Hrajete často a dlouho? Připravte se na možné následky

Reklama 22. března 2021
O dopadech počítačových her na lidské zdraví i psychiku se vědci stále dohadují. Jaké dopady se však vyloučit nedají, jsou ty spojené s častým sezením u počítače. Co všechno může pár hodin u PC her nakonec způsobit?

Hraní počítačových her má na člověka pozitivní i negativní dopady. Projevuje se ve fyzické i psychické rovině a často vás může překvapit, jak intenzivně. Když vás maminky odháněly od počítačů, myslely to dobře. Spíše, než hraní her, je původcem zdravotních problémů právě časté sezení u počítače. Potížím se však dá předejít dodržováním několika poměrně jednoduchých zásad. Důležitý je hlavně pravidelný pohyb, oční hygiena a pestrý jídelníček.

Právě stravování totiž může být pro hráče problém. Kdo by se nechal na důležité misi rušit obědem, navíc ještě v případě, že by si ho musel připravit. Vždyť sáček s chipsy je na dosah a hlad to také na chvíli zažene. Pokud takhle přemýšlíte, a hlavně tak konáte pravidelně, může to pro vaše tělo znamenat zátěž, kterou jednou nevydrží. A potom se vám ozve.

Když během hraní není čas na jídlo

Ráno usedáte k počítači a zapínáte hru. Když vás kručení břicha upozorní, že máte hlad, zjistíte, že je odpoledne. Poněkud jste se do hraní zabrali. Co to znamená? Že jste v podstatě celý den strávili v jedné pozici bez pohybu, a navíc jste do sebe za celou dobu nedostali žádné živiny. Stejné to bývá s pitným režimem. Doplnit nápoj si dojdete až dohrajete kolo nebo další, nebo až porazíte hlavního padoucha. Obvykle tak dojde k tomu, že polovinu dne nepijete. 

Další kapitolou je to, co jíte a pijete. Pokud si občas zpříjemníte herní večer Coca-Colou a brambůrkami, nic závažného to pro vás neznamená. Pokud se z toho ale stane zvyk, zaděláváte si na střevní potíže i další problémy s trávením. A věřte, že kvůli průjmu budete muset od počítače odběhnout mnohem častěji, než kdybyste se pravidelně stravovali.

Právě průjmy a zácpy jsou velmi častým projevem nesprávného stravování v kombinaci s celodenním sezením u počítače. Stravování při průjmu nebo zácpě vyžaduje vyhýbání se určitým druhům potravin a doplňování dostatečného množství tekutin. Pokud nebudete dodržovat stanovené zdravotní zásady, mohou se zažívací problémy rapidně zhoršit, případně se stát chronickými. Nejlepším řešením je problémům předejít. Zkuste si přidat do mobilního telefonu upozornění, které vám oznámí, že je čas na jídlo, popřípadě si stáhněte aplikaci na hlídání pitného režimu. Problémy s trávením se velmi snadno objeví, ale těžko se jich zbavuje.

Neběhejte jenom s počítačovou postavou

Další nezbytnou součástí vašeho dne by měl být pohyb. To, že celý den pobíháte se Zaklínačem po lesích, bohužel vaše tělo neposílí. U počítače se především pravidelně protahujte. Ideální je vstát každou hodinu a provést několik jednoduchých cviků, které nezaberou více než pár minut. 

Abyste nemuseli čas hlídat, nastavte si upozornění. Poté, co strávíte hraním více než půl dne, je vhodné zařadit do denního programu delší pohybovou aktivitu, v ideálním případě venku na čerstvém vzduchu. Pokud zrovna není počasí, stačí i domácí protahování. Hlavně ale dostatečně choďte, případně běhejte. Při pohybu se zaměřte také na záda, která častým sezením značně trpí. Pravidelným pohybem se vyhnete bolestem zad, kloubů, ztuhlosti svalů a mnoha dalším potížím.

Velkou roli hraje vybavení

Pokud si zahrajete jen občas na kratší dobu, stačí vám “obyčejná” kancelářská židle a počítač. V případě, že hraním trávíte značnou část dne, byste se měli zamyslet nad tím, v jakém prostředí hrajete. Především pak zkontrolovat základní zásady, například zda máte monitor ve výši očí a v jaké výši máte položené ruce. Pozornost byste měli věnovat i výběru vhodné židle, mělo by se vám na ní sedět opravdu pohodlně. Neméně důležitá je i oční hygiena. Při častém namáhání očí koukáním do monitoru si můžete způsobit nejen onemocnění očí, ale i problémy se spánkem. Těmto potížím se dá zabránit například používáním brýlí blokujících modré světlo.

Jak řešit následky?

Pokud už jste ve fázi, kdy prevence nepomůže a je nutné řešit následky, budete potřebovat především silnou vůli. Samozřejmě je nutné rozlišit, jaký z problémů souvisejících s láskou k počítačovým hrám řešíte. Obecně je to nejčastěji nadváha a případné zažívací problémy. V první řadě se tedy zaměřte na jídelníček. Důležité je přemýšlet v dlouhodobém horizontu. Není potřeba pouze zhubnout, ale nastavit si udržitelný způsob stravování.

S počáteční hubnoucí fází vám může pomoci například ketonová dieta. V poslední době se jedná o trend, který pomáhá lidem poměrně rychle dosáhnout vysněné váhy. Podstatou ketonové diety je omezení konzumace sacharidů. Nejedná se však o dietu, která by měla být dlouhodobá. Keto dieta je vhodná především pro začátky, kdy potřebujete zhubnout větší objem tuků či se dostat na potřebnou váhu. 

Doba dodržování ketonové diety by neměla být delší než jeden rok. Po uplynutí této doby byste měli přejít na zdravý jídelníček, který vám pomůže váhu udržet, ale zároveň vás nebude nijak omezovat. Aby bylo vaše stravování udržitelné, je důležité ho správně nastavit. Tím, že budete tělo trápit keto dietou dlouhodobě, můžete dojít až k podvýživě a začít si stanovená omezení vynahrazovat například nočními návštěvami ledničky.

Hraní her má na člověka i pozitivní dopady

V současné době jsou vyzdvihována především negativa spojená s hraním počítačových her. O tom, že je nadměrné hraní často spojeno s poruchami spánku, špatným stravováním a nedostatkem pohybu, není pochyb, ovšem vše je na individuálním hráči. K tomu, abyste předešli možným zdravotním problémům, stačí dodržovat pár jednoduchých pravidel. Ostatně o pozitivních a negativních dopadech hraní počítačových her na člověka se vědci stále přou.

Kromě negativních účinků jsou už prokázány také pozitivní účinky hraní her na člověka, především pak na děti. Jedním z nich jsou například rychlejší reakce získané hraním stříleček a strategických her. Hráči počítačových her mají také vyšší schopnost zvládat multitasking. Dokážou se lépe soustředit a být ostražití i v prostředí, kde se nachází mnoho rušivých vjemů, což je také schopnost, která se může v životě hodit. Navíc se oči hráčů stávají pozornějšími a citlivějšími.

Další článek: Černý prodej kartiček ve FIFA probíhal přes EA účty, potvrdila společnost

Témata článku: ,