Herní příručka k Soldier Of Fortune 2 – hrozivé situace

Máme tu recenzi na další herní příručku a že jde o hru akční, nebudou určitě chybět čtenáři, ptající se po smyslu takové příručky. Přitom shledávám potěšujícím, že lidé hrající SoF2 mají kromě střílení do všech možných částí lidského těla zájem o chvilku strávenou s kvalitní literaturou. Chcete se pobavit? Čtěte dál.

Název příručky: Soldier Of Fortune: Double Helix
Nakladatelství: Bradygames (www.bradygames.com)
Nakladatelství v ČR: Stuare (www.stuare.cz)
Autor: Philip Hansen
Překlad: Martin König
Cena: 245,- Kč
174 stran, ČB

„Oficiální příručka strategie Soldier Of Fortune 2: Double helix“ kvalitní literaturou je - v rámci žánru, samozřejmě. Nesmíte se příliš nechat odradit podivnou reklamou na zadní straně obalu - „Život moderního žoldnéře. Hrozivé situace a hrůzu nahánějící postavy“, která hravě překonává moje oblíbené nesmyslné výroky z nedávno recenzované příručky k Aliens vs Predator 2. Uvnitř knihy samotné je ale text, který podobnými bonmoty nijak zvlášť neoplývá, dokonce bych si troufnul tvrdit, že jde o jeden z nejlepších návodů a překladů, co jsem zatím dostal do rukou (naposledy jsem si pochvaloval Return To Castle Wolfenstein).

Po stručném úvodu, zabírajícím se smyslem a rozčleněním obsahu knihy, následuje milá pasáž, jež vám stručně představí hlavní postavy ve hře, která se snaží předstírat existenci strhujícího příběhu a propracovaného scénáře. Řekněme, že na totální akční béčko SoF2 něco takového jako dobrý příběh opravdu má, ale zpátky k příručce: po seznámení s milými lidmi, které v SoF2 potkáte, následuje představení hezkých hraček, kterými po těch lidech (ne)budete střílet. SoF2 láká hráče na „surovou realitu“ moderního boje na život a na smrt (nezapomeňte že jde o život moderního žoldnéře – hrozivé situace a hrůzu nahánějící postavy!), takže zbraně, které hra nabízí, jsou realistické a informace, které vám o nich podá příručka, jsou dokonale strhující a poučné (nehledejte v téhle větě ironii, není tam). Fakt je, že i v této kapitole knihy se místy budete usmívat, ale to je díky dobře volené vtipnosti (obsah kolonky „způsob útoku“ u základní zbraně – nože commando z oceli s vysokou tažností: řez, vrh nebo žádný). Nutno podotknout, že SoF2 nabízí velmi slušnou nabídku zbraní a dost možná nejvíce druhů granátů, co jsem ve hře viděl.

Další stručná kapitola knihy před vámi rozestře základní zápletku příběhu hry, včetně zajímavého komentáře autora herního scénáře. Pak následuje pár stránek s ovládáním a obecnými tipy, které jsou užitečné a trefné, nicméně jsem se opět neubránil úsměvu při pročítání pokynu „chraňte nevinné a dodržujte zákon“ – možná jsem to jenom já, ale mám svoji velmi konkrétní představu typického hráče SoF2 a tento pokyn by se mu asi dvakrát nelíbil.

Další, největší a hlavní sekcí příručky je průvodce misemi. Nejde o nic jiného, než podrobný návod na bezproblémový průchod hrou. Kromě toho, že sám návod je velmi přehledný, čtivý, bezchybný a snadno použitelný, obsahuje mnoho bonusů a zajímavostí, díky kterým si příručky k SoF2 vážím jako jedné z nejlepších, které jsem doposud měl to potěšení číst. Tyto bonusy představují například kvalitní české překlady dialogů ze střihových scén ve hře, komentáře designérů a autorů hry k jednotlivým mapám a herním okamžikům nebo přehledné tabulky, shrnující cíle misí, protivníky, které potkáte a zbraně, které naleznete. Průvodce misemi v příručce SoF2 je vynikajícím příkladem toho, jak by kvalitní knižní návod ke hře měl vypadat a nestydím se prohlásit, že v této podobě stojí za ty peníze (pokud něco takového jako návod k akční hře potřebujete). Pro začátečníky podotknu, že návod neobsahuje jen pokyny kam máte jít a co tam máte udělat, ale také rady pro překonání toho či onoho obtížného souboje.

Nepříliš užitečná je stránka s časovou linií příběhu SoF2, ale je potěšující, že někdo si dal tu práci s jejím vytvořením. Závěr knihy tvoří pokyny a popis generátoru náhodných misí a multiplayeru, nechybí přehled všech cheatů neboli podvodů pro naprosté zoufalce, kteří si chtějí „realistickou“ atmosféru hry kazit nesmrtelností nebo nekonečnou municí.

V tomto bodě bych mohl končit a prohlásit, že příručka k SoF2 je zkrátka téměř bezchybná profesionální záležitost (u které se navíc občas zasmějete!), jenže mne poněkud rozladila jedna nepříjemnost, která je s knihou spojena. Na obalu najdete reklamu slibující rozhovor se skutečným Johnem Mullinsem, což je hlavní postava hry, skutečný člověk, válečný veterán a žoldnéř, který se osobně podílel na tvorbě hry jako poradce. Na tento rozhovor jsem se docela těšil a je to přesně ten typ bonusu, který by podobné knihy měly obsahovat, aby pro fanoušky měly smysl, i když třeba nepotřebují samotný návod. Jenže jak se dozvíte z obsahu, tento rozhovor má být na stránce 172, kde nic podobného nenajdete – je tu pouze reklama na další knihy stejného vydavatelství. Velká škoda a ošklivé mínus, i když chápu, že muselo jít o lidskou chybu a přehlédnutí, dalo by se to z jistého úhlu pohledu považovat za klamavou reklamu.

Jinak je ale SoF2 velmi dobře zvládnutá kniha, která vám přinese mnohem víc, než jen funkční využití, zvláště v případě, že se zajímáte o každý technický detail filmů s Rambem a SoF2 je váš každodenní večerníček.

Informační hodnota: 9/10
Kvalita překladu: 9/10
Grafický design: 6/10

Výborný návod, mnoho zajímavých bonusů, bezchybný design. Nic není dokonalé, ale příručka k SoF2 je hodně dobrá.

Celkové hodnocení: 8/10

Váš názor Další článek: První video z BF 1942: Road to Rome

Témata článku: , , , , , , , , , , ,