Hra roku 2002 podle čtenářů Doupěte

V návaznosti na článek o nejlepších PC hrách roku 2002 podle autorů Doupěte jsme vás minulý týden nechali hlasovat v anketě o pořadí pětice nejoblíbenějších her loňského roku. Pokud se chcete podívat, jak anketa dopadla, případně se zkusit společně zamyslet nad důvody, pak máte příležitost v tomto článku a diskusi pod ním.

Zmíněný článek, ve kterém se autoři Doupěte ještě jednou ohlédli za minulým rokem, můžete nalézt zde, stejné ohlédnutí za konzolovými hity pak hledejte tady. Z žebříčku autorů Doupěte jsme pak vybrali nejvíce se opakující, chronicky známé megahity loňského roku a vložili jsme je do ankety, ve které jste o jejich pořadí rozhodli právě vy, čtenáři Doupěte.

Anketa byla na stránkách v době od 27. 4. do 4. 5. a dohromady v ní hlasovalo 293 lidí, což není žádný mimořádný počet, na druhou stranu je to víc, než kolik nás bylo ve třídě na škole a určitě to dostatečně vyjadřuje názor čtenářů Doupěte, potažmo českých hráčů.

 

 

Mafia (recenze)

Pro český trhák hlasovalo 157 lidí, což je 54% účastníků ankety. Vítězství to tedy není v žádném případě těsné, spíš by se mohlo zdát, že kdo si o loňském roku a jeho nejlepší hře myslí něco jiného (případně si Mafii ještě vůbec nezahrál), je lidově řečeno „vidlák“ nebo „outsider“. Zařadit tento titul mezi světové špičky tedy není ani tak národní hrdost, jak jsem napůl v žertu psal původně, ale jde spíše o přirozenou volbu. Nezbývá, než k této skutečnosti autorskému týmu ještě jednou gratulovat a přát jim, ať podobný osud stihne Vietcong i další jejich tituly.

Morrowind (recenze)

Hra, jejíž recenze na Doupěti vyvolala nečekanou reakci, si vysloužila 45 hlasů (tedy 15%). Není divu, pro fantasty a snílky, stejně jako pro obdivovatele gigantických herních světů a dokonalého RPG systému zkrátka není jiná volba. Mimořádný zájem ze strany hráčů je tedy na místě, ale vzhledem k nepoměru hlasů pro Mafii a Morrowind je vidět, že čistokrevné RPG zdaleka nezaujme tolik lidí, jako mnohem přístupnější mainstreamová hra (minimálně v ČR).

Warcraft 3 (recenze)

Můj osobní favorit se dočkal překvapivé bronzové pozice s počtem 41 hlasů (14%). Možná, že byla hra ve vývoji opravdu příliš dlouho a možná také, že hráči by si spíš dali další epizodu (podle mých zkušeností) mnohem skloňovanějšího Starcrafta. Pokud jde o mou maličkost, byl pro mne Warcraft 3 skutečně nejsilnějším PC herním zážitkem loňského roku, možná spíše díky dokonalé hudbě/příběhu a prezentaci vůbec než skrz hratelnost, která je však bez diskuse stejně nadprůměrná.

Unreal Tournament 2003 a Medal Of Honor: Allied Assault

Stejný počet hlasů (25, tj. 9%) si odnesly dvě mimořádné first-person akce, nebo doomovky, chcete li. Zvlášť v případě UT2003, kterého mnoho lidí považuje za jedinou opravdu technologicky revoluční hru minulého roku, mne to nemálo překvapilo. Stejně tak MOH mohl získat lepší skóre, na PS2 jde o jednu z největších bomb v celé historii konzole. Uvidíme, jak si povede další díl.

Anketa je tedy za námi, její výsledky jsou jistě zajímavé (hlavně drtivé vítězství šampióna). Nesmíme zapomínat, že všech pět her bylo vybráno z největších trháků roku, kterých bylo mnohem víc a tak je zcela přirozené, pokud vám zde chybí některý z titulů, u kterého jste právě vy strávili nejvíce času. Uvidíme jak to bude napřesrok – s projekty jako je Korea, Vietcong nebo UFO by mohl být žebříček ještě více zabydlen českými trháky…

Diskuze (12) Další článek: Další nové soubory na našem lokálním mirroru!

Témata článku: , , , , , , ,