Hrajte online: Damokles - české The Sims Online

Žít virtuální život, odpočinout si od každodenního stresu, být někým jiným. Být bohatý, úspěšný, bydlet v luxusu. Připomíná vám to The Sims? Přidejte si k tomu tisíce dalších lidí, kteří hrají s vámi, a dostanete buď jejich online verzi, nebo Damokles. Absolutní volnost, neomezené možnosti, čeština a to vše zdarma. Chcete život? Máte jej mít!

Po našich zemích se šíří druhý díl The Sims a nákaza je to poměrně úspěšná. Všichni čekají na chvíli, kdy se objeví i druhý díl v online verzi. Co takhle mezitím zkusit něco jiného, dostupného, českého a zadarmo? Co takhle zkusit Damokles?

O čem to mluvím? Již delší dobu se na adrese www.damokles.cz vyskytuje hra pro tisíce hráčů, ve které si vytvoříte vlastní postavu a pak žijete její život. Do nejmenší drobnosti plánujete denní režim, nakupujete ze široké škály různých výrobků, pracujete, podnikáte, vyrábíte, prostě děláte vše, co vás napadne. Snad všechno je možné.  Ano, dokonce i to, co vás právě napadlo, je možné ;)

   

Hned po přihlášení * Moje současné já * Cizí majetek se dá krást

Vaše virtuální já je hodnoceno ve více kategoriích, jako je jeho/její subjektivní pocit štěstí nebo komfortu, zdraví, majetek, jaké firmy vlastní a podobně. Jak se postupně budete zlepšovat, nebude vám stačit práce dělníka, budete chtít více. Budete nakupovat nemovitosti, provozovat různé podniky, získávat politický vliv a tvořit si vlastní impérium.

K disposici jsou desítky různých profesí a zaměstnání, vy však nemusíte dělat žádné z nich a přesto vydělávat. Pokud máte štěstí, stačí si zajít do kasina na ruletu, koupit si stírací los, nebo jen věrně navštěvovat denně váš herní účet. To však nejspíše budete dělat stejně, protože budete pro jistotu kontrolovat, zda se vám v lednici nekazí zásoby jídla, zda nemáte děravé ponožky, zda jste nechytili nějakou nemoc, jestli vám nehrozí nadváha... Prostě se budete o sebe starat jako v reálném životě.

A když vás hra na chvíli omrzí, můžete se poslat na pár dní na dovolenou, kde budete mít zařízenou stravu a byt, vrátíte se a můžete zase pokračovat ve vývoji. Přečtete si, co je nového v různých herních časopisech, pobavíte se s lidmi, možná se i virtuálně oženíte/vdáte. Co budete dělat s vaší drahou polovičkou dále záleží jen na vás.

Jak se to hraje?

Jak se pozná závislost na hře Damokles? 

  • Hráč zkoumá dopodrobna zboží v obchodě, vyptává se na výrobce a jeho váhu, majetek, oblečení, to samé u obchodníka a chce vědět přesný stav zboží v procentech.
  • Hráč se sám nazve správcem domu a při kandidatuře na správce bloku očekává hlasy i od prezidenta.
  • Hráč ví, že za hodinu se dá sníst tolik paštiky, že člověk přibere 8kg.
  • Podle hráče není nutné se o auto nijak starat po jeho zakoupení, je třeba pouze platit průběžně opravy, jinak i Ferrari vydrží jen 100 dní.
  • Podle hráče je nejhorší práce policisty, protože pokud soudce šeptne rozhodne, tak dostane policista důtku.
  • 100% zvládnout jízdu na koni se dá jistě pouhým domácím samostudiem za 50 dní čtení knih. Koně při tom hráč nepotřebuje ani vidět.
  • Hráč zásadně kupuje pouze luxusní zboží, neboť mu jistě bude nejpříjemnější a nejdéle vydrží.
  • Pokud hráč neprovozuje nějakou profesi, kterou uměl dokonale, aspoň tři měsíce, tak ji určitě dočista zapomene.
  • Podle hráče je třeba chodit do banky denně, neboť jistě mají nějaký limit na vklad. Za vedení účtu a za vklady se ale podle hráče neplatí.
  • Pokud si hráč něco koupí, tak uspokojení přijde až najednou, někdy v klidných nočních hodinách. Je ochoten chodit celou noc okukovat novou pohovku jen aby zjistil, zda už je výrazně spokojenější.
  • Podle hráče není problém vydělat si na živobytí na každodenních závodech, které jsou v různých kategoriích na pár tratích.
  • Podle hráče je možných jen osm různých vzhledů oblečení a každý z nich má přesně definované jednotlivé části.
  • Hráč nemusí kontrolovat stav starých potravin, přijde mu přeci pošta, že se něco zkazilo.
  • Hráčovi je jasné, že se potraviny zkazí za stejnou dobu ať už je v domácnosti lednička nebo ne.
Základem každé webové hry je registrace. Nejinak je tomu i zde. Při registraci si zvolíte přezdívku a heslo, vyplníte nějaké ty údaje o sobě a tak zároveň i o vaší budoucí postavě. Co je důležité je, že není povoleno žít více životů, tím pádem hrát s více postavami.

