PC | X360 | PS3 | Akce | Konzole

Hitman: Absolution - nejen jeptišky zabíjejí (dojmy)

Po vraždících jeptiškách ticho po pěšině, i tak se pozná nový Hitman. Nenápadně se přiblížit, dosáhnout cíle a zmizet.

Nejspíš nebude tak těžké si vzpomenout na dřívější trailer pro Hitman: Absolution, v němž se agent 47 skryje v motelu a je navštíven partou vražedných jeptišek. Poprask kolem něj byl značný a nedá se jasně říct, zda pak zmizel náhodou, nebo to bylo celé mistrovský plán na upoutání pozornosti. A ve stejném stylu můžete přemýšlet i při hraní nejnovějšího dílu, který přímo vybízí k efektivně udělané práci zanechávající v ostatních možná jen zrnka pochyb.

Každý váš úkon je bodově hodnocen, zabíjení civilistů je samozřejmě za záporné body, zatímco nenápadné vraždění, které vypadá jako nehoda, přinese nejvyšší skóre. A když na mechanika spadne auto ze zvedáku, pod nějž jej nalákáte, vypadá to hned lépe, než prostá kulka v čele.

Zapomenete na všechno okolo a v hlavě se vám rozjedou zabijácká kolečka

Přitom stále ale zůstává plná volnost rozhodování z předchozích dílů, takže se klidně budete moci misí i prostřílet. Na vyšší obtížnosti to sice bude skoro nemožné, ale s důrazem na slovíčko skoro.

Kde zabiják žije

Naštěstí při hraní nebudete omezeni jen na rozhodování o úrovni násilí, každá mise má mít celou řadu různých postupů ke splnění a zatím tomu tak bylo ve všech prezentovaných. Je jen na vás, zda se třeba samozvaného krále čínské čtvrti rozhodnete zlikvidovat výbuchem jeho auta, výstřelem z pušky, nebo třeba otrávením jídla, můžete se navíc srovnávat i s kamarády, kdo při tom získal více bodů.

Hitman Absolution 03.jpgHitman Absolution 04.jpg

Stejně jako dříve budete moci v průběhu mise měnit svůj vzhled použitím cizích uniforem, zatímco mrtvá těla budete odklízet mimo cesty ostatních za podpory kvalitního ragdollu. Navíc stále nebude převlek řešením všeho - procházející policisté vás sice nepoznají, ale kolegu už může vytetovaný kód na holém zátylku překvapit. A pokud se chcete spolehnout na stále stejné mise, tak tvůrci dokonce na vyšší obtížnosti slibují i změny v každém průběhu.

Hitman Absolution 05.jpgHitman Absolution 06.jpg

Autoři se totiž chlubí možností věrohodně rozpohybovat až pětisethlavý dav, přičemž ale jsou schopní na základě vašich podnětů rychle přepnout každého jednotlivce na samostatné ovládání umělou inteligencí. Je tak jasné, že na střelbu s tlumičem budou reagovat ti, co ji právě viděli, zatímco ostatní se budou dále rádi proplétat uličkami. To by vám mělo dodat dostatečný pocit žijícího světa.

Dokonalá technika

Měl jsem možnost vyzkoušet si hru na vlastní kůži rovnou na trojici pořádných displayů, které mne obklopily a doslova vtáhly do děje. Pokud se vám taková příležitost naskytne, neváhejte a jděte do toho - najednou zapomenete na všechno okolo a v hlavě se vám rozjedou zabijácká kolečka. Budete uvažovat, jak se nejlépe schovat, kde splynout s davem a jakou šuškandu naslouchat cestou k vašim cílům, nebo spíš jejich smrti.

VIDEO: 4481 'Hitman Absolution - E3 Trailer'

Hitman: Absolution vypadá jako důstojný nositel svého jména se vším všudy - dostatkem volnosti a možností, stejně jako kvalitně technicky připravenou hrou. Na dlouhé zimní večery (hra vychází 20. listopadu) vás tak čeká vražedná zábava.

Dostupné pro: PC, X360, PS3
Žánr: Akce | simulace nájemného zabijáka
Výrobce: IO Interactive | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 20.11.2012
  • Pestré střídání prostředí
  • Herní experimentování
  • Zábavný stealth systém
  • Nezajímavý příběh
  • Zbytečně zmenšené a lineární úrovně
  • AI není v přestřelkách moc bystrá
Diskuze (8) Další článek: DmC: Devil May Cry: PC verze se zpozdí a vyšel nový trailer

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,