Hráli jsme betu Fable Fortune: Hearthstone v jiném podání

Studio Lionhead sice již neexistuje, ale Fable ještě nekončí. Posledním však možná bude karetní hra Fable Fortune, kterou jsme si vyzkoušeli v uzavřené betě.

Minulý rok jsme se dozvěděli, že bylo zrušeno studio Lionhead. Jedná se určitě o velkou ztrátu pro herní průmysl, jelikož toto studio bylo založeno již v roce 1996 a od té doby vydalo mnoho skvělých titulů, včetně série Fable. Microsoft však očividně neviděl v jejich chystané hře Fable Legends příliš velkou budoucnost a studio minulý rok zrušil.

Fable Legends mělo být pro studio zajímavou změnou. Mělo se jednat o multiplayerovou hru, kde se čtyři hrdinové utkají s jedním záporákem, který ovládá jednotky s tím, že hra měla být free-to-play a podporovat crossplatformový multiplayer mezi Xbox One a PC. V přípravě nicméně měli vývojáři ještě jeden, v té době neoznámený titul.

Nějakou dobu po zrušení studia jsme zjistili, že vedle velkého Fable Legends pracovali vývojáři i na karetní hře Fable Fortune. Po zrušení studia se všichni vývojáři nerozešli a někteří spolu stále pracují ve studiu Flaming Fowl. Přišlo jim, že na Fable Fortune už odvedli opravdu hodně práce a byla by škoda hru nedokončit. A měli štěstí, jelikož Microsoftu, který stále vlastní práva na sérii Fable, nevadilo, aby na hře stále pracovali ve svém novém nezávislém studiu a vybrali na její výrobu peníze přes Kickstarter.

Zcela jiný Fable

Pod názvem Fable si představíme klasické dobrodružné RPG ze třetího pohledu. Série však v průběhu své existence zažila více experimentů, stačí si vzpomenout na Fable The Journey pro Kinect. Fable Fortune není tak úplně experiment, je to karetní hra velmi podobná Hearthstone, kdy asi největším rozdílem je zasazení do jiného fantasy světa. Přesto bych se k pojmenování „Hearthstone ve světě Fable“ příliš nehrnul.

20170409200449_1.jpgfable_2.jpgfable_3.jpgfable_4.jpgV železných základech je Fable Fortune pouze jinak vypadající Hearthstone, rozdíl je však v hratelnosti

Obecné znaky jsou samozřejmě stejné. Máte karty s jednotkami nebo kouzly a vždy musíte utratit za použití karty určité množství mincí. Hrajete na tahy, kdy vyházíte všechny karty, co se vám hodí, a pak hraje zase soupeř.

 

Je to karetní hra velmi podobná Hearthstone, kdy asi největším rozdílem je zasazení do jiného fantasy světa

 

Karty se také liší podle toho, jakého si vyberete hrdinu. Někteří hrdinové jsou do jisté míry pouze jiné verze postav z Hearthstone, což je například Prophet, který se rovněž jako Priest soustředí na léčení. Jiné si vývojáři nově vymysleli, což je například Merchant, jehož specialitou je rychlé shromažďování peněz.

fable_5.jpgfable_6.jpgfable_7.jpgKaždá bitva je rozdílná dle hrdiny, za kterého hrajete

Cílem je ubrat nepřátelskému hrdinovi všechny životy a zároveň nepřijít o svého hrdinu. Za odehrané zápasy průběžně dostáváte herní měnu, za kterou si nakupujete další balíčky karet a sestavujete si co nejlepší balíček na další hru. V železných základech je Fable Fortune pouze jinak vypadající Hearthstone, ale rozdíly poznáte již v prvním zápase.

Žánr se přeci jen posouvá dál

Rozdíl pocítíte hned na začátku hry. Začínáte totiž se třemi mincemi, zatímco v Hearthstone začnete jen s jedním bodíkem energie. I když se první dvě kola obvykle nenastane nic rozhodujícího, začnete nepřítele ohrožovat okamžitě a hra se velmi rychle rozjede.

20170411014720_1.jpgfable_10.jpgfable_8.jpgfable_9.jpgVe hře začnete ohrožovat nepřátelského hrdinu již v prvním kole

Neznamená to však automaticky rychlý konec. Zažil jsem i 15 minutovou bitvu, ve které jsme se o vítězství neustále přetahovali, až jsem měl nakonec štěstí v kartách. Bohužel je to uzavřená beta, často jsem měl problémy se s nějakým hráčem spojit… i s botem se naštěstí hrálo velmi dobře.

