Heroes of Flatlandia: Might & Magic hezky česky (mobilní recenze)

Byť jsou Vánoce časem míru a lásky, jedna tahová strategie nikoho určitě neurazí.

Co baví

  • Lehce přístupné
  • Solidní výtvarné zpracování
  • Příjemná cena
  • Bez mikrotransakcí a reklam

Co vadí

  • Nemá českou lokalizaci
  • Po čase stereotypní
8/10
Hodnocení

Vánoce jsou tu a už teď je jasné, že se budeme muset trochu trhnout od těch našich herních miláčků. A to je přesně ten správný čas, kdy přicházejí na řadu mobilní hry. Zabaví nás během cestování, při dlouhých reklamách mezi pohádkami či při nudných povinných návštěvách otravných sousedů, kteří se sice tváří přátelsky, ale stejně na vás nakonec nenechají niť suchou. Takže na co si tu vlastně hrát.

Screenshot_2018-12-22-15-09-42-904_com.HighlandStudio.HeroesOfFlatlandia1.png
Heroes of Flatlandia nabízí povedenou zábavu bez zbytečné omáčky.

Jestli patříte mezi milovníky kultovní značky Heroes of Might and Magic, jistě během svátků nepohrdnete novou mobilní alternativou s názvem Heroes of Flatlandia pro iOS a Android. Velkým lákadlem by potom mohl být také původ hry, jelikož za ní stojí čeští vývojáři prezentující se pod hlavičkou Highland Studio. O to více je potom překvapivá skutečnost, že se zde bavíme pouze o dvojici Martin a Vladimír Klement, bratrské to duo. Česká mobilní hra? Ano, to jistě potěší. Vyvíjena pouze bratrskou dvojicí? Ano, tak to nás zajímá.

Nutno dodat, že tento ryze poloprofesionální vývoj v žádném případě nepostrádá nic z toho, na co jsme standardně zvyklí u velkých vývojářských studií. Což už napovídá samotný trailer ke hře.

Heroes of Flatlandia je povedená tahová strategie zasazená do tradičního fantasy prostředí. Své základy staví na legendárním titulu Heroes of Might and Magic, na což může upozornit už samotný název. Oproti klasickým tahovým strategiím je však podstatně odlehčená a o mnoho přístupnější, takže ideální mobilní materiál. Samotné mechaniky hraní si lze osvojit během několika desítek minut. Ačkoliv ze začátku citelně chyběl tutoriál, který by dokázal hráče lépe vtáhnout do hry a vysvětlit pravidla, tvůrci jej velmi rychle přidali, takže je za ukázkovou podporu musíme pochválit a již tento prvek nelze považovat za nedostatek. 

Screenshot_2018-12-14-14-25-03-861_com.HighlandStudio.HeroesOfFlatlandia1.pngScreenshot_2018-12-22-15-10-04-800_com.HighlandStudio.HeroesOfFlatlandia1.pngScreenshot_2018-12-22-15-10-26-214_com.HighlandStudio.HeroesOfFlatlandia1.pngScreenshot_2018-12-22-15-10-53-692_com.HighlandStudio.HeroesOfFlatlandia1.png
Potěší jistě český původ, bohužel však bez plnohodnotné češtiny.

Mobilní hry mají oproti těm na PC či konzole jednu velkou nevýhodu. Jsou totiž výrazně náchylnější k haló efektu, tedy ke způsobu, jaké pocity v nás hra zanechá během několika desítek sekund. Jedná se o malé, často free tituly, které stáhneme během minuty a stejně tak rychle mohou z našeho zařízení vyfičet. Právě díky této skutečnosti nejsme ochotni hrám odpouštět a již první minuta dělá určitě minimálně 50% našeho celkového dojmu.

 

Pokud však nepatříte mezi kdovíjaké stratégy, lze svěřit bojové záležitosti do rukou umělé inteligence a čekat na výsledek.

