PC | X360 | PS3 | Akce | Konzole

Homefront – a bude hůř (dojmy)

Pokud se chystáte odstěhovat do Ameriky, čekejte do patnácti let stanné právo, popravy na ulici a změnu úředního jazyka. Ruština, čínština, japonština? Ale kdeže.
Kapitoly článku

Herní publikum si prošlo snad všemi válečnými konflikty. Bezpočetněkrát se vám jistě zadařilo si smočit uniformu při vyloďování, vyklepávat pouštní písek z hlavně i mrznout v ruské tundře. A to ne jednou. Když se začaly zážitky opakovat, trend zavelel přesunout se na východ za současnými konflikty, případně obsáhnout všechny globální problémy dneška najednou. Je nabíledni, že časovou osu se dá protáhnout i dál za dnešní den, a všimli si toho i vývojáři z Kaos Studios, kteří nám zprostředkovávají svou vizi nejbližších let.

 

Jaká je?

Bod jedna, rok 2012 lidstvo přežilo. Tady si jásavější jedinci minimálně poskočí, ale dopad do tvrdé reality roku 2027 ukáže, že nadšení není tak úplně na místě. Při pohledu na Severní Koreu, kterak přebírá nadvládu nad světem, by přepólování Země nebo střet s planetkou Nibiru nebyl ani takovou katastrofou.

Od prvních minut vás hrou provází silueta města, které ještě nedávno prosperovalo, zoufalost a řev dětí

Za šestnáct let hnula světem nejedna událost, ať už nedostatek ropy, pád dolaru, nadprodukce jaderných hlavic, sílící nepokoje nebo globální epidemie, ale jak se ukazuje, zdaleka největším zlem se stalo úmrtí severokorejského diktátora Kim Čong-ila a nástup jeho syna.

homefront01.jpg homefront02.jpg

Pod jeho vedením Severní Korea zhltnula svou jižní sestru, Indonésii, Malajsii, Thajsko a další přilehlé země, aby se stala světovou mocností a začala konkurovat USA. O sledu událostí vedoucích k okupaci Západu vás informuje brilantní intro hry tak trochu ve stylu CoD World at War. Zčásti v enginu hry, tu prostříhané reálnými záběry nebo názornými grafy vám přehledně shrne světové dění a úžasně namotivuje pro vlastní vstup do hry. Ta se odehrává v Americe, ale podle korejských propagandistických plakátů a všudypřítomné armády byste to tipnuli jen těžko. Atmosféra houstne.

VIDEO: 3878 'Homefront - Campaign trailer'

Od prvních minut vás hrou provází silueta města, které ještě nedávno prosperovalo, zoufalost a řev dětí. Herní prostředí hraje na kontrast idylických scenérií a tvrdých změn. K malebnému obydlí přiléhá dvorek s houpačkou, domkem na stromě a sada dětských obrázků, na druhý pohled zpozorujete zabedněná okna, rozstřílenou garáž a auto na střeše. Původní obyvatelé nezvěstní.

Poselství doručeno

Vy se pochopitelně záhy dostáváte na stranu odporu proti režimu. Ne že byste měli na výběr (ostatně vaše postava ani nemluví), členové odporu vám hodí záchranný kruh a vytáhnou ze spárů režimu jednoduše proto, že se jim hodíte do budoucí akce. Stáváte se tak článkem jedné z mnoha buněk, které se snaží koordinovaně svrhnout režim a od začátku máte nevýhodu jak početního, tak technologického rázu. Autoři se nepouštěli do žádných sci-fi představ a servírují hráčům rozumnou vizi budoucích let, ale i tak technologický skok poznáte.

homefront04.jpg homefront05.jpg

Hra bude samozřejmě srovnávána s konkurencí Call of Duty, z jehož konceptu leccos přebírá a nemyslím jen systém samo doplňujícího zdraví. Prostředí se snaží působit otevřeným dojmem, ale stačí se trochu rozhlédnout a linearita brzy začne ztrácet svoje maskování. Při každém uloženém checkpointu se vám přímo za zády uzavře cesta zpět, neviditelné zdi lemují kdejaký nedostupný objekt a s nepotřebnými předměty těžko pohnete. Záleží na vás, jestli je to dobře nebo špatně.

homefront03.jpg homefront09.jpg

Co mi ale ve hře chybělo – kólofdjúty nekólofdjúty – byla nějaká větší podpora fyziky. Přišlo mi, že objekty a zdi neprostřelíte sebeprůraznějším kalibrem, byť trefujete dřevěný plot s laťkami na pěst od sebe, ale Korejec se dočká dávky až jak vystrčí růžky nad něj.

Ze své pozice nováčka se necháváte korigovat a plníte úkoly typu: znič, oběhni, sejmi

Dá se snést, ale u igelitových plachet už neprůstřelnost působí divně, zvlášť pokud díry po kulkách vypadají jako na dřevě a navzdory průvanu zůstávají na místě. Věřím ale, že do finální verze se tvůrci na podobné detaily zaměří a vyladí je.

Ve třech se to lépe střílí

Z mně známé části hry se dost často pohybujete ve společnosti kolegů, nejčastěji dvou. Ze své pozice nováčka se tak necháváte korigovat a plníte úkoly typu: znič, oběhni, sejmi. Poměrně příjemné je, že parťáci nemohou zemřít, takže vaším hlavním posláním je držet naživu sebe a neodmlouvat herním scriptům.

Dostupné pro: PC, X360, PS3
Žánr: Akce | Akce z blízké budoucnosti
Výrobce: Kaos Studios | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 18. březen 2011
  • Atmosféra okupace
  • Netradiční nepřítel
  • Kvalitní dabing
  • Linearita
  • Přeskriptovanost
  • Krátká herní doba
Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,