Hráče ve hře ztlumili, šel k soudu s odvoláním na svobodou projevu

Zdánlivě jasná záležitost se dostala až k americkým soudům. Ty ale pouze potvrdily, že dostat ve hře zákaz komunikace neporušuje vaše občanská práva.

Hráč Amro Elansari dostal koncem jara 2019 ve hře Runescape trest v podobě mute, tedy zvukového ztlumení, který se mu ani trochu nepozdával. Rozhodl se proto proti tomuto zákazu komunikace odvolat, ale vyhověno mu nebylo. Proto šel ještě o krok dále a žaloval společnost za to, že mu upřela právo na spravedlivý proces a porušila jeho svobodu projevu.

Asi vás nepřekvapí, že tato žaloba skončila hodně rychle smetená ze stolu. První dodatek americké ústavy se totiž dle soudce vztahuje na státní činitele a ne na soukromý sektor. Studio Jagex tak není povinné garantovat hráči takovou volnost projevu, jakou si zřejmě chtěl nárokovat. Dále žalobce hovořil o diskriminaci a nerovném jednání na základě toho, že ne všichni hráči byli za podobné jednání potrestaní. Diskriminace je ovšem v tomto ohledu klasifikovaná jako omezování na základě rasy, náboženství, barvy kůže či národního původu. 

Hráč se ještě snažil rozhodnutí zvrátit, ale ani později nepochodil a výsledek je tak definitivní. Tento případ je tak spíše vtipným příkladem toho, kam až může vést pokus zbavit se "mutenutí" ve hře. 

Diskuze (2) Další článek: Sony chce podle spekulací získat studio Kojima Productions

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,