Čína | Hry | Politika

Profesionální hráč se zastal protestů v Hongkongu a Blizzard jej okamžitě zablokoval. Teď se strhla lavina kritiky

Současné protesty v Hongkongu se už dotkly i světa profesionálních počítačových hráčů a z legendárního studia Blizzard se v posledních hodinách stává na západních sociálních sítích persona non grata.

Důvod? Jeden ze špičkových profesionálních hráčů v online hře Heartstone se v rozhovoru po utkání vyjádřil na podporu lidí v ulicích a zachování západní demokracie Hongkongu.

Takhle to začalo:

Reakce byla prakticky okamžitá. Studio Blizzard hráče zablokovalo, odstranilo jej z nejvyšší ligy a ještě se tím pochlubilo na svém blogu s tím, že hráče smazalo z důvodu porušení pravidel, neboť vyjádřením poškodil celou značku.

Do jakých herních titulů a studií investoval čínský Tencent?

Jak je to možné? Do západních herních studií poslední roky v relativní tichosti investuje čínský hegemon Tencent, který má podíly v ohromném balíku amerických i evropských technologických společností – v minulosti ostatně Tencent investoval i do Tesla Motors. Nyní se v plné nahotě ukazuje, jaké to má dopady a že lze skrze relativně neškodné investice poměrně efektivně uplatňovat čínský vliv.

Profesionální scéna začíná bojkotovat Blizzard

Krutá reakce Blizzardu však nezůstala bez povšimnutí. Právě naopak. Za Blitzchunga se postavily mnohé ikony profesionální herní scény včetně těch spjatých s Blizzardem a nyní houfně oznamují, že s firmou ukončují další spolupráci a nebudou trávit večery s jejich tituly včetně WoW.

A takhle to skončilo – vzpoura proti Blizzardu:

Blizzard zatím mlčí. Přestože mu jeho postup nesporně zvýší skóre na pevninské Číně, na Západě bude svůj malý politický problém v profesionální komunitě hráčů žehlit asi ještě hodně dlouho.

A samotný Blitzchung? Svých slov nelituje a pro The Guardian se nechal slyšet, že by vše do puntíku zopakoval.

Diskuze (72) Další článek: Startup založený kontroverzním podnikatelem pracuje na dronech schopných ničit jiné drony

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,