Hitman 2 – tichý masový vrah

Je dokonale elegantní, naprosto vyrovnaný a ledově klidný. Je to zabiják s instinkty lovce a reakcemi šelmy. Jeho schopnosti jsou k disposici komukoliv s dostatečně velkým obnosem na účtu. Řídí se heslem „Smrt jsou peníze. A peníze jsou dobré“. Ale tentokrát – tentokrát mu nejde jen o peníze… Tentokrát je to osobní.

Multiplayer: ne
Paměťová karta: minimálně 500 kB
Analogové ovládání: pouze páčky
Vibrace: ano
Výrobce: IO Interactive
Distributor: Eidos Interactive
Od 15 let!

Každý má svůj sen. A snem toho nejlepšího nájemného zabijáka na světě je najít konečně klid a usmířit se s bohem. Bohužel se ale ukáže, že Sicilský kostelík není zrovna ideálním místem k naplnění takovýchto záměrů. A tak nezbývá, než sáhnout do skříně pro odložený oblek načuchlý naftalínem, ze skrýše pod podlahou vylovit věrnou dvojici Ballerů, zavolat Dianě do Agentury a znovu vyrazit do terénu. A všem, kteří se pohybují v branži nezbývá, než si tiše předávat nečekanou zprávu: Číslo 47 je znovu v akci!

Když před nějakou dobou vyšla hra s názvem Hitman, vyvolala nemalé pozdvižení. A nebylo divu – jednalo se o jednu z nejlepších her své doby. Tedy s jedinou výhradou – morálnost celé věci. Ne každému rodiči se totiž líbila představa, že jeho ratolest, nacházející se právě v kritickém bodě vývoje své psyché (nebo něco podobného, leč neméně zajímavě znějícího), se bude sžívat s rolí nájemného vraha. A nezbývá, než podotknout, že takovýchto „rozporuplných“ her je v poslední době povícero – například GTA, kde se stáváte pouličním gangsterem a zlodějíčkem… Ale roztrpčeným rodičům a mravokárcům asi nakonec nezbude, než aby se smířili s krutou realitou; protože z nějakého záhadného důvodu se daří nejenom těmto hrám, ale i tyto hry. A distributoři si můžou jen radostně mnout ruce, protože Hitman 2 má reálnou šanci se dostat na čelní místa žebříčků prodejnosti. Proč?

Hitman 2 PS2 recenze Hitman 2 PS2 recenze

Hitman 2 PS2 recenze Hitman 2 PS2 recenze

No, i pokud opominu, že se jedná o pokračování nemálo úspěšné hry, bude těch důvodů celkem dost. Protože kdo by si nechtěl zahrát hru, která je zábavná, originální a atmosférická – a zároveň i hezky vypadá a dobře se hraje? A přesně tyhle atributy Hitman 2 má. Nejednou vás to bude nutit chovat se „profesionálně“ – zabíjet na jediný výstřel, pohybovat se s klidem a přehledem, vyhýbat se zbytečným střetům… A nebo, pokud jste spíše na střílečky, naopak se přepnout do prvního pohledu a zabít všechno, co se má dvě nohy a pohybuje se ve vašem okolí.

Právě v množství možností, jak se zachovat nebo jak je vyřešit, se skrývá jeden z nejsilnějších bodů celé hry. Například jistého bosse můžete zabýt tak, že se k němu prostě prostřílíte (nebo proplížíte) a sejmete ho přes mříže, které ho chrání. Nebo vyhlásíte poplach a zastřelíte ho, až se bude pokoušet zmizet. Popřípadě mu necháte ve vrtulníku malý dáreček a necháte ho, aby se po startu důvěrně obeznámil se zákony fyziky, zvláště těmi, co hovoří o vysokých teplotách a tříštivých silách. Nebo se prostě protáhnete oknem na střechu a dostanete se tak přímo do jeho pokojů. O takových nečestných věcech, jako je otrávené jídlo nebo ostřelovačka, se raději ani nezmiňuji…

