Hlasy z Intelu: Konec překotného vývoje

Po třiceti letech zlevňování a zrychlování počítačů, které bylo z valné části umožněno neustávající miniaturizací polovodičových součástek, se podle prohlášení jednoho z výzkumníků Intelu pravděpodobně brzy ocitneme na konci tohoto trendu.

Paul Packan, vědecký pracovník firmy Intel, napsal v článku pro časopis Science, že inženýři pracující na výzkumu polovodičů nenašli způsob, jak překročit meze dané generací křemíkových čipů, které se objeví na trhu příští rok. Packan nazval tuto slepou uličku ‚nejobtížnější výzvou, jaké polovodičový průmysl kdy čelil‘. “Dříve zmenšování tranzistorů nebránily takovéto fundamentální příčiny,” napsal Packan. “Momentálně řešení těchto problémů neznáme.”

Více než 30 let se počítačový průmysl spoléhá na platnost tzv. Moorova zákona, který dostal své jméno podle spoluzakladatele firmy Intel Gordona Moora. Podle něj se tranzistory stále zmenšují a kapacita se každých 18 měsíců zdvojnásobuje, takže se výkon počítačů zvyšuje a cena klesá. Předpokládalo se, že tento proces potrvá ještě alespoň dalších deset let.

Packan prohlásil, že dalším krokem podle Moorova zákona by nyní bylo vyvinutí tranzistorů, které by se skládaly z méně než 100 atomů, což je mimo možnosti polovodičových inženýrů. Vedoucí představitelé Intelu si nepřejí, aby byl tento problém považován za nepřekonatelný – jsou přesvědčeni, že bude možné najít řešení. Ale Dennis Allison, fyzik a konstruktér počítačů ze Silicon Valley, se nechal slyšet: “Fakt, že toto varování přichází z laboratoří Intelu, je opravdu významný. Znamená to, že zde skutečně vidí meze.”

Pokud by se proces miniaturizace křemíkových tranzistorů zastavil, jedinou nadějí na pokračování vývoje by byly nové materiály, nové konstrukce tranzistoru a pokrok nových technologií (např. molekulární computing).

Že bychom se dočkali umírnění či dokonce zastavení tempa růstu výkonu hardwarových komponent? Sice bychom nemuseli každý rok upgradovat své miláčky, ale vidina mluvicích inteligentních počítačů a la Star Trek by se začala vzdalovat a hardwarové firmy by stejně určitě našly cesty, jak nás o nějaké peníze připravit. Signály z Intelu naznačují, že přichází doba, kdy se vývojové laboratoře nejvýznamnějších polovodičových firem světa budou muset vrhnout na vážné hledání alternativních technologií (pokud tak už neučinily).

Diskuze (2) Další článek: Minutky

Témata článku: , , , , , ,