Hodnotíme weby českých distributorů

Ať se již jedná o obyčejného prodejce bot či velkou počítačovou firmu, pro každého správného obchodníka je nezbytné patřičně prezentovat svůj podnik. Internet je pro hry a vše s nimi související důležité médium a i to byl jeden z důvodů, proč jsme se podívali na zoubek webovým stránkách našich předních distributorů. Jsou opravdu na úrovni?

Udělat kvalitní internetové stránky je uměním. Přestože takřka každý z vás, kdož čtete tyto řádky, je autorem jistě dobře fungujícího webu, vytvořit opravdu reprezentativní, obsáhlé, rychlé a přehledné firemní stránky je oříškem, který do dnešního dne nerozlousklo velké množství významných českých společností. Hned na začátek nutno konstatovat, že až na výjimky se tato situace netýká našich distribučních firem. Ale nepředbíhejme …

Ještě před tím, než se blíže vrhneme na prozkoumání a slovní hodnocení internetových prezentací předních českých distributorů, nesmím opomenout ani krátké vyjmenování firem, jejichž stránky jsme se jali prozkoumávat - konkrétně se tedy jedná o weby společností CD Projekt, Cenega, Dynamic Systems, Playman a TOP Distributor, s.r.o. A aby hned na začátku nevznikly nějaké pochyby o tom, podle jakého klíče jsme zvolili pořadí serverů a firem, vlastní emoce tentokráte ustoupily jednoduché a prosté abecedě.

Slavičí píseň v podání CD Projektu

Adresa homepage: http://www.cdprojekt.cz

České stránky společnosti CD Projekt vsadily na osvědčený styl svého polského kolegy a využívají tak zcela totožný grafický design i systém. Právě o grafickém zpracování celé homepage si můžete udělat obrázek z okolních screenshotů, nutno však podotknout, že se tvůrcům opravdu povedlo - stránky jsou přehledné, na relativně malý prostor bylo vměstnáno velké množství dat a informací ...

Pokud se podíváme na obsah, najdeme zde typické aktuální zpravodajství, ve kterém se však kromě zpráv týkajících se aktivit firmy CD Projekt jako takové objevují také další zajímavostí ze světa her, počítačů a Internetu. Na hlavní stránce celého serveru pak můžete najít také malý rozcestník, přes který se můžete přesunout ke konkrétnějším informacím o vámi zvolené hře. Jistě potěšující je fakt, že je všem návštěvníkům umožněno stáhnout si přímo ze stránek CD Projektu většinu nejnovějších souborů z her distribuovaných touto firmou.

Pokud budeme hledat negativa celého serveru, pak toho nebudeme mít příliš na výběr. Výtku by si snad při troše pedantství vysloužil právě fakt související s použitím stejného webu jako je tomu v případě polského sídla firmy. Na druhou stranu, stejná prezentace společnosti ve všech státech také není k zahození - záleží tedy na úhlu pohledu. Zapracovat by se dalo na některých rubrikách a částech serveru, které jsou prozatím nefunkční, tato situace by však měla být v nejbližší době napravena.

Hodnocení webu: Kvalita, přehlednost, bohatý obsah, toť synonyma pro stránky firmy CD Projekt

Sněhové vločky a zimní Cenega

Adresa homepage: http://www.cenega.cz

Pokud se z jakéhokoliv důvodu odhodláte k návštěvě stránek nejstarší a stále největší české distribuční společnosti Cenega, budete nejprve přivítáni malým rozcestníkem, tedy stránkou, přes níž se můžete dostat na jednotlivé oddělené části serveru - každá z nich pak pochopitelně prezentuje některou z poboček firmy.

Nás pochopitelně zajímali především stránky české, které jsou zpracovány v naší mateřštině a obsahují informace o aktivitách firmy na českém trhu. Co se designu týče, sáhla Cenega stejně jako většina kolegů po kombinaci bílé s černou, kterou samozřejmě vkusně doplňují také další barvy bohaté palety, zejména pak ledově modrá a po stránce poletující sněhové vločky.

Bohatý je zejména obsah stránek. Kromě klasického rámečku s novinkami týkajícími se aktuálního dění (mimo jiné se zde tak objevují informace o nových hrách, které bude firma distribuovat), je velmi užitečná zejména tabulka "aktuálně", do níž bývají spolu s datem umisťovány jména her, které firma uvedla na český trh. Pochvalu si zaslouží také bohatý profil společnosti, který u mnoha konkurentů Cenegy chybí nebo je nahrazen pouhým stručným vypsáním adresy, telefonního čísla a kontaktní osoby. Na stránkách firmy můžete také pravidelně najít soutěž o zajímavou hru z její nabídky. Pochvalu si zaslouží stále uchovávaná databáze nových, připravovaných i všech starších her, které byly Cenegou uvedeny na trh - najdete zde základní podrobnosti o daném titulu, včetně jeho charakteristiky a několika obrázků. Pro ty z vás, kteří mají jakýkoliv problém s hrami firmy Cenega, je pak určeno pro tento účel zřízené fórum. 

