HoloLens: tak zase na pár let vystřízlivíme

Microsoft představuje revoluci. Tedy pardon, Microsoft představuje sranda hračku s nápadem!

Microsoft zkrátka není hardwarovou firmou a vedle Xboxu se mu snad nikdy nepodařilo s ničím prorazit. O obskurních smartbrick pokusech snad raději pomlčet a fitness náramek tlustý jako celé moje zápěstí? Ale jděte! To ale naneštěstí ještě neznamená, že to gatesův kolos nebude zkoušet i nadále. Ostatně je teď na koni a po akvizici Nokie přeci jen možná udělá i solidní smartphone. Jak se ale říká: s jídlem roste chuť a Microsoft se namlsal do takové míry, že už zase dělá revoluce. Ale jsou to revoluce neskutečně obskurní! Jak jinak...

Pohádka na dobrou noc

Že jsem skeptik? No to si piště, obzvláště když jde o experimentální přílepek představený jen tak mimoděk spolu s Windows 10. Augmentovanou realitu nám už ostatně sliboval kde kdo a její poslední verze od Microsoftu s názvem IllumiRoom se také zasekla ve fázi snění o dalším revolučním produktu. A přesně stejný pocit mám z HoloLens. Brýlí pro augmentovanou realitu, které mají změnit používání vašeho počítače a také způsob, jakým žijete svůj každodenní život.

microsoft_windows_10_hololens_beauty_shot-100564033-orig.jpg microsoft-hololens-lg-1500x1000.jpg screen-shot-2015-01-21-at-10-49-04-am.png

To už je na firmu s tak bolestivou a problematickou HW anamnézou odvážné tvrzení. Ale kdo by nechtěl, aby mu okolo trouby poletovaly informace z kuchařky a uživatelské rozhraní oblíbené střílečky se jen tak vznášelo okolo monitoru. K tomu má ovšem HoloLens ještě pěkně daleko a vzhledem k "úspěchům" Googlu na hodně podobném technologickém poli to zní spíše jako pohádka a oblbování důvěřivců. Za deset, možná dvacet let? Klidně, ale v dohledné době a hlavně v použitelném stavu jak vizuálně, tak i cenově jen těžko.

2787338-hololens2.jpg

To jsem takhle nedávno viděl lyžařské brýle s HUD displejem a modulem GPS. Vypadaly stejně jako výtvor od Microsoftu. Jen stejnému účelu ovšem neslouží a jak nás už poučila historie, na hlavě prostě zbytečně nic mít nechceme. Otravné 3D s brýlemi, které nikdo nechce je jedna věc, ale představa, že celou noc hraji s novým snem Microsoftu je ryze děsivá. Obzvláště když obecně užitná hodnota dosahuje téměř nuly.

Pěkná frajeřinka a nic víc

Tvůrci momentálně augmentovanou realitu prezentují například na programu Skype. Opravdu potřebujete, aby vám volaný poletoval kdesi v místnosti a pro jeho lokalizování jste museli vytáčet hlavu, protože pro vytváření kýženého efektu ani nefunguje celá plocha nesmyslně velkých brýlí? A to ani nemluvím o problému s periferním viděním, které samozřejmě takto otevřené brýle neřeší a asi i jen těžko kdy vyřeší.

microsoft_hololens_demo_motorcycle-100564150-orig.jpg microsoft-hololens-motorcycle.jpg Microsoft-HoloLens-Skype-RGB.png

A teď mě nechápejte špatně! Jakožto nápad, jako experiment posouvající hranice techniky jde o vskutku zajímavý počin, který ale jen těžko bude v nejbližších letech fungovat v každé druhé domácnosti. Nakonec i všichni ti nadšení novináři, kteří měli možnost si HoloLens vyzkoušet a přirovnávají je téměř k vynálezu filmu šmahem přiznávají, že jakkoli je taková procházka po Marsu zajímavá a v rámci možností i funkční včetně navigace, jen těžko se jedná o praktickou hračku a to už z důvodu omezeného prostoru, jenž momentálně tvůrci nemají jak vyřešit. Z HoloLens se tak stává blbůstka na vyzkoušení.

A to je možná ono! Hračka! A to přesně taková, jakou byl svého času i Kinect, než z se z něj stal absolutně zbytný nesmysl. Tedy pardon, předražené hlasové ovládání pro lidi se správným přízvukem. Project Natal a jeho efektní demo ještě za Molyneuxovy éry. Kdo by na to dokázal zapomenout... Microsoft tentokráte dělá něco podobného a do obýváku se vám snaží nacpat kostičky na způsob Minecraftu.

win10_holoLens_livingRoom_web.jpg

Vykřiknete "lopata," a virtuální díra už se hloubí přímo pod konferenčním stolem. Vážně to máme zapotřebí? Kdyby to fungovalo zcela bezchybně, tak jako další evoluce casual zábavy pro děti, proč nakonec ne? Ale kdo věří tomu, že HoloLens budou v horizontu alespoň pěti let cenově dostupným a funkčním produktem, který se vzhledem k nutnosti neustálých fyzikálních propočtů a monitorování místnosti nebude snažit svými proporcemi trumfnout ony lyžařské brýle s vydrží nabité alespoň den. A to ani nemluvím o typickém problému pro lidi s oční vadou, na které Microsoft zatím ani nepomyslel.

microsoft-hololens-5-2-970x646-c.jpg

Děkuji, ne!

Ano, je to prototyp, ale už jeho myšlenka a především účel jsou značně pochybné. Pohybové ovládání nás naučilo, že hraní je prostě nejlepší s ovladačem a HoloLens rozhodně nepřesvědčují o tom, že bychom to změnili. Ano, jako přídavné periferie jsou fajn, ale opravdu se někomu podaří srazit náklady tak nízko, aby se to vyplatilo?

Před inženýry z Microsoftu je zkrátka ještě hodně dlouhá cesta a když se podíváme na trnitý vývoj Oculus Rift a vezmeme v úvahu fakt, že i teď jsou na něj dvě, možná tři skutečně plnohodnotné použitelné hry... Nevidíme zkrátka v augmentované realitě tak, jak ji vidí Microsoft, až tak velký potenciál a wow moment. Možná si holt přeci jen k tomu představování měli přizvat Molyneuxe, který aspoň umí slibovat jako nikdo jiný.

Diskuze (84) Další článek: Zaklínač 3 zatím běží na PS4 v 1080p, na Xbox One v 900p

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,