Hráli jsme Darksiders 3: míchanice mnoha žánrů

Chystaný třetí díl série Darksiders vlastně jako Darksiders ani moc nevypadá. To nám ostatně na Gamescomu potvrdili sami vývojáři. Neznamená to ale, že se nebude jednat o dobrou hru.

THQ jede ve velkém. Chystá hromadu skvělých her, z nichž jsme nakonec vyzkoušeli jen tři (další jsou Biomutant a Generation Zero). Bylo skvělé, že nás THQ na Gamescom nejen pozvalo, ale dokonce nám k dispozici dalo několik vývojářů, kteří hru nadšeně popisovali a snažili se odpovědět téměř na všechno.

Nová hrdinka, nový herní styl

Vývojáři se snažili příběh v rychlosti popsat, ale detaily si nechali pro sebe. Důležité je, že určitým způsobem navazuje na předchozí díly, ale jinak je v mnohém jiný. Je zde nový hlavní hrdina, pardon dokonce nová hlavní hrdinka jménem Fury.

darksiders_1.jpgdarksiders_3.jpgdarksiders_4.jpgdarksiders_5.pngdarksiders_8.pngdarksiders_7.pngdarksiders_6.png
Sami vývojáři tvrdí, že hra je míchanicí prvků z mnoha herních titulů

Fury přináší do hry vlastní bojový styl. Slovy vývojářů je to jistá variace na subžánr metroidvania. Fury má svůj bič (nebo jak to mám nazývat) a na rozdíl od dřívějších dílů nebojuje stylem: „Hele 50 vojáků, jdu je zabít!“ Zaměřovat se má naopak na jednotlivé nepřátele, což má hru udělat mnohem náročnější a taktičtější.

darksiders_9.pngdarksiders_10.pngdarksiders_11.pngdarksiders_12.pngdarksiders_13.pngdarksiders_14.png
Nová hrdinka Fury upravuje hratelnost do stylu metroidvania

Aby byl taktický boj stále zábavný, je nutné mít s kým bojovat. Během hratelné ukázky jsem viděl asi osm druhů nepřátel a bosse. Na otázku, kolik druhů nepřátel tam vlastně bude, odpověděli vývojáři, že ani neví, ale bude jich vážně hodně. Kodex, kde budou nepřátelé vypsaní, prý zatím nemají, ale třeba se k tomu ještě dostanou.

Nechte se inspirovat

Novinek je ve hře ve skutečnosti tolik, že podle vývojářů tvoří vlastně úplně novou hru a ne pouze další díl série. Od hratelnosti po herní svět má být vše neokoukané a svěží. Herní svět popsali jako jeden velký dungeon plný nepřátel a možností, kam se podívat. Dejme tomu, že jdete a vidíte díru v zemi – klidně tam můžete skočit a vidět, jaká místa se ukrývají pod vámi.

darksiders_15.pngdarksiders_16.pngdarksiders_17.pngdarksiders_18.pngdarksiders_19.pngdarksiders_20.pngdarksiders_21.png
Grafika není nejsilnější, ale herní svět působí velmi příjemným dojmem

Jak moc se to vývojářům povede netuším, jinak mě herní svět ale celkem zaujal. Vidět rozvaliny moderního města smíchané s fantasy prvky je příjemné, jelikož vývojáři myslí i na detaily. Samotná grafika je v porovnání s konkurencí slabší, ale neurazí. Podle slov vývojářů bude průzkum světa důležitý, Fury mimo chůze i ráda skáče a tu a tam najdete i skryté místnosti. Vývojáři se nebáli přiznat, že je trochu inspirovala Lara Croft.

 

Herní svět popsali vývojáři jako jeden velký dungeon plný nepřátel a možností, kam se podívat.

 

Logické hádanky mají mít velkou změnu. Žádnou hádanku jsem přímo neviděl, ale má se jednat o jistý Mega Man 2 style. Například vidíte bosse a chcete ho zabít, na to však nemáte potřebnou schopnost a nelze to provést. Proto musíte schopnost najít, kvůli čemuž prohledáváte herní mapu.

darksiders_22.pngdarksiders_23.pngdarksiders_24.pngdarksiders_25.pngdarksiders_26.pngdarksiders_27.png
Bojový styl má být mnohem taktičtější se spousty různých druhů nepřátel

Abych nezapomněl, inspiraci našli vývojáři také v sérii Dark Souls. Během hraní sbíráte duše. Když zemřete, přijdete o duše, ale můžete je nalézt na místě, kde jste umřeli. Umírat budete údajně docela často.

Výsledek je nejistý

Upřímně, na hru mám zatím celkem neutrální názor. Nadšení vývojářů mi dává naději, že mají jasnou vizi a Darksiders 3 budou velmi povedený titul. Doufám však, že velké množství různých prvků zakomponovaných do jedné hry nezpůsobí ve výsledku jen chaos. Ale kdo ví, vývojáři si myslí, že právě díky tomu bude jejich hra zábavná.

Darksiders 3 vyjde 27. listopadu tohoto roku na Xbox One, PS4 a PC.

Diskuze (1) Další článek: Nové záběry z Call of Cthulhu jsou na pomezí reality a šílenství

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,