Hráli jsme Generation Zero: lidé vs roboti v ledovém Švédsku

Zkušené studio Avalanche svému projektu Generation Zero očividně hodně věří. Na Gamescomu nám hru představili ještě v pre-alpha verzi a s nadšením zodpověděli všechny otázky.

Když spojíte herní titul a lidé vs roboti, vzpomenete si nejspíš na Horizon Zero Dawn. Z úplně jiné perspektivy se lidé s roboty utkají v titulu Generation Zero. I když ho tvoří zkušené studio Avalanche, vývojáři chtějí dát o hře vědět co nejdříve. Proto nás pozvali, ať si hru vyzkoušíme a zeptáme se na cokoliv.

Ztracen v nebezpečných krajinách

Příběh hry je v základech jednoduchý. Jste student, který jede do Švédska, jenomže nemůžete jet zpátky. Jste tu uvěznění spolu s jinými přeživšími a hlavně s roboty. Cílem hry je tedy přežít. Přes jednoduchou a možná trochu stereotypní zápletku si ale vývojáři věří. Prý chystají zajímavý příběh, který ale budete prozkoumávat postupně.

generation_zero_1.jpg
Ve hře se nacházíte v roboty zamořeném Švédsku

Žádná pevně stanovená dějová linie ani silné postavy. Pochybuji, že bychom mohli Generation Zero považovat za příběhovou hru. Jak známo, tajemství celkem přitahuje. Právě na tajuplnost a touhu zjistit, co se tady stalo a co jsou ti roboti zač, sází i vývojáři. Příběh bude vyprávěn formou průzkumů, kdy vaše nálezy budou vyprávět o tom, co se tady stalo. Sami vývojáři ale přiznávají, že Generation Zero je zajímavé z jiných důvodů.

 

Příběh bude vyprávěn formou průzkumů, kdy vaše nálezy budou vyprávět o tom, co se tady stalo.

 

V první řadě vás má zaujmout samotný boj o přežití. Prohledávání opuštěných domů a temné krajiny, ve které číhají robotí zabijáci, považují za pevný základ. Postupně nacházíte zbraně a jiné příslušenství a jejich kombinací můžete tvořit různé strategie na poražení robotů.

Najděte si přátele

Důležité upozornit, že hra podporuje kooperaci až pro čtyři hráče. Vývojáři samozřejmě tvrdí, že si hru můžete užít i jako vlk samotář… tyhle řeči ale známe, že? Neříkám, že to není možné, věřím však, že celkově multiplayer jako takový je možná i hlavním tahounem titulu. To, jak se s kámošem domluvíte, abyste byli schopni proti robotům obstát.

generation_zero_2.jpg
Jedná se o FPS zaměřující se na kooperaci

Ve hře je mnoho druhů robotů. Jsou zde ti obří, které vidíte na logu hry, ale najdete zde například i menší pavouky nebo průzkumníky, kteří se vás snaží najít a upozornit ostatní. Již v rané fázi vývoje ukázali vývojáři rovnou několik potyček. Rambo styl s kulometem nebo rovnou s bazukou sám o sobě vypadal zajímavě, ale vždy to takhle nejde.

Užitečným nástrojem je například světlice. Hodíte ji a tím přilákáte roboty. Zde se přímo nabízí strategie odlákej a propliž se kolem. Rovnou jsem se zeptal, zda je možné například umístit minu a světlicí na dané místo přilákat roboty. Vývojáři tvrdí, že nechají hráčům prostor vymýšlet různé strategie. Nejsem si sice jist, zda mi vývojáři ukázali něco výjimečného v tomto žánru, přesto mě začala docela lákat možnost si s prostředím trochu vyhrát.

Těžká ale bez trestu

Lokace nemají být pevně stanovené a umístění některých robotů je víceméně náhoda. Tím vývojáři uvedli jednu z věcí, která jim přijde zajímavá, ale zároveň zdůraznili, že hra kvůli tomu může být těžká - nepředvídatelnost. Není zde totiž ani automatické léčení, ale musíte používat lékárničky, které samozřejmě může být problém najít. Průzkum je skutečně základem jakéhokoli stylu hraní, ostatně otevřený svět Švédska k tomu přímo vybízí. 

 

Průzkum je základem jakéhokoli stylu hraní.

 

Dle mého názoru je dobře, že hra netrestá. Sice zde nejsou uložené pozice, takže smrt není příjemná, každopádně po respawnu neztratíte nic ze svých těžce získaných věcí. Samozřejmě velkou pomocí jsou i spoluhráči, kteří vás mohou vyléčit či oživit.

Domácí prostředí

Ve hře nebude chybět ani customizace. Vaší postavě budete moci nasadit jiný kabát, změnit účes či čepici. Za to jsem rád, protože postava, kterou mi ukázali, vypadala jako mladý člen newyorského gangu.

generation_zero_3.jpggeneration_zero_5.jpggeneration_zero_6.jpg
Jelikož je průzkum důležitý, slibují vývojáři zajímavé a hlavně propracované prostředí

Jak bylo zmíněno, hra se odehrává ve Švédsku. Rovnou jsem se zeptal, zda je herní svět čirým výmyslem fantasie nebo inspirován skutečností. Vývojáři řekli, že samotný ostrov samozřejmě neexistuje, ale jinak je svět inspirován místem, kde sami žijí. Doufám, že je prostředí domova donutí na hře ještě pořádně zapracovat. Je sice pravda, že podobných her máme hromady. Nic to však nemění na tom, že by Generation Zero mohla být velmi zábavná hra.

Generation Zero se chystá na Xbox One, PS4 a PC. Zatím sice nemá přesně stanovené datum vydání, ale již na podzim tohoto roku si budete moc vyzkoušet betu. Registrovat se můžete na tomto odkazu.

Váš názor Další článek: The Division 2 vás v novém traileru a galerii zvou do Washingtonu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,