Heroes of the Storm: když se Kerrigan utká s Thrallem (recenze)

vytisknout velikost písma
Přinášíme slíbenou obsáhlou recenzi na dlouho očekávanou MOBU od Blizzardu, která si miní urvat pořádný kus tržního koláče.

Když Blizzard oznámil, že konečně pracuje na vývoji vlastní MOBA hry (původní DOTA, coby fanouškovská mapa do Warcraftu III: The Frozen Throne kdysi dávno celou tuhle MOBA mánii v podstatě odstartovala, byť první nebyla), říkal jsem si v duchu, že se Blizz snaží vplout do rybníčku, v němž se už postupem času usídlilo hned několik velkých štik. Předně tu máme fenomén League of Legends s miliony oddaných hráčů a tedy obrovskou fanouškovskou základnou, která je za ty roky již zvyklá na nějakou zažitou rutinu a není tedy jisté, zda se novou a nablyštěnou hrou vůbec nechá zlákat.

Za druhé, je nutné pochopitelně počítat s DOTA II, na které se svým týmem pod patronátem Valve pracuje IceFrog, autor původní DOTY - a jež dlouhodobě vévodí tabulkám hranosti na Steamu.

055e87df-90017.jpg

Tímto výčtem ovšem naše pouť po rozsáhlých krajinách MOBA trhu nekončí, co třeba takové Heroes of Newerth, Smite, Arena of Heroes, Strife, či vynikající Vainglory na mobilech?

MOBA her se jednoduše vyhrnulo obrovské množství a hráčská základna, stojící o tento žánr, má jen omezený počet lidí, ze kterých se dá verbovat. Nebylo mi tedy jasné, jakým způsobem se chce Blizzard odlišit a zacílit na určitou skupinu lidí, ovšem po důkladném zahrání (nad hrou jsem strávil nějakých 80 hodin) to již pomalu chápat začínám.

HeroesOfTheStorm_x64 2015-07-08 14-00-07-11.pngHeroesOfTheStorm_x64 2015-07-08 15-12-12-62.pngHeroesOfTheStorm_x64 2015-07-16 18-21-18-22.png

Rád bych se omluvil, že jsem s recenzí na HOTS otálel, ale chtěl jsem se do hry nejprve pořádně ponořit, abych důkladně pochopil veškeré mechaniky a především současnou vybalancovanost, což je atribut, jenž je u podobných her snad vůbec nejdůležitější. Myslím, že díky tomu jsem měl šanci pochopit a posoudit, jestli má cenu se hrou vůbec ztrácet čas.

V samotném základu je totiž HOTS v podstatě podobná jako jiné MOBA hry. Vyberete si vašeho hrdinu (každý má samozřejmě unikátní schopnosti), přizpůsobíte si jej dle vašich potřeb, například nakoupíte nějaký ten skin (skiny jsou, podobně jako v dalších MOBA hrách, získatelné především za reálné peníze, takže pokud se chcete odlišit od ostatních hráčů, buďte připraveni sáhnout do portmonky) a poté už hrajete proti dalším pěti lidem v režimu rychlé hry, či kompetitivně o rank v rámci takzvané Hero League.

284d22bf-90022.jpg

Inovace, které nesednou každému

Až sem tedy podobnost ne čistě náhodná, ale právě v tomto bodě Blizzard přichází s inovacemi, které v MOBA žánru skutečně ještě vidět nebyly. Předně – je zde systém tzv. sdílených zkušeností, tedy je irelevantní, kdo v týmu odvádí největší množství práce a svědomitě si farmí miniony, ve finále přispívá nějakou (ve Scoreboardu jasně viditelnou) částkou do společného zkušenostního „poolu“, z nějž může těžit celý tým.

Tedy – level vaší postavy není individuální, rozhodující je úroveň celého týmu. Vím, že to zní trošku podivně, ale ve finále to relativně smysl dává, protože level vašeho týmu beztak odráží jeho kvalitu a pokud si vedete dobře, pomůžete vašemu týmu podobně, jako kdybyste hráli sami na sebe – a nikdo vás za to nebude sjíždět, jelikož z toho bude těžit společně s vámi.

