Hráli jsme DREAMS: tvořte vlastní videohry z pohodlí domova

Zkoušeli jsme slibný projekt Sony, ve kterém si můžete vytvořit cokoliv. A tím myslíme cokoliv.

Studio Media Molecule nám za dobu své existence přineslo spoustu unikátních herních projektů, které se většinou točily okolo kreativního myšlení a fantazie hráčů samotných. Ať už jde o věhlasnou sérii LittleBigPlanet, ve které jsme se srandovními panďuláky tvořili vlastní úrovně, nebo papírový svět Tearaway a jeho prostorové hrátky, vždy šlo především o kreativitu a nevšední přístup ke hratelnosti. 

S projektem Dreams chce ale studio zajít mnohem dál. A opravdu píši "projekt", protože lze nejnovější dílko studia nazvat hrou jen velmi stěží. Jde spíše o celou herní platformu, samostatný software, ve kterém máte naprostou tvůrčí svobodu a jediné omezení je vaše vlastní představivost. Můžete tvořit naprosto cokoliv - artworky, scenérie, hudební znělky, obrázky či rovnou celé videohry, které jsou stejně komplexní jako AAA projekty na trhu. To je však velmi hrubý popis, takže se pojďme zavrtat hlouběji. 

Ztracen ve snech

V tuto chvíli je Dreams ve fázi předběžného přístupu a po několika dnech non-stop testování jsme došli k závěru, že tohle chce čas. Pokud to totiž myslíte s tvorbou svých projektů vážně, potřebujete se dostat hře pod pokličku, a to může zabrat doslova stovky hodin podrobných tutoriálů, tréninků a vlastních pokusů, než se začnete v celé platformě jakž takž orientovat. 

First Steps.jpgRamp 3D_1.jpgStart Dreaming 1 New Intro.jpgStart Dreaming 2 Intro.jpg
Začátky jsou krušné, tutoriály se ale rozhodně vyplatí

Po několika úvodních animacích vám hra propůjčí vlastního Impa, který slouží v zásadě jako "myšítko" a ukazatel, jenž interaguje se vším na obrazovce. Ovládáte jej pohybem Dualshocku a je velmi svižný. Vůbec celé ovládání je bravurně navrženo a i když vás často doslova zavalí možnostmi, po chvíli tak nějak intuitivně víte, jak na to. S Impem se dostanete do vašeho domácího prostředí, které slouží jako taková interaktivní domácí obrazovka, kde si můžete hrát a odkud vede cesta do hlavního menu snílků. 

 

S Impem se dostanete do vašeho domácího prostředí, což slouží jako taková interaktivní domácí obrazovka

 

Hned zkraje musím poznamenat, že Dreams vás do ničeho nenutí. Pokud nechcete tvořit, nemusíte. Jen v cizích výtvorech a hrách můžete strávit desítky hodin a každý den se objeví něco nového. To byste ale jen škrábli lak a nevyužili 99% obrovského potenciálu celé platformy. Tím máme samozřejmě na mysli tvoření a vývoj vlastního dítka. 

Hlavně pomalu

I když se Dreams můžou na první pohled zdát neuvěřitelně komplexní, opak je pravdou. Jednoduché projekty dokážete vypiplat už během pár hodin a je velmi snadné se orientovat. Ideálním začátkem jsou tutoriály, které vám hezky interaktivně a názorně ukážou všechny náležitosti. Můžete začít obyčejným ovládáním a zakončit to až velmi profesionálním programováním jednotlivých skriptů a animací. Ano, vytvořit tu můžete doslova cokoliv a pokud se vám náhodou nelíbí nějaký základní prvek od vývojářů, můžete jej předělat nebo rovnou vytvořit vlastní. 

Default Hub Cosmos_1.jpgFirst Steps_1.jpgRemix of Ancient Times - Town.jpgRobot assembling.jpg
Projektů jsou houfy a každý má svůj vlastní kreativní náboj. Skvělé pro inspiraci

Od tutoriálů je dobré se odpíchnout do sekce sociálního prostoru a několik hodin jen tak nasávat kreativního ducha hráčů online, dívat se na různorodé projekty a dostat ovládání do krve. A ano, ať už tu najdete cokoliv, v případě, že to tvůrce projektu povolil, můžete vše "remasterovat", tedy vzít si za základ něčí projekt a upravit ho podle sebe. Samozřejmě pak online kromě vašeho nicku budete vždy vzdávat hold i původnímu kreativci, je to ale dobrý začátek pro ty, kdo nechtějí začínat opravdu od píky. 

2033.jpgCuphead _ Dreams Edition!_1.jpgCURIOSITY_1.jpgCyberpunk Manhattan 2099.jpgRemix of Ancient Times - Town.jpgThe Encounter_1.jpg

I přesto, že tak nějak víte, co čekat, stejně vás uhrane pohled na stovky různorodých projektů a některé výtvory si zaslouží obrovský respekt. Hráči po celém světě už měli dostatek času si s platformou pohrát a najít můžete doslova cokoliv. Chcete krátkou animaci s příchutí Dark Souls? Prosím. Interaktivní omalovánky? Není problém. A co takhle kyberpunkové město v hustém dešti, po kterém se můžete prohánět se Spider-Manem? Není nic jednoduššího. Jak jsem poznamenal už na začátku, omezuje vás pouze vaše vlastní fantazie a počet projektů je zavádějící. Také je tu cítit velký potenciál Dreams jako sociální platformy, jelikož všechno můžete "lajkovat", komentovat a jiným způsobem ve hře sdílet, takže vaše projekty dost aktivně kolují. I samotné studio navíc pořádá různé akce a soutěže o nejlepší výtvory, takž je vždy o co stát.

