Hotel Giant aneb Řízení hotelu v praxi!

Již od vzniku her začali někteří autoři přidávat k jejich názvu další slova, tzv. přídomky. Důvod byl prostý - tyto přídomky měli ulehčit hráči orientaci při výběru her, protože mu většinou poměrně jasnou formou říkají, do jakéže žánrové kategorie ona jím vybraná hra patří. Již jsme tu měli všemožné Tycoony, ale svou pozici si bezesporu buduje i přídomek Giant.

Jedním ze zástupců herní kategorie "Giantů" je i velice zajímavě vyhlížející strategie Hotel Giant. Po možnosti otestovat tuto hru jsem sáhnul z několika prostých důvodů - budovatelské strategie totiž patří mezi mé oblíbené žánry, svou roli zde pak bezesporu sehrálo i prostředí hry. To totiž zavání možností vyzkoušet si na vlastní kůži, jaké je to vést svůj vlastní hotel, motel či penzion. Nyní už vím, co od titulu Hotel Giant lze očekávat. A pokusím se vás s tím seznámit v tomto dnešním preview.

Demo - instalace a tak dále

Samotná hratelná verze hry (demoverze) má co do velikosti nějakých 100 MB a po instalaci vám ubere asi 190 MB na vašem harddisku. Demo obsahuje možnost vyzkoušet si vedení menšího hotýlku v prvních třech misích, které jsou součástí výukové kampaně. Samotnému hraní tak předchází poměrně náročné a dlouhé "vyučování". Nejvíce se bude líbit potenciálním hráčům (nebo-li těm, kteří se rozhodnou demo stáhnout) asi až mise třetí, která vám nabízí možnost vyzkoušet si vedení hotelu už od začátku (tedy včetně výstavby všech pokojů), zatímco první dvě mise odehrávající se ve stejném hotelu se hodí spíše pro seznámení se s hrou samotnou.

 

 

Ve hře vás hned na počátku přivítá pěkně vytvořené menu, kterému vévodí obraz jednoho z hotelů na pozadí. Jak jsem již napsal, k dispozici máte pouze tři mise ukryté pod výukovou kampaní, ostatní položky (byť se tváří na to, že by mohly ještě něco zajímavého předvést) zůstávají v této demoverzi nefunkční.

Samotná hra

Prvním, co vás celkem na hře zaujme, bude pochopitelně její grafika. Ta je na ucházející úrovni, v rámci demoverze, kterou jsem měl k dispozici, ale nelze měnit rozlišení ani ovlivňovat další její nastavení. Proto mohou a vlastně i jsou mé dojmy jen poloviční. Jedním jsem si ale jistý - grafika není nijak zázračná a určitě vám na první pohled neučaruje. V porovnání se svou konkurencí tedy zatím v oblasti grafiky titul Hotel Giant vychází jako poražený (v konečné verzi ale může být všemu jinak - uvidíme).

Velkou výtku mám však k okolí vašeho hotelu - alespoň v mnou testované verzi bylo celé reprezentováno pouze modrou barvou, což rozhodně nevypadá dobře. Autoři mohli alespoň vytvořit několik silnic a třeba menších rodinných domků, určitě by to působilo mnohem lepším dojmem než obyčejná modrá barva (i když se říká "modrá je dobrá"). Doufám, že v konečné verzi hry bude vše napraveno.

Herní obrazovka

Na herní scénu se díváte klasickým pohledem, tak jak ho známe z tisíců různých budovatelských strategií. Díky množství stěn a malých uliček mezi jednotlivými pokoji je ale celá scéna v některých případech dosti nepřehledná (stěny však můžete jednoduše "vypnout") a i to byl možná důvod, proč autoři implantovali do hry ještě další dva pohledy. První vám umožňuje prohlédnout si hotel ze shora, druhý je pak klasickým pohledem první osoby (vidíte tedy vše zhruba tak, jako vaši nájemníci). Využití těchto pohledů je však minimální, takže nezbývá než setrvat u toho prapůvodního. I v jeho případě je však ještě na čem zapracovat.

 

 

Herní obrazovce dominují také dva panely s nabídkou všemožných voleb. Ten na dolním okraji má pochopitelně mnohem větší význam - najdete zde volby určené pro výstavbu a vybavení pokojů, informace o hostech atd. Horní panel vám pak nabízí možnost přepínání mezi jednotlivými patry vašeho hotelu, mimo jiné jsou zde uvedeny i aktuální informace o vašem peněžním kapitálu, profitu či datu.