HeroesOfTheStorm_x64 2015-07-17 13-05-36-64.pngHeroesOfTheStorm_x64 2015-07-08 14-08-31-47.pngHeroesOfTheStorm_x64 2015-07-13 21-19-43-39.png

Zajímavostí je poté způsob, jakým se celá hra odehrává. Máte zde dvě základny (jednu pro modrý a druhou pro červený tým) a dle druhu map buď dvě či tři „dráhy“ (lanes), po kterých vám klasicky běhají minioni. Zde je rozdíl jen v tom, že Heroes of the Storm, jakožto MOBA obraná až na kost, nezná systém tzv. last hitování, navíc miniony ani nemusíte sami aktivně zabíjet, pouze se stačí nacházet v blízkosti ve chvíli jejich smrti a tím z nich automaticky vytěžíte zkušenostní body.

Kromě klasických lajn a jakési improvizované džungle (do níž se ponoříte za účelem gankovat členy nepřátelského týmu), však na určitých mapách fungují i další body zájmu zvané map objectives, tedy úkoly v rámci mapy. Ty jsou vysoce důležité a pomohou vám zatlačit nepřátelský tým do jeho základny (kde se bude muset věnovat zabíjení vámi nadělané paseky), či například rovnou ničí nepřátelské opevnění a jejich věže. Právě obsazování bodů na mapě a jejich opětovné udržování je klíčem k vítězství, společně s dobře zvládnutými týmovými boji a především aktivitou, jelikož pokud je váš tým spíše pasivní a defenzivní, brzy se z něj stane tým neúspěšný.

0e8468f6-90026.jpg

Hrdina, ten těžký chleba má

Samozřejmostí je pak rozdělení hrdinů na různé typy jako v jiných MOBA hrách, zde máme k dispozici Assassiny (na blízko i na dálku), Warriory (kteří se dále neoficiálně dělí na tanky a tzv. bruisery), Support, tedy healery a různými šikovnými utilitkami disponující hrdiny - a nakonec třídu Specialist, s jejíž pomocí se budete především snažit rozbořit co nejvíce nepřátelského opevnění.

HeroesOfTheStorm_x64 2015-07-13 21-28-40-46.pngHeroesOfTheStorm_x64 2015-07-08 18-10-54-33.pngHeroesOfTheStorm_x64 2015-07-16 18-31-20-58.png

Přesto však nelze říci, že již samotným zvolením určité třídy budete celý zápas dělat pouze jednu jedinou věc, i Specialist se například musí přidat do týmového souboje, jelikož jinak hrozí, že tým ve střetu 4vs5 ztratí kontrolu a tím i cenné zkušenosti (za zabití nepřátelského hrdiny je jich, zvláště na vyšších týmových úrovních, relativně velké množství).

Takže zde máme jednoduchý systém – je potřeba zabírat body na mapě (kromě takzvaných Camps, které poskytují rychlejší a odolnější moby i hlavní úkoly mapy, mezi které patří třeba obsazování laserových svatyní, či ovládnutí obrovského draka, který pálí a zabíjí vše živé v dohledu), dále být úspěšný v týmových soubojích a samozřejmě i farmit zkušenostní body v lajnách, jelikož právě tímto způsobem lze rovněž dosáhnout rozdílu ve zkušenostech, což vede k většímu útočnému číslu vašeho týmu a eventuálně k vítězství.

77366ce9-90027.jpg

S týmovými boji pak souvisí i další věc – podobně, jako v jiných podobných hrách je i zde důležité takzvané pozicování, tedy například assassin na dálku (za příklad lze uvést Jainu Proudmoore či Kael’thase Sunstridera) se musí postavit tak, aby na něj nepřátelský tým nemohl. S tím souvisí I přítomnost postav, které za normálních okolností nejsou nepříteli viditelné a místo nich je vidět pouze tetelící se vzduch. Právě tyto postavy (Zeratul a Nova) poté slouží jako v podstatě učitelé pozicování, ovšem mnoha hráčům stale nedochází, jak důležité je v týmových bojích stat na místě, odkud budete mít dobrý dosah na nepřátelské hrdiny, ale zároveň nebudete přímo ohroženi na životě a v případě potřeby vás bude mít váš tým možnost pokrýt.