 

Navíc je třeba podtrhnout, že titul není nikterak komplikovaný a nabízí vlastně tu nejlehčí možnou alternativní verzi klasiky Heroes of Might and Magic. Strategická herní náplň je rozdělena do dvou rovin. V té první se budete soustředit na rozvoj měst, postupný vývoj, průzkum, najímání vojska apod. Druhá část se potom soustředí na tahové souboje s jednotkami nepřítele. Ty nejsou nikterak obtížné, ale je třeba si je postupně osvojit. Pokud však nepatříte mezi kdovíjaké stratégy, lze svěřit bojové záležitosti do rukou umělé inteligence a čekat na výsledek. Jenže kdo by něco podobného vlastně dělal?

Screenshot_2018-12-14-14-23-07-625_com.HighlandStudio.HeroesOfFlatlandia1.pngScreenshot_2018-12-22-15-13-22-511_com.HighlandStudio.HeroesOfFlatlandia1.pngScreenshot_2018-12-22-15-14-17-285_com.HighlandStudio.HeroesOfFlatlandia1.pngScreenshot_2018-12-22-15-25-31-884_com.HighlandStudio.HeroesOfFlatlandia1.png
Ovládání a uživatelské rozhraní patří mezi to nejlepší v daném žánru.

Hra nabízí na výběr celkem čtyři hrdiny, kteří jsou rozděleni do dvou různých frakcí. Samozřejmostí je pochopitelně postupné vylepšování čtrnácti dostupných jednotek a jejich svobodný nákup, v závislosti na ušetřené herní měně. Naštěstí se zde bavíme pouze o herní měně, jelikož hra neobsahuje žádné mikrotransakce a dokonce ani reklamy a nutnost neustálého připojení k internetu. Titul tak ve finále vyznívá ryze pozitivně, a to nejen kvůli českému vývoji.

Naopak mnohé určitě zamrzí hlavně skutečnost, že hra neobsahuje českou lokalizaci. Je totiž celkem s podivem, že českou hru si nelze zahrát v rodném jazyce. Dle dostupných informací by se však na nápravě mělo pracovat, stejně jako na dalších inovacích a novém obsahu. Součástí hry je také multiplayer, to pokud nemáte rádi čistě singleplayerové hry a chcete si to rozdat s živým protihráčem, singleplayerových scénářů je však dostatek a doufáme, že brzy dorazí i nové.

48382686_348198912675147_8325567840123879424_n.jpg48398341_2008495839188358_6634693358046412800_n.jpg48408270_276735579642894_4935059431902674944_n.jpg

Pochválit musíme také bravurní dotykové ovládání a velmi chytře rozložené uživatelské rozhraní, díky kterému je šmejdění prstem po displeji velmi rychlé a praktické, nikde nic nedrhne, nedočkáte se mylných stisků ani dalších chyb, takže je hra bez problémů hratelná takřka v jakýchkoliv podmínkách. A to je u mobilní hry životně důležité.

 

Pochválit musíme také bravurní dotykové ovládání a velmi chytře rozložené uživatelské rozhraní.

 

Dle fantasy zasazení tu najdete také příjemnou, komiksově laděnou grafiku, která neurazí, ale ani nenadchne. Je pestrobarevná a lehce pohádková. Na druhou stranu díky tomu hru není problém spustit na mnoha zařízeních, i ne zcela výkonných. V redakci jsme hru testovali na telefonu Xiaomi Redmi 3S a výkonném Sony Xperia XZ2 Compact, na obou titul běžel bez problémů a zcela plynule. Hardwarové nároky jsou tedy zjevně velmi shovívavé. 

Verdikt

Za pouhých 49 Kč do svých zařízení můžeme nainstalovat solidní odlehčenou tahovou strategii z fantasy prostředí. Potěší především svěží, byť trochu repetetivní hratelnost, povedené výtvarné zpracování a zábavné souboje. Naopak odpustit zatím nemůžeme chybějící českou lokalizaci. Pokud si nejste ani nyní jisti, zkuste demoverzi, která vás buď přesvědčí, nebo odradí najisto.

Hra byla recenzována na telefonu Sony Xperia XZ2 Compact a Xiaomi Redmi 3S.