď pojďme blíže podívat také na kvalitu překladu. Stejně jako u převážné většiny děl nakladatelství Stuare, i kniha Desperados: Wanted Dead or Alive je překladem originálu vydavatelství Prima Games.

A jak se tedy překlad povedl? I když na mě v prvních momentech působila jeho kvalita velmi dobře, po bližším zkoumání textu (čímž je myšleno delší čtení celé příručky) jsem poměrně často narážel na opakování slov, slohové chybičky a další drobné neduhy, které na celkové kvalitě rozhodně nepřidají. Mimo jiné nezastírám, že v některých případech by nebylo od věci použít "herní slang", věta i její skutečný význam by pak vyzněl tak, jak si to jistě představoval i původní autor příručky.
 
Dalším temným bodem, o kterém se musím zmínit, je přehnaná cena. V dnešní době nejsou knihy levným zbožím a cena specializovaných materiálů překračuje i hranici jednoho tisíce korun. Přesto se mi zdá nasazená cena 245,- Kč až příliš vysoká, samozřejmě s ohledem na to, co vám může sama příručka nabídnout.

Prostě návod

Když jsem přemýšlel, jak shrnout vše do závěru, napadala mě ta nejostřejší kritika - samotná příručka se sice chlubí povedenou grafickou úpravou, ta však bezpochyby není klíčem k úspěchu. Položme si tedy tu nejzásadnější otázku. Dokázali byste s podobným rádcem přežít na divokém západě, myšleno do značné míry obrazně? Jen ztěží, obsah celé knihy je ve své podstatě pouhý návod a dvoustránkový přehled nepřátel, které cestou potkáte. Sami zvažte, zda-li vám to vše stojí za jistě podstatných 245,- Kč.

Informační hodnota: 5/10
Kvalita překladu: 5/10
Grafická úprava: 8/10

Kvalitní návod, doplněný sérií obrázků a přehledem protivníků - to je vše, co vám kovbojovo desatero v podobě příručky Desperados: Wanted Dead or Alive dokáže nabídnout.

Celkové hodnocení: 6/10

Diskuze (4) Další článek: Novinky na stránkách sličné upířice BloodRayne + obrázky

Témata článku: , , , , , , , ,