Ovšem s touto volností je spojen jeden problém. Pokud se totiž rozhodnete pro cestu masového vraha (namísto i v samotném podnázvu hry doporučovaného tichého zabijáka), tak – po troše nácviku přesnosti střelby – budete v pohodě procházet úrovně tak, že se napřed zbavíte všeho, co vám stojí v cestě (popřípadě by vám v ní mohlo stát) a pak splníte úkol. Takhle se nejen připravíte o neopakovatelný herní zážitek, když se plížíte kolem strážných a děláte všechno pro to, aby si vás nikdo nevšiml, aby nikdo nevyvolal poplach a abyste zabili jen toho, koho nebytně musíte – ale především takhle celého Hitmana 2 dohrajete za slabých 10 hodin. A vzhledem k tomu, že oněch 20 misí, které vám hra nabídne, se dají při tomto stylu hraní projít za 10-15 minut čistého času, strávíte většinu času tím, že budete studovat briefing nebo opakovat ty části, které jste zkazili. A na vašem kontě se budou kupit mrtví po desítkách…

Na druhou stranu, budete-li hrát na hodnocení silent assassin, čeká vás atmosférická hra s dobou hraní cca 4x větší, než v minulém případě. Navíc – jako opravdový zabiják – budete vraždit jen když to bude nezbytně nutné, takže to celé bude vypadat o hodně realističtěji. Ovšem zásadní nevýhodou tohoto způsobu hraní je pomalost. Pomalost, s jakou se Hitman plíží, doba, kterou budete muset dřepět skrčení za keřem čekajíc, až se konečně stráže vzdálí. A to nemluvím o poslední misi – ale to bych snad už prozradil příliš.

Hitman 2 PS2 recenze Hitman 2 PS2 recenze

Hitman 2 PS2 recenze Hitman 2 PS2 recenze

O tom, jakou má nový Hitman atmosféru, už několikrát zmínka padla. Nemálo jí pomáhá i krásná grafika a hudba.

Hudbu nahrál Budapešťský filharmonický orchestr, což se na její kvalitě rozhodně projevilo. Na druhou stranu ale musím poznamenat, že ta nejhezčí skladba hraje v úvodním menu. Ovšem ani ve hře jsem si (většinou) nemohl stěžovat – pokud se do hudby zaposloucháte, bude se vám celkem líbit, a jinak vás nebude nijak rušit (přesněji řečeno po většinu času hraní si jí ani nebudete vědomi).

Grafika – to je kapitola sama pro sebe. Všechno je propracované, pěkně vymodelované, potažené nádhernými texturami… Detaily jsou také moc hezké – kulky nechávají díry ve stěnách (v lidech ale bohužel ne), krev cáká (ne přímo, jen tvoří roztomilé fleky po stěnách a podlaze). Co je ovšem takřka dokonalé, je fyzikální model, použitý ve hře. Pokud trefíte člověka z dálky, prostě padne na zem. Kdož ho trefíte z blízka, o kus odlétne. Jak daleko, to  pak už záleží na zbrani ve vaší ruce a na vzdálenosti mezi vámi. A v případě, že tělo narazí na nějaký předmět jako židle nebo stůl, složí se na něj do pózy, která bude nejen působit celkem přirozeně, ale především to nebude donekonečna opakovaná ta samá „umírací“ animace.

I prostředí, ve kterých se pohybujete, jsou evidentně udělána s velkou pečlivostí. Postupně se budete pohybovat v 6 různých částech světa – od Sicílie po Japonsko, od Ruska po Indii – a každé z nich má svůj specifický vzhled. Neliší se jen oblečením lidí a použitými texturami, ale i všemi použitými modely. Takže můžete obdivovat ruskou katedrálu vymodelovanou se stejnou precizností jako sicilský kostelík, prostý domek v indickém městečku nebo podzemní bunkr arabských teroristů.