HeroesOfTheStorm_x64 2015-07-16 20-38-57-55.pngHeroesOfTheStorm_x64 2015-07-13 21-34-08-83.pngHeroesOfTheStorm_x64 2015-07-08 22-32-48-88.png

V Heroes of the Storm je tedy důležité nejen se bojů zúčastnit, ale především se jich zúčastnit správně, abyste svou zbytečnou smrtí váš tým neoslabovali.

Zmínili jsme se o některých hrdinech a zde je náš popis nutno rozvést. Blizzard totiž svou MOBA hru pojal jako dobrou příležitost, jak udělat reklamu svému nepříliš rozvětvenému hernímu portfoliu. Takže kromě starých známých z World of Warcraft se setkáme i se zástupci z řad Starcraftu, Warcraftu či Diabla (včetně samotného rohatého démona). Přidáni postupem času byli i The Lost Vikings, což pamětníkovi vyvolá úsměv na tváři. Jen škoda, že tím náš výčet skutečně končí.

Je pak nicméně zajímavé, jak tenhle line-up společně funguje pohromadě a rozhodně svěží sledovat, jak například Arthas šermuje proti zergům a neviditelní hrdinové z budoucnosti bijí Vikingy, plující na svém středověkém drakkaru. V tomhle ohledu mi tahle provázanost přijde jako dobrý tah, z nějž profituje jak Blizzard, jenž má zadarmo reklamu na další hry (včetně možnosti opětovně dostat některé hráče do World of Warcraft), tak i hráč, pro kterého tato kombinace různých hrdinů různých značek jednoduše musí být atraktivní.

Až doteď jsme se věnovali tomu, jakým způsobem lze získávat zkušenosti, kdo s kým bojuje a jak. Ovšem kromě těchto základních mechanik jsou u MOBA her důležité i jiné aspekty – především celkové vyvážení postav, ochrana proti cheaterům či botům a stav komunity, jenž byl právě podobným hrám nejvíce vytýkán.

bba55697-90019.jpg

Balanc na ostří nože

V případě HOTS bych to shrnul takto – vyvážení postav není úplně ideální, a některé úpravy (nerfy,) které probíhají zcela nepravidelně prostřednictvím různých updatů, často totálně překopají některé postavy, které byly komunitou i samotnými vývojáři považovány za příliš silné. Takové postavy se téměř vždy přestávají hrát, výjimka, jež mne za těch několik měsíců hraní napadá, by mohl být například obří skarab Anub'arak, který naopak díky pouhému opravení získal nové místo v ranked hrách. Důležité však je, že kvůli nerfu některých postav vždy dostávají prostor postavy jiné (což je v pořádku), ovšem tato diverzita je relativně krátkodobá a hra rychle upadá do rutiny. Způsob, jakým se mapy totiž hrají, zůstává stejný a zcela nové strategie, jako je tomu zvykem v jiných hrách, vznikají v podstatě jen minimálně.

HeroesOfTheStorm_x64 2015-07-08 17-32-11-07.pngHeroesOfTheStorm_x64 2015-07-07 11-13-27-32.pngHeroesOfTheStorm_x64 2015-07-08 14-20-20-62.png

Na stránce, která je věnována rozličným statistikám HOTS si posléze může každý ověřit, jaký hrdina procentuálně vyhrává největší množství her a dle toho se zařídit. I v HOTS poté existuje něco jako meta hry, tedy tvoří se určité kompozice ve snaze vybalancovat co nejvíce možnost vítězství na stranu obou týmů. To lze činit především v režimu Hero League, jelikož Quick Match přiřazuje profese do týmových kompozic téměř náhodně.