Hodnocení webu: Prověřený design, po obsahové stránce skvost, tak se dá charakterizovat web Cenegy

Sázka na klasiku aneb stránky Dynamic Systems

Adresa homepage: http://www.dynamic-systems.cz

Společnost Dynamic Systems se do podvědomí hráčské veřejnosti zapsala zejména tituly z nabídky rakouské distribuční společnosti JoWooD, které na našem trhu výhradně distribuuje. Na homepage této firmy vás na rozdíl od serverů české konkurence nepřivítá bohatá sbírka novinek a aktuálního dění, nýbrž pouho pouhý přehled posledních počítačových her uvedených na český trh. U každého pochopitelně nechybí odkaz na stránku se základními informacemi o daném titulu, možností zakoupit si jej a rozšířit si tak svou domácí bohatou sbírku.

Možná i vám připomíná homepage společnosti Dynamic Systems spíše malý internetový obchod s knižními tituly - aspoň tak zapůsobily stránky na mě. Stěžejní část webu tvoří zejména horní lišta se všemi podstatnými odkazy - prostřednictvím nich můžete navštívit stránky s přehledem připravovaných her, aktuálním ceníkem, nechybí ani technická podpora či poněkud stručnější kontaktní informace.

Hodnocení webu: Tradiční a prakticky nijak nevyčnívající stránky

Barevný a veselý svět Playmanu

Adresa homepage: http://www.playman.cz

Nejdříve tedy pár slov o grafickém zpracování stránek - firma Playman jako jedna z mála vsadila na jinou než bílo-černou kombinaci barev a jak dokazuje okolo umístěný obrázek, celkový efekt je velmi dobrý.

Na webu vás samozřejmě po napsání adresy do okna prohlížeče a chvilce čekání uvítá úvodní stránka, která kromě vrchního menu obsahuje také seznam nově vycházejících her spolu s obrázkem krabice. Nechybí ani klasický seznam novinek z dění týkajících se společnosti. Přestože zde najdete také informace o zajímavých downloadech z her distribuujících Playmanem, je rozhodně škoda, že soubory nebývají umísťovány přímo na server firmy, jako je tomu například u CD Projektu.

Co se týče dalších informací, neoplývá homepage firmy Playman příliš hodnotným obsahem, který by stál za připomínku. Samozřejmě, nechybí přehled připravovaných her ani seznam míst, kde je možno tituly firmy Playman zakoupit, to však není nic, čím by se konkurence nemohla pochlubit. Do budoucna bychom se měli dočkat zprovoznění rubriky "Kdo jsme", ve které by náhodný návštěvník stránek našel podrobnosti o zaměření, historii a také aktivitách firmy.

Hodnocení webu: Barevně pojatá internetová prezentace, která však nijak nevyniká - stručně řečeno, lepší průměr

Šeď a inovace, toť homepage TOP Distributor

Adresa homepage: http://www.topcd.cz

Mám-li být zcela upřímný, pak mě po grafické stránce zaujala webová prezentace ostravské společnosti TOP Distributor, s.r.o. nejméně - byt je to čistě subjektivní názor. Pravdou je, že na stránkách není přítomna prakticky žádná grafika a šedobílé zpracování nepůsobí zrovna "přívětivě". I tak se však samotný web pyšní několika inovacemi, které vynikají nad konkurenci.

Pochvalu si tak musí vysloužit celková velikost stránek, která je právě s ohledem na použití minimálního množství grafiky a obrázků pochopitelná - tento fakt jistě ocení zejména ti z vás, kteří se na Internet stále připojují přes klasické vytáčené spojení. Nutno také podotknout, že se TOP Distributor jako jediný snaží tvořit oficiální české stránky některých svých her. Najít zde mnohdy můžete nejen základní informace o konkrétním titulu, ale také zajímavé rady a tipy.

Stejně jako v případě homepage CD Projektu, i na úvodní stránce TOP Distributor je přítomno velké množství zajímavých informací. Nechybí zde přehledný "release list" obsahující jména, datum vydání a cenu připravované hry, která vyjde pod křídly společnosti.

Hodnocení webu: Designově slabší, přesto však v některých ohledech konkurenci překonávající web

Jak jsou na tom?

Čím zaplnit poslední řádky dnešního článku? Jak jste si jistě stačili všimnout, většina našich distributorů vsadila na tradiční a ostřílené bíločerné zpracování svých webů. Rozhodně to není nic, co by hovořilo v jejich neprospěch, originalita se však cení a sázka na jiného koně nemusí být vždy špatnou volbou. Na druhou stranu, i klasická černobílá kombinace má své klady.

Z pohledu obsahu bychom však mohli zcela jistě najít větší odlišnosti, než jak je tomu u designu - zde se rozdíly nepochybně prohlubují a zatímco některé weby jsou skutečně nevyčerpatelnými studnicemi informací, jiné značně zaostávají. Samotnou kapitolou by mohla být také dostupnost a rychlost přístupu na jednotlivé servery - hodnocení by však bylo pouze relativní a zcela jistě neobjektivní. Byť by každý z vás měl ke zpracování webů své výhrady, celkově myslím nemůže být přílišných pochyb o tom, že je prezentace českých distribučních firem na Internetu na úrovni.

Diskuze (5) Další článek: Unreal 2 již 7. února!

Témata článku: , , , , , ,