Všechna animace jsou v enginu hry, což ale – vzhledem k jeho propracovanosti – nijak nevadí. Takže se klidně můžete podivovat nad tím, jak dokonale jsou zpracovány i takové detaily jako ruští vojáci dělící se o jediné žváro. Snad jen hlavní hrdina by nemusel při běhu houpat boky jako modelka na módní přehlídce…

Světlé stránky hry
  • výborná hra
  • krásná grafika
  • atmosféra
Temné stránky hry
  • příliš krátké
  • morálně pochybné
  • dosti jednoduché

Ovšem jedna z nejpropracovanějších stránek celé hry jsou jednotlivé mise. Úkoly se sice navzájem celkem podobají (někoho zabij, případně mu napřed něco ukradni), ale jejich provedení se dost odličuje, takže se vám za celou dobu nestane, že byste si začali říkat sakra, to tady už přeci bylo?!?

Budete se pohybovat nejen v rozličných prostředích vyžadujících různé způsoby „infiltrace“, ale i dodatečné podmínky budou různé. Jednou se po vás chce, abyste nezranili jediného civilistu, jindy zase budete s ostřelovací puškou mířit skrz otevřené okno na vojenskou konferenci a na základě velmi hrubého popisu budete mít za úkol zastřelit jednoho z přítomných – ovšem s tím, že nikomu jinému ze zasedajících se nesmí nic stát… Prostě krása, nádhera a paráda.

Do děje vás bude uvádět Diana z Agentury, která vám vysvětlí koho a proč máte zabít, jaké jsou místní podmínky, s jakými obtížemi se nejspíše setkáte; přihodí vám k tomu pár fotek budoucí oběti (případně i její video), mapu s vyznačenými důležitými místy a případně i obrázek nějakého místa, které je pro vás důležité. Máte-li na to čas, můžete si ještě vybrat zbraně, které si vezmete s sebou na misi – a pak už hurá do akce.

Hitman 2 PS2 recenze Hitman 2 PS2 recenze

K tomu všemu si připočtěte ještě vojáky, kteří reagují na střelbu a chodí si zkontrolovat, co se vlastně děje – ti jsou propracováni až tak, že slyší-li střílet jenom své spolubojovníky, reagují méně spontánně, než uslyší-li i vás. Když uvodí někoho, kdo má na sobě jejich uniformu, ale oni jej neznají (jinými slovy vás), zastaví se a pořádně si vás prohlédnou – a pokud po hitmanovi není vyhlášeno pátrání nebo neuděláte nějakou hloupost (jako třeba že budete v ruce držet jinou zbraň, než opravdové stráže), máte reálnou šanci, že se vám povede v klidu odejít.

A propos – zbraně. Těch máte k disposici (teoreticky) 32. V tomto čísle se skrývá malá kolekce pistolí, pár ostřelovaček doplněných o jednu kuši, několik nožů a seker, nějaké to škrtidlo, trocha samopalů a pak ještě brokovnice. Většinu z nich musíte získat během misí od lidí, které zastřelíte. Jedinou podmínkou je mít danou zbraň u sebe v okamžiku, kdy mise skončí. V případě pistolí to není problém, ale velkou zbraň můžete mít naráz v ruce jen jednu. A řešte to dilema, máte-li si s sebou odnést brokovnici nebo ostřelovačku!

Trochu mě zklamal příběh jako celek – ale to může být jen můj osobní dojem. Co by ovšem Hitman 2 snesl určitě, by bylo drobné prodloužení – o nějakých 10-15 misí, případně i trochu kratší lifebar (mám dojem, že ani nadlidský klon by neměl vydržet dávku z uziny z těsné blízkosti).

Celkově se mi nový Hitman moc líbil – ale… Prostě tomu něco chybí. Snad hlubší příběh, snad trochu delší herní doba… Nevím.

Grafika: 9/10
Zvuk: 8/10
Hudba: 8/10
Hratelnost: 9/10

Výborná hra – snad jen příliš krátká. A příběhu by taky neuškodily malé kosmetické změny.

Celkové hodnocení: 8/10

Váš názor Další článek: Doom III: Krvavé screenshoty

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,