Tvorba hotelu a pokojů

Vytvoření samotného hotýlku samozřejmě předchází výběr vhodného pozemku, budovy a tak dále. Tato fáze je však v demoverzi vynechána, proto vám o ní nemohu přinést zajímavější a konkrétnější informace. Pokud máte k dispozici vhodnou budovu, vaší další starostí bude vytvoření jednotlivých pokojů, sociálních zařízení a dalších místností, které jsou pro chod špičkového hotelu nezbytné. Samotná jejich tvorba je v zásadě velice jednoduchá - nejdříve musíte uzavřít hotel, čím z něj "odstraníte" všechny nájemníky, kteří by jinak mohli při stavebních pracích přijít k úrazu. Při vytváření pokoje pak stačí označit místo, kde ho chcete zhruba vystavět a stěny už se vytvoří samy. Dále musíte přidat dveře, pokud chcete, můžete svůj konečný výtvor ještě rozdělit do více částí, například na záchod či koupelnu.

Důležité je pak samozřejmě i vybavování samotných pokojů. Jistě není třeba zdůrazňovat, co by nemělo chybět v žádném, ať je určen pro širší vrstvu obyvatel nebo pro horních deset tisíc - zapomenout tedy nesmíte na postel, již zmiňovaný záchod s koupelnou, vhodný je pochopitelně také nějaký ten stůl, židle a pár kytek na okrasu. S luxusními pokoji si pak dovede vyhrát bezpochyby každý - k dispozici máte nespočet elektroniky, nábytku a spoustu dalších věcí, kterých hra obsahuje opravdu slušný počet (i když sám věřím, že jich v konečné verzi bude ještě více). Celá fáze tvorby se mi ale zdála hodně podobná titulu The Sims, takže bych se nebál vyslovit domněnku, že se autoři nechali touto hrou inspirovat (a možná více než je zdrávo).

Vedení hotelu

Vaše pravomoci v roli manažera se však neomezují jen na tvorbu a udržování jednotlivých místností a vůbec celé budovy, ovlivňovat můžete pochopitelně daleko více věcí. Nastavování cen za pokoje je samozřejmostí, k dispozici máte nespočet statistik, které vám toho mohou hodně říct o současné úrovni vašeho hotelu. Právě úroveň je bezpochyby důležitým faktorem také pro jednotlivé hosty, který váš hotel hodlají navštívit, eventuelně už navštívili. Pokud se tedy vaše ubytovací zařízení podobá spíše malému motelu či penzionu, návštěvníci rozhodně nebudou z řad dobře situovaných, právě naopak. Tomu pak musejí odpovídat i zvolené ceny, které bývají často alfou a omegou úspěchu.

 

 

Jako hlava hotelu však musíte řešit také jiné a často velice ožehavé úkoly. Důležitá je bezpochyby oblíbenost vašeho hotelu v řadách potencionálních zákazníků, ale i současných nájemníků. Právě názor hostů ovlivňuje množství faktorů - kvalita pokojů (o tom už jsem se ale konec konců zmiňoval), dále však také nabídka služeb. Často mohou hosté také vyslovit nějaké požadavky a na vás je, zda-li jim vyhovíte. Lepší je samozřejmě tak učinit (pokud vás to ovšem nezruinuje).

Klienti a personál

Největším problémem bývají samozřejmě samotní klienti vašeho hotelu. Naštěstí o nich máte poměrně podrobné statistiky, které získáte double-klikem na zvolenou postavu. Kromě základních informací v čele se jménem a věkem konkrétní osoby, jsou zde uvedeny i další, pro nás mnohem významnější - ku příkladu množství peněž, které už stačil nájemník utratit ve vašem hotelu či jeho spokojenost s úrovní nabízených služeb. Mnoho se dá vyčíst i z činností, které host obvykle provozuje (v tomto případě to však vyžaduje delší pozorování) či ze seznamu jeho oblíbených činností. Všechny tyto informace jsou pochopitelně k nezaplacení a mohou vám toho hodně napovědět.

Podobné statistiky jsou vedeny i o vašem personálu, který je bezpochyby také nepostradatelnou součástí každého fungujícího zařízení. Chvíli u něj zůstanu - personál se dělí do několika různých kategorií, pochopitelně podle pracovního zařazení. Najdete tak zde uklízečku, vrátného, recepční, barmana, šéfkuchaře a další nezbytná povolání.

Zhodnocení

Celkově jsou mé dojmy z hratelné verze titulu Hotel Giant hodně rozporuplné. Bezpochyby má hra skvělý námět, který nenechá milovníkům budovatelských strategií stejně jako mně spát, jenom to zpracování trochu vázne. V rámci samotných úkonů, které musíte plnit, splňuje hra až na malé výjimky přesně to, co se od ní dalo očekávat. Přesto bych však doporučoval přepracování hlavního pohledu a zřejmě také grafiky, která není příliš atraktivní. Ale kdo ví - co není, to nakonec může být.

Homepage hry: http://www.hotel-giant.com/
Demo: http://ds1.jowood.at/hg/hotel_giant_demo.exe

Diskuze (2) Další článek: 8 nových screenshotů z RPG Summoner 2

Témata článku: , , , ,