Pak následuje důležité rozhodnutí o herním městě, ve kterém budete chtít váš nový život začít. Rozdíly nejsou výrazné, ale jistě by se jich pár našlo. Například pokud budete chtít rychle vybudovat politickou kariéru, je to snazší v menším městě, zatímco ve velkém městě je jednodušší najít práci. Záleží jen na vás.

Po jistých vstupních formalitách, kdy si hra vyžádá zadání registračního kódu, který dostanete e-mailem, se vrháte do hry. Máte postavu, nějaké peníze do začátku - a to je vše.

Nejprve na vás hra vychrlí nějaké globální informace. Nezbývá než na kontrolním panelu vlevo najít položku domácí stránka. Název je to vcelku výstižný, za chvíli se na této stránce opravdu budete cítit jako doma. Najdete zde totiž většinu důležitých informací o vaší osobě a přístup ke všem potřebným nastavením. Někomu nemusí vyhovovat vyskakování nových oken při výběru různých činností, ale to je jen otázka zvyku.

Jen se trochu porozhlédnete, zjistíte, že nemáte kde bydlet. Takže si jednoduše najdete možnost najít nové bydlení a při tom odhalíte jeden ze zásadních rysů hry. Můžete si o čemkoliv a komkoliv zjistit cokoliv. U bydlení se dočtete nejen, kde se daný objekt nachází, ale i majitele, stav objektu, jaký má vliv na váš komfort, ale i spoustu dalších informací. Vyberete si dům, který se vám zdá nejlepší, a už máte střechu nad hlavou.

Chtělo by to asi nějaké zaměstnání, jen ať přibývají peníze, řeknete si pak nejspíš. Problém je, že je třeba se každé profesi naučit. Nejtěžší je ale vybrat si v těch desítkách možností tu pravou. V tomto opravdu záleží pouze na vkusu. Můžete klidně studovat na generálmajora armády bez jakékoliv předchozí znalosti, nebo se k němu postupně vyšplhat přes jiná povolání.

Hlavně ze začátku je jediný prostředek k učení samostudium ve volném čase. A tak se postupně dostáváte k dennímu režimu. Máte možnost si rozplánovat činnosti do dvaceti hodin denně, čtyři hodiny jsou vyhrazené nutnému spánku. Každá činnost něco dává a něco si bere. S trochou štěstí bere jen čas, může však kazit vaše zdraví nebo štěstí či vám brát peníze. Současně ale něco přidává, takže je třeba nalézt rovnováhu.

Jakmile si najdete nějaký ten čas mezi prací a učením, zjistíte, že nemáte co jíst a pít. Je tedy čas vyrazit do obchodu a podobným způsobem jako u výběru bydlení přehrabovat desítky nabídek u stovek předmětů. Naštěstí je vše systematicky řazeno, takže není problém najít rohlíky mezi potravinami. Zde zjistíte, že každý předmět časem podléhá rozkladu, takže nákupy jsou spíše menší. Nakoupíte, do denního režimu si přidáte jídlo a pití a... Moc času už vám sice nezbývá, ale však vy jej nějak využijete.

