Herní vánoční tipy 1. – klasiky aneb hodně muziky za málo peněz

Jak se blíží Vánoce, je čas pomýšlet na to, co dát druhým pod stromeček; případně co si sami přát. A proč by to nemohla být zrovna počítačová hra? A přesně na tuto variantu se zaměří naše série článků. V tomto prvním díle se budeme věnovat starším hrám, které lze koupit za nižší ceny, ale které mají i dnes co nabídnout.
Kapitoly článku

Vánoce už jsou za rohem. Nebude to trvat již ani tři týdny a rozsvítí se vánoční stromeček, za dveřmi zazvoní Ježíšek a budou se rozdávat dárky. A možná uvažujete, že na Vánoce potěšíte někoho blízkého - nebo se sami necháte potěšit - nějakým tím herním titulem. Ovšem nyní vás nejspíš čeká spousta práce s výběrem té pravé gamesy. A právě s tímto problémem by vám měla pomoci naše série článků.

Dnešní díl se zaměřuje na starší hry, které stojí výrazně méně než aktuální "pecky", které ale již prověřil nejpřísnější recenzent - čas - a ohodnotil je na výbornou. Vybrali jsme pro vás tituly ze všech žánrů, a ke každému přidali odkaz na recenzi i na internetový obchod, kde jej můžete rovnou zakoupit. Třeba si nějakou hru vyberete, nebo alespoň najdete vhodný tip na dárek - rozhodně je z čeho vybírat.

Akční hry:

Hitman Anthology
Hodnocení Doupě.cz:
10/10 –
recenze
9/10 – recenze
7/10 – recenze
Cena: 249,-
koupit hru na shop.Doupě 

Hitman Anthology přináší v jednom balení první tři díly legendární série o Agentu 47, špičkovém nájemném vrahovi. Tyto hry plné atmosféry, taktického uvažování, plížení i rychlých akcí patří jednoznačně do zlatého fondu her. Hitman: Codename 47, Hitman: Silent Assassin i Hitman Contracts by neměly chybět ve sbírce každého hráče, který má rád tento typ her.

  
Hitman: Codename 47 * Hitman: Silent Assassin * Hitman Contracts

Brothers in Arms: Earned in Blood
Hodnocení Doupě.cz: 9,3/10 – recenze
Cena: 299,-

koupit hru na shop.Doupě

Earned in Blood je pokračování úspěšné válečné hry z druhé světové války. Stejně jako první díl je i pokračování založeno na skutečných operacích 101 výsadkové roty v rámci Dne D. Atmosférická válečná hra, která vám ukáže, že válka není žádný sraz hrdinů, ale svinstvo, kde se umírá ve velkém.

  
Brothers in Arms: Earned in Blood

Deus Ex Anthology
Hodnocení Doupě.cz:
9/10 –
recenze
8/10 –
recenze
8/10 – 
recenze
Cena: 249,-
koupit hru na shop.Doupě

První Deus Ex je dodnes ztělesněním dokonalého propojení 3D akce, RPG a adventury do jednoho, uchvacujícího celku. Tak vznikla prakticky dokonalá hra, která je mnohými považována za přelomový bod ve vývoji počítačových her; za titul, který v roce 2000 změnil celý herní svět. Ať tak či tak, první Deus Ex je skvělá hra a ani jeho pokračování a ne-pokračování Project Snowblind se rozhodně nemají za co stydět.

Deus Ex  
Deus Ex * Deus Ex: Invisible War * Project Snowblind

Quake 4
Hodnocení Doupě.cz: 9/10 – recenze
Cena: 499,-
koupit hru na shop.Doupě

Asi se najde jen málokdo, kdo by Quake neznal. Právě proto se od jeho čtvrtého pokračování mnoho očekávalo, ať už po stránce hratelnosti či grafiky. Po vydání se však začaly šířit rozporuplné názory. Ten, kdo od nového Quaka čekal herní revoluci jako u prvního dílu byl zklamán. Kdo očekával „jen“ kvalitní hru, která ale nepřinese nic zásadně nového, byl spokojen. A ti, kteří od něj nečekali nic než akci, atmosféru a pekelnou grafiku, byli navýsost spokojeni. Rozporuplné dojmy z multiplayeru a nedostatek novinek jsou asi jediné velké zápory této hry.

