PC | Akce | Dojmy

Hráli jsme Dirty Bomb: komiksový odkaz Brinku

Stylové free 2 play, které baví a v konkurenci se jen tak neztratí. Akorát ty mapy by ještě chtěly vylepšit.

Free 2 play FPS financovaná čínským gigantem. Kolikrát už jsme to tady jenom měli? Je až s podivem, jakým způsobem je trh zaplaven doslova naklonovanými střílečkami, které razí filozofii pay 2 win a liší se možná tak barvou textur. A nyní přichází další, tentokráte od téměř zkrachovaných Splash Damage s názvem Dirty Bomb. Ta vypadá na první pohled naprosto totožně jako těch deset jiných, co si můžete klidně dneska stáhnout ze Steamu. Při bližší ohledání ale zaujme nejen stylizace stavějící na Brinku, ale především sympatický styl prezentace a přístupu, který se projednou obejde i bez reálných chechtáků.

Zmalovaný ksicht

Minimálně v betě tomu tak je a proto, že je otevřená úplně všem, můžete si naše smělá prohlášení ověřit sami a možná také tak trošku propadnout komiksovému Londýnu budoucnosti. Jestli se mi totiž něco na Dirty Bomb vedle drzého propagačního videa opravdu zalíbilo, pak právě audiovizuální prezentace s jemným dotykem komiksu. Staví se samozřejmě na minulém počinu studia, který se pyšnil především originální stylizací a zatímco úplně komiksového zpracování se autoři trošku zalekli, nadsázky a osobité stylizace už nikoli.

Dirty_Bomb_open_beta[1].pngdirty-bomb_015.jpgfa5eb89e.img_screenshot1.png

Dirty Bomb tak baví už jen proto, že na rozdíl od ostatních má tvář a snaží se generická klišé potlačit jak jen to jde. Třeba i detaily. Hra se odehrává v Londýně, tak mají postavy britský přízvuk a ačkoli jsou jejich hlášky spíše klasické, do výsledného celku vezoucího se na vlně nadsázky perfektně zapadnou. Škoda jen, že momentálně tvůrci příliš nepracují se skutečnými reáliemi a hra by se tak mohla dost dobře odehrávat i kdekoli jinde. Je ale asi na místě zdůraznit, že jde stále ještě o betu a tak se i to může časem změnit.

dirty-bomb-1.jpg

Co už se ale asi nezmění je osobitý přístup, díky kterému přistoupili autoři trošku jinak i jednotlivým herním třídám. Namísto generického medika, assaulta nebo scouta tady tak najdete skutečné osobnosti s vlastními příběhy i schopnostmi navázanými v zásadě logicky na jednotlivé postavy. Tento systém rozhodně přináší unikátní element a minimálně dává zdání většího propracování celé hry. Někdo se prostě zamyslel a podobně jako v případě Evolve udělal v rámci možností a zasazení do blízké budoucnosti zmítané válkou soukromých vojenských organizací uvěřitelné žoldáky. Všichni jsou zároveň dobře navrženi i z herního pohledu a rozličné speciální schopnosti, jako automatické střílny, či léčení se navzájem skvěle doplňují.

Více než jen střílení

Zároveň je ale poměrně obtížné do hry jen tak naskočit s vybalancovaným týmem. Pokud třeba nevíte co jednotlivé postavy dělají, jen těžko můžete do bitvy vzít chybějící element a to i navzdory faktu, že celkem máte k dispozici vždy tři vámi vybrané postavy, které můžete měnit před každým respawnem. Do určité míry tak každý hráč přináší na bitevní pole spíše generických map určitou dynamiku, a rozhodně je to potřeba.

img_screenshot2.pngmaxresdefault (1).jpgxt_130827_trainyard04.jpg

V duchu stařičkého Enemy Territory totiž nejde jen o běžnou střílečku, kde se dva týmu bezhlavě zabíjejí a přicházejí i respawny. Tady jde o úkoly a jejich plnění. Jednou někoho ochraňujete, pak něco ničíte a jindy zase musíte protivníkům v tom samém zabránit a během toho ještě samozřejmě všechny postřílet. I proto hned tři postavy! Dirty Bomb je tak až překvapivě taktickou záležitostí a to nejen na papíře, ale i v praxi. Nutné je nejen zvolit dost rozmanitou trojici, ale také odpovídajícím způsobem spolupracovat s týmem. Hratelnost je totiž dynamická a hlavně rychlá. Mapy jsou ostatně maličké a hratelnost ve stylu Call of Duty tak hraje prim.

Obzvláště vzhledem k rozpačitému návrhu map. Ty jsou totiž spíše menší, často přeplněné a hlavně špatně vybalancované. Na každém kroku můžete narazit na uzounký koridor, na kterém se zaseknete a pokud do téhle hry jdete s tím, že se někde zašijete v rohu, pak na vás mnohdy čeká hotový ráj. Navzdory minulosti autorů tak musíte zapomenout i na vozidla, což možná zbytečně trošku snižuje variabilitu jednotlivých úkolů. I tak je ale Dirty Bomb solidní zábavou, která se překvapivě dobře vyhýbá šedi a repetetivnosti svých konkurentů.

maxresdefault.jpg

V konkurenci se neztratí

Otázkou ovšem zůstává, co za to? Free 2 play filozofie je uchopena až překvapivě altruisticky a vývojáři hru očividně nenavrhli jen aby na ní vydělávali. Není se tak čeho bát. Díky adaptaci MOBA systému známého třeba z League of Legends, jsou vždy někteří hrdinové zdarma po omezenou dobu a na většinu věcí se dá vydělat, byť to mnohdy trvá opravdu dlouho. Dirty Bomb je tak spíše překvapením, které potěší nejen hráče, kteří chtějí s free 2 play FPS začít, ale i ty, co už něco odehráli v konkurenčních titulech.

Dirty-Bomb_Screenshot-Bridge-Aura-copy.png

Svým pojetím jde totiž o sympaticky originální záležitost, která těží ze stylizace a nápadů Brinku a tradičnější hratelnosti vzaté z Enemy Territory. Oboje drží pohromadě velkorysý platební model a solidní hratelnost, která by si snad zasloužila akorát trošku lepší mapy, na kterých by nedocházelo k zásekům a díky nefungující spolupráce i místy nevyváženým hrám.

Diskuze (1) Další článek: V nových záběrech z F1 2015 navštívíte Mexiko a Montreal

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,