Co si takhle po zaplnění denního režimu udělat radost a koupit si něco pěkného do bytu? Po obvyklé prohlídce obchodů zjišťujete, že jídlo je oproti skutečnosti nepoměrně dražší, takže máte spoustu peněz na jiné věci. Úspěšný nákup máte za sebou a… Nic. Komfort se nijak nezvýšil a nevypadá to, že by se k tomu chystal. Je totiž nutno ještě svůj nový majeteček ručně umístit do bydliště. Zdánlivě zbytečná klikání, ale zvyknete si na to.

   

A pak že Zbrojovka je na dně * Na jmenování ministra je třeba zákon * Takto vypadá politická frakce; žádné sněmy

Jen vaše postava pořád vypadá tak nějak divně. Rychlým pohledem zjistíte, že na sobě máte pouze erární oblečení. Kliknutím na postavu se vám zobrazí nabídka změny vzhledu. Abyste měli třeba "jen" vzhled označený jako Kalhoty + tričko ale potřebujete koupit pět různých kusů oděvu. Peníze nějak dochází, co takhle zkusit bazar? V něm uvidíte podobné nabídky jako v obchodě, jen zboží není zcela nové a dříve se rozpadne, zato však je levnější.

Takto máte za sebou jisté základy, ale po rychlém projetí menu nebo pročtení návodu postupně odhalíte desítky dalších možností. Ruleta, stírací losy, fitcentrum, hospoda, vězení, křeslo ministra - to vše čeká jen na vás. A to zde nepadla ještě zmínka o jiných lidech, rozhovorech, obchodech, spolcích, zakládání společných firem a mnoha dalších věcech.

Den na DAMOKLu

Přihlašovat se denně je poměrně výhodné. Získáváte tak skoro bez námahy peníze, neboť pokud se přihlásíte pět dní po sobě, získáváte finanční prémii. A když se vám povede se přihlásit každý den po třicet dní, získáváte druhou, nezávislou, prémii. A ta už je velmi výrazná.

Po přihlášení se dostanete uvítací stránku vašeho města. Zpočátku vás nebude příliš zajímat, jak se však budete do hry čím dál tím více zamotávat, poznáte její užitečnost. Každopádně první kroky zamíří na vaši stránku domácí. Došlá pošta je důležitý zdroj informací. Pak zkontrolujete váš zdravotní stav a štěstí, nesmíte zapomenout ani na stav konta.

Dále se hodí rychlý pohled na váš majetek, aby bylo hned jasno, co vydrží a co už je třeba opravit nebo nahradit. Hlavně je třeba dávat pozor na potraviny, kazí se rychle a jejich spotřeba je nemalá. Není od věci hodit okem i po denním režimu, zda je vše podle vašich představ.

   

Na to pozor, ruleta vzbuzuje závislost * Modrý je Damokles, fotbal je furt hra * Šinu si to v bleděmodrým trabantu

Nyní je čas vyrazit do obchodů doplnit vše potřebné. Pak zbývá ještě stav zaměstnání a pokrok ve výuce dalších profesí. Po chvíli víte snad vše potřebné a můžete se klidně vrhnout na speciální vychytávky, které je možno za den provozovat pouze několikrát. Další jídlo v restauraci, tenis, návštěva salónu lásky, výhry v loterii... To vše a ještě mnohé navíc je denně limitováno.

Starat se jen o sebe by nikoho asi moc nebavilo a tak je vhodné zkusit navštívit různá diskusní fóra, nebo si koupit některý z herních magazínů. Mnohé jsou zdarma, takže směle do četní. Postupně se budete seznamovat s mnohými dalšími hráči, spolupracovat, pomáhat si a bojovat proti sobě.

Vhodná je také prohlídka politické situace ve státě. Zpočátku sice moc zasahovat nejde, ale časem se možná i na nějaké to křeslo dostanete. A nebo se můžete dát na jinou dráhu a skončit na křesle úplně někde jinde, třeba ve vězení. I kriminalita je zde zpracována a jedinec sám toho moc nenadělá ani na jedné straně. Kriminálníci musejí spolupracovat na akcích a policisté se soudci na objasňování.