Nehodlám zde zacházet do detailů a rozebírat současnou metu, raději bych pokračoval k tomu, jakým způsobem Blizzard zachází s cheatery a boty. A zde musím říci, že relativně dobře. Botů se ve hře vyskytuje minimum (v současnosti rozhodně méně, než před měsícem) a z jejich stylu hry je snadno poznáte (farmí si lajnu a hitují miniony, pohybují se trhaně a předvádějí tanečky, podobně jako počítačem řízení protivníci v režimu VS AI), hackeři posléze do hry pronikli především v případě, kdy se vám ozve bot, vydávající se za Game Mastera hry a vřele vás pozve kamsi na čínskou stránku. A jelikož na vašem účtu máte jistě i jiné hry Blizzardu, po návštěvě těchto vypečených webovek s injectorem infikovanými skripty budete mít ještě honičku uvést vše do původního stavu.   

8250b7a6-90020.jpg

Hackeři svou přítomnost tak dávají poznat především na oficiálních fórech hry, na kterém se stále vyskytují desítky a stovky témat s korejským názvem, jelikož moderátoři nemají šanci takový příval efektivně vyčistit (kvůli špatně nakódovanému fóru jako celku). Jinak se ovšem dá říci, že z hlediska cheatování je na tom Heroes of the Storm určitě nadprůměrně dobře.

Komunita na štíru

Horší to už je s kvalitou komunity, která sice není tak žalostná, jako v případě LOL (to má po zásluze pověst nejhorší herní komunity na světě), ale oproti časům uzavřené bety to již také není žádná hitparáda.

Hráči nejen, že často vůbec nevědí, co mají v daných okamžicích dělat (což je u relativně nové hry ještě odpustitelné), ale v posledních měsících se vyrojila i řada flamerů, grieferů a dalších existencí, jež řádově zvyšují toxicitu komunity. Ta ovšem již před spuštěním otevřené bety nebyla až tak zdravá, kvůli převládajícím problémům s matchmakingem, jenž je v pojetí Blizzardu skutečně poněkud svérázný. Právě na tomto poli je třeba, aby Blizz skutečně masivně zapracoval, jelikož jinak nemá do budoucna HOTS velkou šanci na přežití.

0960cf48-90021.jpg637629c8-90024.jpg8250b7a6-90020.jpg

Matchmaking probíhá prostřednictvím párování hráčů na základě jejich MMR (z jiných her známé jako ELO), takže čím vyšší MMR máte, s tím lepšími hráči byste teoreticky měli hrát. Problematické ovšem bylo, že ještě donedávna systém MMR sčítal za celý tým, tedy hráč s MMR 2000 mohl být klidně spárován do týmu s hráčem s MMR 1000, zatímco nepřátelský tým mohl být tvořen dvěma hráči s MMR 1500. Který tým brzy získal převahu je pochopitelně jasné a hráč „tisícovka“ se musel připravit na drsnou školu. V současnosti Blizzard usilovně pracuje na opravě tohoto systému a dá-li pánbůh, v budoucnu tohle může přestat být problémem.

V obraně proti toxickým hráčům máte naštěstí v rukou silnou zbraň v podobě rychlého blokování hráčů, takže nevidíte to, co píší v chatu, ani vás nemohou po zápase nijak kontaktovat. To je šikovné, je pochopitelné, že v random hrách je posléze trochu problém s rozebíráním strategie, pokud nevíte, kdo co píše, ale tento systém blokace se naučíte brzy milovat a ctít. Problém už je pouze v relativně malém množství zablokovaných uživatelů, takže každou chvíli budete blokovat jiného a odblokovávat starší nicky.

To mi přijde kontraproduktivní, jelikož pokud někoho bloknete s tím, že s takovým člověkem již nikdy nebudete chtít v budoucnu hrát, systém vás v podstatě nutí vyměnit staré černé ovce za nové, přičemž ty staré s vámi klidně mohou v budoucnu hrát znovu. Jak je to v případě, že někoho kvůli závadnému chování nahlásíte, netuším a ani Blizzard se o tomto systému nerozpovídal.

f1ef722e-90025.jpg

Rád bych se v rámci tohoto obsáhlého pojednání rovněž rozepsal o ranked systému. Za ty dva měsíce jsem se dostal kamsi do půlky žebříčku (tedy rank 25), ovšem to nic neznamená, jelikož skutečná hra začíná až na ranku 1 (ten se počítá sestupně od 50) – do té chvíle pouze trénujete na skutečně tuhé boje s kvalitními hráči. Problém ovšem je, jak se na rank 1 dostat.

