Hlas lidu: Cena PS3

Další komentář N.Marka, uživatele forum.doupe.cz.

N.Marko

nmarko.jpg

Datum registrace: 28.6. 2006 20:00
Počet příspěvků: 2 385
Podpis:
Ta neurotická snaha být normální nás přivádí k šílenství. -Solomon Short
To že jsi paranoidní neznamená, že nemáš pravdu.
Jsem pro aby se udržovaly nebezpečné zbraně mimo dosah bláznů. Můžeme začít třeba s psacími stroji. -Solomom Short

Je jasné že PS3 se skládá z nejdražších komponentů, jaké současné konzole v sobě mají. To je hlavní důvod ceny tohoto stroje. Vývoj byl jeden z nejdražších a jeho délka taky nepatří ke krátkým. To dohromady vygenerovalo tak ohromný dluh, že samotný koncern v době finanční krize má problém udržet vyrovnaný rozpočet. Když si připočítáme celkovou orientaci SONY na export a slábnoucí Jen, vyjde vám obrázek problému, se kterým by se chtěl jen málokdo potýkat. Sony je složenina několika odvětví (hudba, film, elektronika...), které operují celkem nezávisle a tak když je jedna divize ve ztrátě, může jiná onu ztrátovou podpořit a tím si zajistit, že možná někdy v budoucnu bude ona generovat zisk. Tak to bylo i u herní divize.

Ať už mluvíme o PSX, PS2 či PS3, všechny byly ze začátku velmi ztrátové, později ovšem přinášeli zisk a v době PS2 podrželi například výrobu televizí. U PS3 se ale situace ukázala poněkud vážnější. I přes konkurenci X360 a Wii je křivka prodeje velmi podobná jako v případě PS2 (a ta se posléze stala se 125 miliony kusů velmi úspěšná a prodává se dodnes), takže dá se říci, že jde o zdravý trend, jenže manko za cenu výroby se nepokrylo a to Sony již asi dvakrát přišla s revizí stroje.

VIDEO: 693 'PS3 - japonská reklama na 80GB verzi'

Částečně pomáhají prodeje PS2, ale ta je již na ústupu. Vedení si patrně myslí, že pokud se udrží nastavený trend, dluh se umoří ve snesitelné době. Jde o kombinaci počtu konzolí na trhu, koupených her (ze kterých se vlastně konzole platí) a on-line služeb. Tento poslední faktor považuji za rozhodující. Již z bety komunitní služby Home usuzuji, že půjde o velký tahák k přilákání nových potencionálních kupců PS3.

Jde o jistý druh MMO bez statistik nebo lépe- Second Live bez možnosti tvorby. Spoustu věcí si bude možné za drobný peníz kupovat a já věřím, že sem tam si každý něco pořídí. Dalším faktorem je samotné STORE. Možnost prodávat svoje produkty bez mezičlánků je velmi výnosná idea. Je tedy možné že prognostici a účtárna v centrále Sony vypočítala, že když se s cenou nebude hýbat, prodeje porostou dostatečně uspokojivým tempem až nakonec v rozumné době začne PS3 konečně generovat zisk.


Přesto bych se naděje na zlevnění nevzdával. Předpokládané bundly PS3-Killzone 2 k tomu přímo vybízejí a já osobně bych slevu viděl na cca 50 dolarů. Ovšem nebudu se ani moc divit pokud se tak nestane...

Zdroj: forum.doupe.cz

 

Váš názor Další článek: Hlas lidu: Snížení ceny Wii

Témata článku: , , , , , , , , , , ,