Hráli jsme NHL 15: hokejová next-gen premiéra

Fotbal a hokej jsou dva nejpopulárnější sporty na světě, stejně to platí i u her. NHL 15 je prvním hokejem na nové konzole, jak se hraje demo?

Věřte nevěřte, je to už 23 let, co se herní série NHL pod křídly EA Sports objevuje na nejrůznějších herních platformách. Letošní ročník s číslovkou patnáct je ale stejně jako NHL 07 zlomovým, protože stejně jako 07 otevírá novou generaci herních konzolí. S tímto faktem nutně souvisí vysoká očekávání hráčů, kteří jsou lační po úplně nové etapě NHL.

Díky tomu, že EA Sports před pár dny uvolnilo hratelnou ukázku jak na Playstation Network, tak Xbox Live, si nedočkavci konečně mohou okusit to, na čem EA Sports pracovalo dva roky. V demu máte možnost ozkoušet osekaný tréninkový režim a jeden zápas. Třetina je nastavena na dvě minuty a hrát proti sobě budou New York Rangers a Los Angeles Kings. Co na novinku říkáme my?

45e6fa0a-97554.jpg 77af8938-97552.jpg cfc3b502-97551.jpg

Nový kabátek

Po tom, co se proklikáte stylovou herní nabídkou, která doznala určitých změn směrem k přehlednosti, se už dostáváte do samotného herního prostředí. Zápas je uveden záběrem buď na Los Angeles, nebo New York podle toho, který tým je domácí. Novinkou je představení zápasu komentátory – ti totiž nyní nejen že vás uvítají mluvením, ale rovnou se objeví i na obrazovce ve své reálné podobě. Působí to příjemně, ale dokážeme si dobře představit, že po desítkách odehraných zápasů to bude spíš otravné.

31548653-99226.jpg

EA avizovalo nové technické zpracování, o které se stará Ignite Engine. A ano, změna je vidět hned na první pohled. Arény jsou teď mnohem živější a to hlavně díky fanouškům, kteří se dočkali opravdových vylepšení, díky čemuž konečně působí reálně. Nyní živě skandují, vyjadřují emoce a reagují na dění na ledě. Aréna samotná také doznala značného liftingu – konečně nevypadá jako skladiště, ale jako skutečná hokejová hala s okolními ochozy, lidmi u plexiskel, interaktivní televizí, trenéry na střídačce a dalšími objekty kolem kluziště.

Vlající dresy

Když jsme začali s technickým zpracováním, je třeba se podívat i na kluziště samotné. To vypadá parádně, led je po každé třetině opotřebovaný, plexiskla jsou zamlžená a na ledě se odráží neonová světla. Na kluzišti se ale také pohybuje dvanáctka hráčů. Jestliže někde EA na letošním NHL doopravdy zapracovalo, jsou to modely hráčů. Ti vypadají famózně, lze pozorovat skoro každičký detail ve tvářích hráčů, dresy nevlají nijak přehnaně, naopak je to velice efektní, a celé to zkrátka vypadá opravdu moc pěkně.

72b3e7c5-99222.jpg c7e9a6be-99225.jpg e070f4e5-99228.jpg

Problém nastává v momentě, kdy začíná hra. Ačkoliv s NHL 15 vstupujeme do nové generace, animace v demu hry tomu nijak neodpovídají. Jsou kostrbaté a přechody mezi nimi jsou nepřirozené a trhané. Hodně často se nám navíc stávalo, že se hráči do sebe zamotali, následně všichni spadli a v momentě, kdy už měla začít prostřihová scéna, se jako zázrakem během vteřiny na ledě narovnali.

 

Herní principy byly změněny jen pramálo, a proto se stále můžete těšit na skvělou hratelnost

 

Těchto neduhů si všimnete především při opakovaných záběrech, při hře z klasického pohledu seshora vypadá NHL 15 docela solidně, nikoliv však jinak než předchozí ročníky NHL pro staré konzole. Těžko si vysvětlit, čím to je, ale vzhledem k tomu, že EA Sports na letošním NHL pro nové konzole pracovalo dva roky, ptáme se, kde je onen strávený čas vidět? Snad na modelech hráčů, brankářů, arény, ochozů, ale plynulost animací bude nepřehlédnutelným trnem v oku každého fanouška série.

e43869a9-98550.jpg

Hratelnostně

NHL série byl vždy synonymem pro skvělý požitek z hraní. A to především v multiplayeru, ať už lokálním nebo přes internet. NHL 15 v tomto trendu rozhodně pokračuje. Herní principy byly totiž změněny jen pramálo, a proto se stále můžete těšit na skvělou hratelnost. Bohužel se s nezměněnou hratelností nezměnily ani neduhy, kterými trpěly i předchozí ročníky.

Mezi ně patří ne úplně vyladěná umělá inteligence, která stále postrádá opravdové hokejové cítění, a tak opět nebude problém s jedním hráčem prokličkovat hřiště od vaší brány k bráně soupeře. Brankáři stále dělají podobné chyby a góly padají ze stejných pozic jako v předchozích ročnících. EA Sports jakoby se v novém díle zaměřilo na všechno kolem samotného dění na ledě. A to je rozhodně škoda, protože právě ve hře jako takové jsme očekávali markantní vylepšení.

3f65b63c-98547.jpg 97819fd4-98551.jpg c8dc9d30-98542.jpg

NHL sérii hrajeme už dvacet let. Zvykli jsme si proto na standard dobré hratelnosti. Toho se vám dostane i v NHL 15, protože hratelnost jako taková zůstala prakticky nezměněná. Stále je to dobré a zábavné NHL, které máme tak rádi. S příchodem nové generace jsme ale čekali něco víc, a toho se nám alespoň v demu NHL 15 bohužel nedostalo. Čekáme, co předvede plná verze.

Diskuze (10) Další článek: Systémové požadavky na nové Simíky nejsou nízké

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,