A když už opravdu nevíte, co ještě by se dalo dělat, můžete třeba změnit bydliště a začít odznova v novém městě. Stěhování do ciziny zatím není možné, ale komunikace probíhá čile.

Příběh z hraní

Hyperrion. Kdo jej jen tak mohl pojmenovat? Své rodiče nikdy nepoznal a byl tomu tak rád. Už jen z pouhého pomyšlení na lidi, kteří mu dali takovéto jméno, jej mrazilo v zádech. Asi by jim ukázal, jak je možné člověku hloupým rozhodnutím zničit život. Ve svých devatenácti se rozhodl, že by mohl začít konečně něco dělat a nenechat se jen šikanovat státem. Vzal tedy veškeré své peníze a nastěhoval se do ubytovny. Místo to teda bylo otřesné, na pokoji bydlel s dalšími čtyřmi pochybnými existencemi, soukromí prakticky žádné -  ale alespoň to nestálo moc.

Koupil si něco k jídlu, nějaké to pití a rozhodl se, že se začte do příručky Elektrotechnika pro začátečníky: Proudíš, proudím, proudíme. Protože byl vytrvalý a cílevědomý, zvedl se až když dočetl a to mu nějakých pár hodin zabralo. Řekl si, že se přece nebude jen tak flákat a vyrazil do posilovny. Cvičme v rytme, pivo dělá hezká těla a zase zpátky ke studiu. Po cestě si k četbě knížky Blesk: Nejlepší sluha člověka jako přídavek prohlížel noviny a časopisy. Nikde však nenašel nic, co by jej zaujalo. Však já všem ukážu, říkal si.

Ani nevěděl, kdy šel spát. Pamatoval si jen knížku - a pak už zase bylo ráno. Ve schránce objevil nějaké dotace, stát na něj stále ještě myslí. Celý den zase pročetl a už mu bylo jasné, jak nakládat s elektrikou. Večer si při procházce našel místo v jakési zapadlé fabrice, neplatí moc, ale peníze se hodí. Měl velké plány co s nimi.

   

Policie se nefláká a objasňuje * Mnohé časopisy jsou zdarma * Už jen 30 milionů a mám sídlo

Ahh, den v práci, hrůza. Už ani necítí ruce a co teprve záda. Určitě musí jít vydělat peníze i rychleji. Vždycky byl dobrý v počítání, a tak se rozhodl ukázat všem, jak se vyhrává v kasinu. Drobný trik mu nějaké peníze vynese, stačí jen dobře uvažovat a zítra zase zkusit.

Celý den nemyslel na nic jiného než na večer v kasinu. Dokonale si vše promyslel, vyrazil k ruletě a začal drobnou výhrou. Postupně padaly veškeré zábrany, natolik byl ponořen do hry. Začal prohrávat a ani si toho nevšiml. Teď vsadil vše a říkal si, že dostane zpět víc, než kolik vložil. Laciný trik mu však nevyšel a tak odchází domů s prázdnou.

Cože? Nájem? Nemám. Stejně jsem se chtěl odstěhovat. Zlatý dotace od státu. A zase vyrazil shánět bydlení. Tentokrát už to byl menší byt, na kasino zanevřel a tak si mohl koupit i nějaké to vybavení. Pracoval až do úmoru a skoro ani nejedl. Není se čemu divit, že jej nemoc zachytila nepřipraveného. Prý se to dá léčit...

Začal přeci tak pěkně znovu, vyhoupnul se ode dna. Kdyby jen ještě vydržela ta podpora.

Vhodné pro: Fanoušky The Sims, příznivce virtuálního života, lidi, které láká život v blahobytu

Související odkazy:

http://www.damokles.cz/anim/o_projektu - o projektu Damokles
http://www.damokles.cz/navod/default.asp - Kompletní návod
http://www.damokles.cz/navod/3.asp?n_val=3 - Rady pro začátečníky 
http://damukles.wz.cz/ - Kriminálníci Damukles

Diskuze (11) Další článek: PlayStation Portable + kamera

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,