Hrajeme si s vláčky: Mashinky jsou zábava, i když ještě nejsou dodělané

Nová hra vám umožní stavět tratě a posílat po nich mašinky. Budete budovat a vydělávat. Herní model je zábavný a grafika líbivá. Hra má ještě dost nedostatků a není divu, zatím se totiž jedná o vývojovou verzi dostupnou v rámci předběžného přístupu. I přesto už ale poskytne docela dost zábavy.

Mashinky jsou hrou českého vývojáře Jana Zeleného, který na hře dělá de facto sám už osmým rokem. Nyní si ji v rámci předběžného přístupu můžete pořídit na Steamu. Stojí za to utrácet už nyní 22,99 eur za hru, která se bude ještě rok nebo dva vyvíjet? Stručně: ano. Ale za předpokladu, že jste ujížděli na Transport Tycoonu.  

Hra je klasickou budovatelskou strategií a za inspiraci si bere právě Transport Tycoon Deluxe. Aktuálně se ale soustřeďuje čistě jen na železniční dopravu, byť v plánu vzdálenější budoucnosti jsou i další možnosti dopravy. 

Základem je mapa složená ze čtverců, ovšem to jen v budovatelském módu. Jinak se překryje pěknými texturami. Staví se podobně jako kdysi v Transport Tycoonu, jen je všechno propracovanější. Svahy mají například několik úrovní, a tak už jen samotné modelování krajiny vyžaduje pozornější přístup. 

Trochu jiný je i herní model, ve kterém nejde jen o peníze. Samozřejmě budujete tratě, vozíte pasažéry a různé typy nákladů a za to si něco vyděláte. Jenže sbírá se více typů odměn a samotné budování je zpestřeno dílčími motivačními úkoly. 

Jak Mashinky vypadají a jak se hrají, to snadno zjistíte pohledem do galerie výše, kde jsou screenshoty s komentářem. V současnosti nabízí herní základ, tedy mapu, možnost stavění tratí a první úkoly. I tak se zabavíte na dlouhé hodiny a můžete tvořit vlakové tratě svých snů.

Postupně do hry přibudou další časová období (celkem jich bude sedm od období páry až po nejmodernější vlaky), bude také možné vlaky přímo řídit z pohledu strojvedoucího (zatím si můžete užívat jen ten pohled, vlak ale jede automaticky sám), přibudou nové typy zboží, průmyslových budov, lokomotiv, vagonů atd. Samozřejmě se počítá se zapojením více hráčů – na jedné mapě se jich bude moci utkat až osm. 

Ale to už předbíháme. Každopádně pokud hru zakoupíte již teď, dostanete pak všechny další aktualizace a pochopitelně i finální verzi hry. Jen se zatím neví, kdy to bude. 

Diskuze (19) Další článek: Čerstvé záběry z Battlefrontu II ukazují v akci příběhovou kampaň

Témata článku: , , , , , , , , , ,