Čistý list

Desítky projektů jste projeli, některé osobně ozkoušeli, co dál? Je na čase vyrazit do vlastního editoru a začít tvořit. Můžete samozřejmě využít jakékoliv šablony z online sekce, ale pravá zábava začíná až tehdy, když se vrhnete do svého zcela čistého listu. Může to vypadat trochu strašidelně, jelikož ze začátku ani pořádně nevíte, jak začít, po chvilce vám to ale půjde od ruky. 

My Creation - 8_8_2019_3.jpgDefault Hub Cosmos_13.jpgDefault Hub Cosmos_15.jpgMy Creation - 8_8_2019_4.jpg
Až přestanete bojovat s editorem, začnete tvořit velké věci

Ideální je si postupně načrtnout, co že to vlastně chcete dělat. Osobně jsem se vrhl na interaktivní prostředí fantasy světa s krásnou lesní cestou vedle tajemných baráčků, které jsou obklopeny obrovským pohořím. V online knihovně najdete doslova miliony různých objektů a celých setů, od zelených stromků a říček až po městskou ulici či Alpy. Objekt stačí nakliknout a už jej umisťujete na svou plochu editoru. Otáčíte, zmenšujete a manipulujete dle libosti. 

 

V online knihovně najdete doslova miliony různých objektů a celých setů, od zelených stromků a říček až po městskou ulici či Alpy

 

Přidáme tedy cestičku, naklonujeme ji, po stranách naházíme travnaté pahorky a vysoké stromy. Zapomenout nesmíme ani na milé detaily, jako jsou malá skaliska, kamenné schody a prozatím neobydlené domky na kopečku. Kolem své scény pak naklonujete pohoří a vše pěkně uzavřete do kruhu. Co dál? Scéna přece musí ožít. V editoru skočíte do sekce zvuků a animací, nakliknete si vhodnou hudbu na pozadí a také jemný deštík pro navození té správné atmosféry. Samozřejmostí je samostatný zvuk deště, který přidáte manuálně. 

Default Hub Cosmos_4.jpgDefault Hub Cosmos_3.jpgDefault Hub Cosmos_6.jpgDefault Hub Cosmos_14.jpg
Knihovna objektů je doslova zavalena všemožnými blbůstkami

Jedním kliknutím pak stačí vyskočit z editoru a spustit hratelnou verzi vaší scény nebo hry, abyste ihned vyzkoušeli, jak vše funguje. Dobrým nápadem je hodit na scénu nějakého panďuláka, kterého budete moci po interakci myšítkem oživit a trochu se proběhnout. 

Po několikahodinovém klikání je malý prototyp údolí hotov a ještě mě čeká spousta práce. Přidat nějaké ty nepřátelské skřety, hodit postavě meč a několik bojových animací a pokračovat dál. Teprve až se po několika dnech začnete opravdu orientovat v celém editoru, pochopíte, nakolik komplexní je a jaké nevídané možnosti před vámi leží. Osobně jsem získal zcela nový respekt vůči vývojářům her, jelikož jde opravu o solidní dřinu, pokud chcete, aby váš projekt vypadal k světu. 

Právě díky této dřině ale zjistíte, jak velký potenciál platforma Dreams má. Můj malý prototyp údolí mi zabral několik hodin, a to jsem sotva nahlodal 1% všech možností, co editor skrývá. V online knihovně projektů lze už nyní najít úctyhodné projekty s takřka realistickou grafikou či unikátním výtvarným stylem, který jsme doposud měli možnost vidět jen u indie projektů. Vše lze vyvíjet od samotných základů, ať už jde o hudbu a zvukové efekty (ano, je tu vlastní hudební editor) nebo rovnou skripty, jednotlivé animace a spoustu dalšího. 

2033.jpgA Wall.jpgDark Dungeon - DARK SOULS INSPIRED SCENERY.jpgSpider Man PS4 test animation WIP (w_ Sound).jpgSword (One-Handed) Animations.jpgTacticShooter - TPS [ V1_16 ]_1.jpg

Sony si je navíc potenciálu Dreams náležitě vědomo. Všechny projekty můžete sdílet několika způsoby či je dokonce uvolnit k editaci všem ostatním hráčům. Až se platforma vymaní z předběžného přístupu a vejde do standardního prodeje, vůbec bychom se nedivili, kdyby se ty nejlepší projekty objevovaly v obchodě PS Store a vydělávaly svým tvůrcům peníze. Je úplně jedno, jestli vás vývoj her někdy lákal, nebo jen rádi tvoříte. Pokud Dreams věnujete alespoň trochu svého času, získá si vás. Osobně jsem velmi zvědav, kam povede vývoj platformy a čeho všeho budeme v nadcházejících letech schopni na našem snovém obláčku. 

Diskuze (4) Další článek: Borderlands 3 vás zvou na planetu Eden-6 plnou přírody a divoké zvěře

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,