V Heroes of the Storm, jak jsem psal výše, totiž nelze jednoduše svým skillem dovést celý tým k vítězství, takže máte jedinou šanci – důvěřovat náhodně přiřazovaným hráčům, že budou alespoň trochu kvalitní.

Na oficiálních fórech toto někdo trefně přirovnal k hodu kostkou, který je rovněž pokaždé náhodný, není-li kostka nějakým způsobem „cinknutá“. Toto cinknutí bych pak v HOTS přirovnal k hraní s vašimi známými, kamarády a dalšími kvalitními hráči, jež na své pouti potkáte. S těmi lze hrát jak klasický QM, tak HL či tzv. Týmovou ligu.

ForceSC2Strategy-HeroesOfTheStormSeismicSonyaBuild381.jpgmaxresdefault (1).jpgmaxresdefault.jpg

Právě týmová liga je považována za nejvíce kompetitivní mód ve hře, jelikož proti vám rovněž půjdou již předem složené (premade) týmy, od kterých se očekává spolupráce, či dokonce komunikace s pomocí VOIP. Řekl bych, že právě hra s přáteli a předem vytvořeným týmem dává kvalitě hry zasvítit a do tohoto okamžiku se výsledek hraní ostatních módů jedná o naprostou náhodu, kterou sice máte šanci svým kvalitním výkonem ovlivnit, ale nikterak drasticky, jelikož hra je týmovou po všech stránkách. HOTS tedy lze doporučit, ale s podmínkou, že buď máte schopné kolegy do týmu, či oplýváte nervy ze železa a nevadí vám spoléhat se na kolísavou kvalitu náhodných spoluhráčů.

Technicky v pořádku

Herní mechaniky tedy byly probrány dostatečně, ještě mi nedá se alespoň ve zkratce zmínit o technickém zpracování. HOTS běží na enginu Starcraftu 2, a tedy nevypadá vůbec špatně. Nasvícení scény je kvalitní, textury by mohly být v o něco vyšším rozlišení, ale pro MOBU jsou dostačující. Hodně se mi líbí především animace charakterů, které jsou minimálně srovnatelné s League of Legends.

Zajímavé je pak především zpracování map. Nejen, že každá z cca 9 je jiná, ale především obsahuje i dost animovaných věcí, kterých si na první pohled ani nevšimnete. Tu létají ptáci, tu se pohne lucerna, když do ní se svým hrdinou narazíte – detaily, které ovšem dohromady vytvářejí atmosféru.

Heroes-of-the-storm-image.jpg

Je také jistě dobře, že Blizzard to nikterak nepřeháněl s efekty jednotlivých abilit, takže hra si drží vynikající přehlednost i v dlouhotrvajících bitvách. Díky přítomnosti fyzikálního systému si posléze můžete užít i ragdoll efektů odpadávajících minionů, či nepřátel, ovšem za cenu vyšší hardwarové náročnosti. Na nastavení ultra hra na mém stroji právě ve větších bitkách měla sklon trochu ztrácet snímky za sekundu, na druhou stranu, stále se držela v mezích perfektní hratelnosti 60 a více fps.

Technicky tedy nemám výhrad, a byť se nejedná o hypermoderní engine s úžasným grafickým zpracováním, svůj účel plní více, než dobře a je kvalitně optimalizovaný (a tím mám na mysli i síťový kód), což je u MOBA hry, myslím, stěžejní. Zde tedy Blizzard odvedl dobrou práci a postavil si tím solidní základy budoucímu vývoji, který rozhodně není, a hned tak nebude ukončen.

4.jpgHeroes-of-the-storm-image.jpgtymove_zkusenosti_article_3.jpg

Tím se dostávám ke konečnému resumé, které by po nějakých 80 hodinách hraní mohlo znít nějak takto: těm, kteří ještě neměli s HOTS tu čest, bych doporučil hru vyzkoušet, jelikož je zdarma. Veteránům MOBA, kterým se 45 minut trvající zápasy zdají únavné (v HOTS průměrně trvají kolem 20), bych hru doporučil rovněž, ale musí se připravit na to, že oproti například LOL, či Dotě, se jedná o casual záležitost s mechanikami, okleštěnými na maximum.

