Hlas lidu: Snížení ceny Wii

Počínaje dneškem bychom vás chtěli seznamovat s názory častých návštěvníků našeho fóra. Budeme vám přinášet nejzajímavější komentáře a popřípadě perličky. Tento týden se nám urodily dva zajímavé komentáře. V obdou figuruje uživatel N.Marko, kterému tímto děkuji a samozřejmě nezůstane bez odměny.

Tento komentář se vztahuje k novince.

N.Marko

nmarko.jpg

Datum registrace: 28.6. 2006 20:00
Počet příspěvků: 2 385
Podpis:
Ta neurotická snaha být normální nás přivádí k šílenství. -Solomon Short
To že jsi paranoidní neznamená, že nemáš pravdu.
Jsem pro aby se udržovaly nebezpečné zbraně mimo dosah bláznů. Můžeme začít třeba s psacími stroji. -Solomom Short

Nikdo nemůže říci, že Nintendu se nepovedl majstrštyk. Firma která se od dob uvedení NGC (Game Cube) prakticky potácela na pokraji zkázy a jež přežívala pouze díky svým handheldům, dokázala prakticky nemožné. Jako bájný fénix povstala z popela a nejdříve ohromila svět úspěšným Nintendem DS a posléze konzolí Wii. Stejně jako u NDS vsadila nikoliv na supermoderní technologii, ale na dobrou reklamní kampaň a vychytávky. Wii je ze současné generace konzolí jednoznačně nejslabší a zlí jazykové tvrdí, že jde pouze o převlečené GC. Že mají částečně pravdu potvrzují časté porty z PS2 a naopak.

Co však dělá tuto konzoli výjimečným je ovládání. Tím se z ní stal vlastně fenomén moderního životního stylu a kdo nemává Wiimotem je děsně out. Nintendo si z minulosti nese dobrou pověst tvůrce kvalitních her a konzolí a hraní na Wii je tvořeno velmi přístupnou formou, navíc spousta her jež na něj vychází spadá do kolonky casual a tedy není problém, aby je pochopil opravdu každý.

Velkým problémem ovšem je nedostatek vážných titulů. Tam kde ostatní velké konzole dramaticky posilují (letošní vánoce jsou opravdu vypečené), Nintendo poněkud skomírá. Není se tedy čemu divit když novopečený majitel Wii konzoli prožene jen párkrát a pak ho to tak nějak přestane bavit. Výsledek? Spousta prodaných konzolí na něž padá prach. Na vině je jak Nintendo, tak i third party studia. Ani jedni nedokázali zatím dostatečně zásobovat dlouhodobějšími hrami, které jsou takříkajíc hard-core (čest výjimkám).

Není se tedy čemu divit že prodeje nestoupají, ba spíše naopak. Wii je patrně nejúspěšnější konzole jaká kdy byla vytvořená. Už od začátku generovala zisk a nemusela být dotovaná. Díky zajímavému ovládacímu interfacu a vynikající mediální masáži se stala nutným doplňkem moderní domácnosti. Počet prodaných kusů je doslova astronomický. To všechno dohromady ale vytváří předpoklad pro menší krizi. Prostě nejsou hry, Nintendo stále drží přemrštěnou cenu (vždyť i X360 je levnější), trh se začíná jevit jako nasycený.

Má predikce? Prodeje klesnou a patrně se srovnají s prodeji ostatních konzolí, či mírně pod. I nadále si Wii udrží primát v objemu prodaných kusů, ale Nitendo buď brzy sníží cenu aby oživil prodeje (odhaduji na jaře 2009), nebo do dvou let vyjde s novým strojem. Z Wii se pomalu stává spíše doplňková hračka, což může pověsti Nintenda dlouhodobě ublížit, něco jako kdyby Ferrari přestali dělat supersporty a začali vyrábět lidová vozítka. Sice na tom taky vydělají, ale duše bude jaksi pryč...

Zdroj: forum.doupe.cz

 

Diskuze (2) Další článek: Nový týden: vládněte silou hlasu

Témata článku: , , , , ,