  
Quake 4

Tom Clancy’s Splinter Cell: Pandora Tomorrow
Hodnocení Doupě.cz: 9/10 – recenze
Cena: 299,-
koupit hru na shop.Doupě

Splinter Cell vypráví příběh Sama Fishera – tajného agenta, proti němuž je i James Bond ořezávátko. Sam bojuje proti terorismu a extremismu ve světě a v hrách nabízí zajímavý mix stealth akce a klasické akce. To by ale nezvládl bez svého hi-tech vybavení a svých schopností, proti nimž se hrdinové akčních filmů zdají být jen nedorostlými chlapci na pískovišti. Hra ale nabízí i skvělou hratelnost a dokonalou atmosféčru, která vám zaručí, že těch pár nocí, než celý příběh dohrajete, se příliš nevyspíte.

  
Tom Clancy’s Splinter Cell: Pandora Tomorrow

Thief Anthology
Hodnocení Doupě.cz:
10/10
6/10 –
recenze
9/10 –
recenze
Cena: 249,-
koupit hru na shop.Doupě

Série Thief patří mezi legendy herního průmyslu. Ve fantastickém světě, který představuje jakýsi mix mezi středověkem a viktoriánskou érou, s trochou moderních technologií a špetkou magie, se vžíváte do role talentovaného zloděje Garretta. Základem celé hry je tiché, obezřetné plížení. Vaším úkolem ve většině misí je vyhnout se odhalení, proniknout do dokonale střeženého objektu, získat to, pro co jste přišli a opět tiše a nenápadně zmizet. Snad žádná jiná hra vám nenabídne takový „plíživý“ zážitek, jako právě Thief hraný na nejvyšší obtížnost.

  
Thief 2 * Thief 3

Mafia
Hodnocení Doupě.cz: 9/10 – recenze
Cena: 249,-
koupit hru na shop.Doupě

České GTA – tak zní asi nejjednodušší definice toho, o co v Mafii jde. Tato hra z české produkce vás zanese do Ameriky třicátých let, kdy jako řidič a mafián budete přežívat a profitovat v gangsterském podsvětí. Budete pašovat alkohol, vyřizovat nájemné vraždy, vozit různé bossy... A hlavně se budete perfektně bavit. Celý příběh byl inspirován filmy jako Godfather a rozhodně patří k tomu nejlepšímu, co kdy česká studia vytvořila.

  
Mafia

Vietcong
Hodnocení Doupě.cz: 8/10 – recenze
Cena: 249,-
koupit hru na shop.Doupě

Vietcong je jedna z nejpovedenějších akcí roku 2003, navíc z domácí produkce. Konflikt ve Vietnamu je svým pojetím dosti odlišný od standardů druhé světové války, a pokud bychom si odmysleli masovost, mohli bychom Vietcong po stránce atmosféry srovnávat třeba i s Call of Duty. Pro našince je navíc hra zajímavější díky úžasnému dabingu (instruktor výcviku by měl dostat nějaké speciální ocenění).

  
Vietcong

Prince of Persia 2: Warrior Within CZ
Hodnocení Doupě.cz: 7,9/10 – recenze
Cena: 299,-
koupit hru na shop.Doupě

Druhý díl novodobé trilogie o Perském princi a jeho putováním za záchranou lásky, svého života i svého osudu. V tomto pokračování se stává temnějším a agresivnějším, ovšem to se projevuje pouze na příběhu a atmosféře hry. Celkově se ale jedná stále o akční plošinovku a adventurními prvky, kde jde o to vždy najít cestu v jednotlivých místnostech a při tom se nenechat zabít nepřáteli. A věřte nebo ne, je to skutečná zábava.

  
Prince of Persia 2: Warrior Within

Adventury:

Still Life
Hodnocení Doupě.cz: 8/10 – recenze
Cena: 299,-
koupit hru na shop.Doupě

Still Life je hororová adventura, zasazená do Prahy ve dvacátých letech a do současného Chicaga. Vypráví o dvou případech hromadných vražd, které od sebe dělí 75 let a které i přes to mají mnoho společného. Celkově se jedná o klasickou adventuru, což je pro fanoušky žánru jen a jen dobře...

  
Still Life

Syberia - Zlatá edice
Hodnocení Doupě.cz:
9/10 –
recenze
8/10 – recenze
Cena: 249,-
koupit hru na shop.Doupě

Syberia je hra s nadprůměrným technickým zpracováním, které je však jen prostředkem k vyprávění jednoho z nejúžasnějších příběhů co herní historie pamatuje. Nízkou obtížností zůstává přístupná i příležitostným adventuristům či začátečníkům, fajnšmekry pak uspokojí originalitou a bezchybným zpracováním. Syberia 2 sice nedosáhla kvalit svého předchůdce, nicméně i ona rozhodně je skvělou adventurou, kterou by si nikdo z fanoušků tohoto žánru neměl nechat ujít.

Syberia  
Syberia * Syberia 2 * ...a ještě jednou

V následující kapitole najdete tipy na tituly z žánru RPG, sportovního, závodního a na nějaké ty strategie.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,