Rovněž matchmaking nepatří prozatím k nejspolehlivějším, ačkoliv na problému se usilovně pracuje a nedávný patch valnou část problémů opravil. Ať tak či tak, nadprůměrnou známku si HOTS určitě zaslouží, i přes některá prozatím ještě problematická místa a celkovou pachuť mírné zbytečnosti, jež slouží spíše jako reklama ostatním Blizzardím hrám, než jako skutečně potřebný herní zážitek.

         

Dostupné pro: PC
Žánr: Strategie | MMO
Výrobce: Blizzard Entertainment
Začátek prodeje: 2. června 2015
  • Grafické zpracování
  • Osvěžení herních mechanik
  • Oblíbené postavy
  • Slabší komunita
  • Matchmaking
  • Téměř nutnost hry s přáteli
    

Avšak inovací, které hra přináší, je relativně hodně a herní mechaniky v základu fungují více než dobře. To, že hra má takovou komunitu, jakou má, není primárně způsobeno její vinou, ale spíše způsobem monetizace., která je u MOBA her relativně standardní. Pro fandy Blizzardu povinnost, pro ostatní vítaná možnost.

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

9 nejdražších her historie, které si můžete zahrát

9 nejdražších her historie, které si m…

Přišlo Vám někdy, že za své oblíbené hry platíte nekřesťanské peníze? A napadlo Vás někdy, kolik vývoj hry vlastně stojí? V dnešním příspěvku se podíváme na devět nejdražších her v historii. Pochopitelně z hlediska investovaných financí do samotného vývoje.

16.  6.  2017 | | 4 N/A
Nejlepší herní pecky výstavy E3, pro které brzy poběžíme do obchodu

Nejlepší herní pecky výstavy E3, pro k…

E3 je největší herní akcí roku a nových chystaných titulů přibylo přímo exponenciálně. Rozhodli jsme se, že vybereme 15 největších herních pecek, které se na konferencích ukázaly.

21.  6.  2017 | | 10 N/A
Xbox One X: nejvýkonnější konzole současnosti pod drobnohledem

Xbox One X: nejvýkonnější konzole souč…

Microsoft konečně oficiálně odhalil konzoli Xbox One X, která má nastolit novou generaci hraní. Opravdu je ale o co stát?

22.  6.  2017 | | 63 N/A
Další várka 4K obrázků z herní výstavy E3 láká na chystané pecky

Další várka 4K obrázků z herní výstavy…

Výstava E3 pomalu ale jistě končí, my ale máme stále dost parádního obsahu na rozdávání. Podívejte se na čerstvé obrázky z her.

17.  6.  2017 | | 1 N/A
Obří letní slevová akce na Steamu startuje už zítra, držte si peněženky

Obří letní slevová akce na Steamu star…

Jako každý rok i letos všichni náruživí PC hráči přijdou o své naspořené peníze. Víme, kdy se tak stane.

21.  6.  2017 | | 9 N/A
4K obrázky z výstavy E3 lákají na budoucnost videoher (galerie)

4K obrázky z výstavy E3 lákají na budo…

Výstava E3 je v plné proudu a my jsme měli možnost vidět již spoustu her ve 4K rozlišení, které Xbox One X zvládne "hravě". Je ale rozdíl opravdu tak patrný?

15.  6.  2017 | | 5 N/A
Na konzoli Playstation 5 si ještě nějakou dobu počkáme, říká Sony

Na konzoli Playstation 5 si ještě něja…

Konzole PS5 dříve nebo později přijde, to je jasné jak boží den. V nejbližší době to ale rozhodně nebude.

26.  6.  2017 | | 9 N/A
6 nejlákavějších závodních her, které jsme viděli na E3

6 nejlákavějších závodních her, které …

E3 nebyla ochuzena ani o několik zajímavých závodních her. Připravili jsme pro vás výběr těch nejlákavějších a přidaly několik dalších, které by vás jistě neměly minout.

26.  6.  2017 | | 2 N/A