PS3 | Akce

Hlas lidu: Reklamy na Killzone 2

Tento komentář snad ani nepotřebuje uvést. Jen si připomeňme, že se jedná o stížnosti a následné stažení reklamy na hru Killzone 2, o které jsme před týdnem psali.

 

N.Marko

nmarko.jpg

Datum registrace: 28.6. 2006 20:00
Počet příspěvků: 3 965
Podpis:
Ta neurotická snaha být normální nás přivádí k šílenství. -Solomon Short
To že jsi paranoidní neznamená, že nemáš pravdu.
Jsem pro aby se udržovaly nebezpečné zbraně mimo dosah bláznů. Můžeme začít třeba s psacími stroji. -Solomom Short

S reklamou to je někdy těžké. Chcete prodat nějaký produkt, ale protože se týká choulostivé oblasti, snažíte se udělat kampaň, tak, aby se nikdo neurazil, což je úkol nadlidský. Poslední případ, kdy reklama vyobrazující trosky a válku na planetě Helgan pobouřila jednoho učitele a jeho příklad strhnul menší lavinu protestů (výsledkem je stažení velkého množství billboardů), ukazuje, jak těžkou práci někdy mají v reklamním oddělení. Jenže si musím klást otázku: „Jak sakra jinak propagovat hru, která se odehrává na válkou zničeném území? Co ukázat? Co říct?“ Hrome, vždyť všechny války jsou v podstatě stejné a trosky měst po bombardování jsou nerozeznatelné. Opravdu není mnoho rozdílů mezi Stalingradem, Berlínem, Varšavou nebo třeba Bagdádem po kobercovém náletu. Ve všech případech bude (samozřejmě v závislosti na podnebí a počasí) ve vzduchu spousta prachu, hromady sutin, trosky a mezi nimi jako zázrakem až nesmyslně nepoškozené domy. Na tohle nelze udělat ochranou známku, tak to prostě dopadá. No a pak si nějaký učitel usmyslí, že to příliš připomíná jeho rodnou zemi a spustí halas. Bože, kam ti lidé spějí!?!

VIDEO: 1233 'Killzone 2 - trailer'

Něco jiného je třeba necitlivé umístění reklamy. Řekněme, že poblíž mateřské školky by to opravdu nebylo dvakrát košer. Ani u základních škol, nemocnic nebo jiných podobných míst by se takové reklamní poutače vyskytovat neměli, ale to už je na zvážení jiných moudrých hlav.

Tenhle problém ale není jen o reklamě na hru Killzone 2. Tohle se dotýká velkého množství jiných her, které ani mnohdy nemají závadný obsah (respektive nemají ho pro rozumného člověka, blázen a rejpal si vždy něco najde), ale z nějakého důvodu urážejí některé občany, kteří pak nemají na práci nic jiného než psát petice, žaloby a i jinak znepříjemňovat ostatním život. Loňský průšvih Media Molekule s LittleBigPlanet, kdy v jednom levelu hrála hudba a na pozadí běžel citát z koránu (mimochodem nic urážlivého), je přesný příklad, kdy nebýt jednoho aktivisty, tak by si toho nikdo ani nevšimnul. Pro Evropana, který není muslimem, to byl problém přímo nepochopitelný (o to více u nás v tolik ateistickém Česku), leč Sony, aby si nepřidělávala zbytečně problémy raději couvla a udělala korekci.

Existuje tedy mnoho případů, kdy jeden člověk spustí takovou lavinu a samozřejmě je spousta spolků, organizací, církví a řadů, kteří se s radostí chopí příležitosti a kopnou si, v horším případě i něco vysoudí. Co s tím dělat? Mě osobně nic nenapadá, prostě jenom být pokud možno opatrný a snažit se domyslet důsledky. Je to sice celkem marné, protože vola nezastavíš, ale alespoň se snažit minimalizovat škody…

Zdroj: forum.doupe.cz
 

 

Dostupné pro: PS3
Žánr: Akce | FPS
Výrobce: Guerilla Games | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 27. února 2009
  • Strhující atmosféra
  • Ďábelsky chytlavá hratelnost
  • Uvěřitelné zasazení
  • Výborná grafika
  • Poměrně krátké
  • Možná chudší prostředí
  • Různé drobnosti
Váš názor Další článek: Square Enix expanduje do USA

Témata článku: , , , , , , , ,