Herní průmysl v roce 2018: výhry a přešlapy

Další rok se nám pomalu blíží ke konci a pomalu se ubírám k dohrávání restů, které se tady za posledních pár hektických měsíců nakupily. V letošním roce se v herním průmyslu stala spousta zajímavých událostí. Ať už měly pozitivní nebo negativní dopad, stále se něco dělo. Pojďme se podívat na chvíle, které v roce 2018 pohnuly herním světem.

Největší The Game Awards v herní historii 

Začneme něčím aktuálním. Poslední velkou událostí roku je posledních pět let The Game Awards, kde se udělují ceny nejen za nejlepší hry roku ve spoustě různých kategorií. Od jejích počátků se tato akce dost změnila. Loni to vypadalo tak, že mezi vyhlašováním byly oznamovány i zcela nové tituly a projekty a v letošním ročníku to Geoff Keighley vytáhl ještě o úroveň výše. Z předávání cen se tak stala taková menší E3.

tga.jpg

Ještě před tím, než se show vůbec konala, se začaly na internetu objevovat všemožné spekulace. Většina z nich se týkala opravdu velkých titulů, a i kdyby se potvrdila jen polovina z nich, tak by to v herním světě vyvolalo na nějakou chvíli pořádný rozruch. Některé z nich byly vyvrácené ještě před samotnou akcí, ale i tak bylo na co koukat. Jelikož to je každoročně místo, kde se může objevit kterékoliv studio, ať už patří k Sony, Nintendu nebo Microsoftu, bylo jasné, že se tam třeba Playstation nevytasí s nějakou velkou exkluzivitou. Na druhou stranu to ale byla výborná možnost pro menší vývojáře, kteří ji také patřičně využili. Tvůrce Stanley Parable oznámil vydání hry v pro konzole. Vývojáři her jako je Bastion nebo Transistor představili svoji novinku jménem Hades, které nechybí jejich typická stylizace.    

Došlo ale i na velká oznámení. O novém RPG od Obsidianu už se nějakou dobu spekulovalo a konečně bylo představeno. The Outer Worlds je velmi dobře vypadající sci-fi hrou, která mi na první pohled přišla jako mix Bioshocku s Falloutem. Kromě prvního traileru toho ale zatím moc nevíme. Vedle toho se na plátně objevil projekt od dalšího velikána. Ubisoft na oznámení nového Far Cry teasoval už pár dní předem. Výsledek mě moc nenadchnull, ale po posledních třech dílech už od této série nemám žádná očekávání. 

Vůbec se ale nedivím hráčům, kteří jsou z tohoto eventu zklamaní. Média uváděla, že oznámení nového Aliena nás čeká na 100%. Jinde jste se zase mohli dočíst o tom, že se konečně dočkáme podrobností o herních Avengers, protože na akci budou i bratři Russovi, kteří se starají o filmovou režii. Nakonec se ale ani jedna z těchto očekávaných věcí na scéně neobjevila.  

Na The Game Award 2018 se krom rozdělování cen a předvádění trailerů stala také jedna opravdu nevídaná událost. Na pódiu se sešli hlavní představitelé PlayStationu, Xboxu a Nintenda. Snad nikde jinde jsem nic podobného neviděl, kdy by všichni velcí hráči stáli bok po boku. Sice z toho nevyplynulo nic zásadního, ale bylo to nádherné gesto toho, že ať hrajete na jakékoliv platformě, tak jste součástí obří komunity hráčů po celém světě.  

A kdo že to celé vyhrál? Cenu za nejlepší hru roku si odneslo studio Sony Santa Monica za nový God of War. Tohle ocenění je naprosto zasloužené.  

Váš názor Další článek: Lovecraftovský horor Conarium dorazí na konzole už příští měsíc

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,