Honba za Prstenem: Frodo v nesnázích (preview)

Na jedné straně malý, ale odhodlaný hobit a jeho přátelé, na straně druhé devět Prstenových přízraků v čele s Černokněžným králem Angmaru. Podaří se Frodovi zanést Prsten do Roklinky, nebo upadne do Stínů a vyhraje Devítka? Sami o tom budete moci rozhodnout letos v létě v připravované deskovce Honba za Prstenem.

Je pochopitelné, že takový fenomén jako Pán Prstenů už v portfoliu svých adaptací několik deskových her má. Pro tuzemské hráče je asi nejznámější karetní hra Pán Prstenů, ale existuje také poměrně solidní kostková záležitost jménem Lord of The Rings: Dice Building Game, epická bitevní deskovka War of The Ring nebo třeba „lotrovský“ Risk. Do této vybrané společnosti přišel v loňském roce také titul Hunt for The Ring od autorů WoTR, na jehož překladu v těchto dnech usilovně pracuje brněnské vydavatelství REXhry.

hunt-for-the-ring-3.jpg

Hunt for The Ring (česky Honba za Prstenem) využívá mechanismus skrytého pohybu, jenž má řada hráčů spojený s letitou záležitostí Fantom staré Prahy (ve své době se jednalo o skutečný hit, kterému mohly konkurovat snad jen Dostihy a sázky), ti mladší si možná vzpomenou na rodinnou hru Scotland Yard a ti zkušenější si zase vybavení Běsnění Drákuly. Přestože může tento pojem znít dost složitě, vězte, že je to velmi jednoduchý princip, v němž jeden hráč hraje za nějakou postavu, která se po herním plánku pohybuje tajně a ostatní postavy se ji snaží vypátrat a polapit. Nutno dodat, že zrovna pro Pána Prstenů je tento mechanismus velmi příznačný a je až s podivem, že jej nějaká deskovka implementovala až nyní.

hunt-for-the-ring-46165-p.jpg

Dvě soupeřící strany se zde dělí na Froda a jeho přátele a temné Nazgûly – srdce všech milovníků figurek jistě zaplesá, protože se mohou těšit na plastové hlavní postavy (Nazgûl do každé rodiny!). Patrně vás nepřekvapí, že úkolem Froda a jeho společníků je dostat se v bezpečí i s Prstenem na určité místo, nicméně překvapivé – vzhledem k tomuto typu her – je to, že v roli Devíti jezdců nebude vaším úkolem hnědovlasého hobita polapit; musíte totiž Froda donutit, aby podlehl mámení Prstenu a upadl do Stínů. Ostatně hra v momentě, kdy se přízrakům podaří Froda chytit (a že se to vzhledem k jeho omezeným pohybovým možnostem pravděpodobně stane), nekončí, pouze se sníží hobitova odolnost vůči Prstenu.

hzp4.jpghzp3.jpghzp2.jpg

Hra se skládá ze dvou částí. První se jmenuje Tři dělají společnost a hobité v čele s Frodem se v ní vydávají na nebezpečnou cestu ze Dna pytle do Hůrky. Vzhledem k tou, že Temní jezdci jsou čtyři, bylo by trochu nefér, kdyby Frodo zůstal na všechno sám, a tak v jeho roli můžete využívat speciální schopnosti jeho družiny a jeho přátel, kteří dokážou Nazgûly blokovat, případně narušovat jejich soustředění. Speciální schopnosti mají také Nazgûlové a využívají jich prostřednictvím kostek. Mohou například využít svého tušení a zeptat se Froda, jestli se nachází v dané části desky, vyzvídat od obyvatel Kraje, jestli hobity neviděli a mohou také sesílat kletby.

hzp5.jpg

Pokud se Frodovi podaří dostat se do Hůrky, můžete začít druhou část zvanou Útěk k Brodu (v opačném případě hra končí). V té se zásadně mění způsob hraní za Froda, jehož postavu v této fázi hráč už aktivně neovládají. Froda se totiž ujme Chodec, který ho povede do Roklinky (automaticky generovaný pohyb pomocí vylosované karty) a hráč dostane postavu Gandalfa, s níž se budou pohybovat po hracím poli a chránit Froda před přízraky. Také ti ovšem budou mít k dispozici posilu, v této fázi mohou použít schopnosti mocného Černokněžného krále Angmaru. Zatímco první část tedy nebude nijak výrazně vybočovat z tohoto žánru, druhá by se mohla proměnit ve zběsilou honičku plnou klamných manévrů a pastí. Pokud navíc vlastníte i titul War of The Rings, můžete obě hry propojit tak, že WoTR bude fungovat jako následná partie po dohrání Honby za Prstenem (více o této možnosti se dočtete v pravidlech hry).

hzp6.jpg

V krabici s hrou naleznete spoustu herního materiálu, kromě velkého hracího plánu v podobě Kraje a přilehlých oblastí také zmíněné figurky, či lépe řečeno polofigurky, protože jejich spodní polovinu tvoří podstavec, a také poměrně tlustý sešit. Nejedná se však o nějakou Tolkienovu povídku, ale o pravidla, jež jsou v Honbě za Prstenem opravdu rozsáhlá, v českém překladu mají 40 stran (nutno dodat, že překlad se REXhrám povedl).

Autoři uvádí, že by vám jedna partie měla zabrat kolem 180 minut, podle ohlasů hráčů jsou ovšem mnohem reálnější 3-4 hodiny. Na vlastní kůži se o délce hry budete moci přesvědčit už na přelomu července a srpna letošního roku.

Diskuze (4) Další článek: Warhammer: Chaosbane bude akční RPG plné historie a jatek

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,