Druhým velkým rozdílem jsou schopnosti jednotek. Na rozdíl od Hearthstone zde není přímo Taunt. Každý hrdina má dvě speciální schopnosti, přičemž jedna, která stojí dvě mince, se vždy liší, ale ta druhá, která stojí jednu minci, je u všech hrdinů stejná - uděláte z jedné z vyložených jednotek Taunta, respektive ve Fable Fortune je to Safeguard.

fable_11.jpgfable_12.jpgfable_13.jpgPochvalný je bot, který je příjemnou kompenzací za chyby uzavřené bety. Mnohdy však udělá naprosto stupidní tah.

Tato schopnost zaručí, že dokud není tato jednotka mrtvá, nemůže nepřítel na nikoho jiného zaútočit. Vás to nutí přizpůsobit strategii – je to dvousečný meč, na jednu stranu musíte utratit o minci navíc, ale na tu druhou může být váš Safeguard opravdu silnou jednotkou. Jistou specialitou je vlastnost jednotek, třeba udělejí z této Safeguarda a za odměnu vyléčí tři životy tvému hrdinovi.

Docela zajímavě se využil jeden pro Fable charakteristický prvek, a to cesta dobra nebo zla. Zde však nerozhodujete, zda nějaký člověk umře nebo ne, pouze se mění vzhled vaší postavy a vylepší se vaše speciální schopnost. 

Musíte splnit nějaký úkol, třeba utrať 30 zlatých. Následně si zvolíte mezi dobrem a zlem, jako na obrázku pod tímto odstavcem. Za splnění tohoto úkolu rovněž dostanete nějakou kartu, obvykle s jednotkou. Z nějakého důvodu mi vždy přišla cesta dobra u každého hrdiny lepší, k temné straně síly mě to holt moc netáhne.

fable__dobro_zlo.jpgVe hře se zachoval výběr mezi dobrem a zlem

Chytlavá hra

Ve výsledku vás hra díky těmto prvků začne opravdu bavit i přes ty dlouhé hodiny strávené v Hearthstone. V nabídce jsou momentálně dva módy. Klasický PvP jeden proti jednomu, který se od Hearthstone liší pouze mírně rozdílnými herními praktikami.

Docela mě zaujal kooperativní mód, ve kterém se se spoluhráčem utkáte proti jednomu bossovi. Ten boss ani není tak silný, nicméně tahy jsou zde trochu jiné, než byste čekali. Pokud začne táhnout váš spoluhráč, tak po něm táhne nepřítel, pak vy, pak nepřítel, pak spoluhráč, pak zase nepřítel atd. Každý máte odlišnou postavu a karty, ale máte společný život. Musíte tedy spolupracovat, sjednotit svou strategii a vyhrát.

fable_coop_1.jpgfable_coop_2.jpgfable_coop_3.jpgKooperace je založena na víře ve vašeho spoluhráče, který může velmi snadno zkazit kompletně celou hru

Je to zvláštní pocit spoléhat se na vašeho spoluhráče, který může hru zkazit a věřím, že jsem si nejen já, ale i můj spoluhráč mnohdy říkal, s jakým cvokem to hraju. Přesto mě to hrozně bavilo a pocit dobrého tahu je zde snad ještě silnější, než když přehrajete skutečného hráče v PvP. Zatím mě jen mrzí, že uzavřená beta nepodporuje vytvoření skupiny s přítelem, takže si kooperaci s kámošem ještě chvíli neužijeme.

Za zkoušku to stojí

Fable Fortune není revoluční, ale zábavný určitě je. V uzavřené betě je cítit, že hra již ušla dlouhou cestu, zároveň jí však dlouhá cesta ještě zbývá. Pokud vás baví karetní hry, určitě bych zbystřil, protože tento kousek vás zaručeně zabaví. Zatím není jisté, kdy vstoupí hra do otevřené bety, do uzavřené se ale můžete registrovat na tomto odkazu a třeba budete mít štěstí.

Váš názor Další článek: Uncharted: The Lost Legacy vyjde v srpnu, venku je trailer

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,