Hráli jsme NHL 18: betatest na ledu

Je libo hokej? Nový ročník nejslavnější hokejové ligy světa klepe na dveře a spolu s ním i nový díl NHL od EA Sports. Jaké jsou první dojmy z betaverze?

Přestože jsou letní prázdniny v plném proudu, reálná předsezónní příprava již nějakou tu dobu běží. Stejně tomu tak je i v případě té virtuální, neboť vydání nového ročníku NHL od EA Sports je téměř za rohem. Malé ochutnávky v rámci betaverze jsme se však dočkali již měsíc před vydáním a co víc, beta je volně přístupná jak na PS4, tak na konzoli Xbox One. A jak se vlastně nový ročník jediného a tím pádem i nejlepšího hokejového simulátoru na herním trhu tváří?

Předně musíme konstatovat smutnou, avšak dlouho avizovanou zprávu, že diskutovaný přechod na Frostbite engine jako v případě fotbalové konkurence se opět nekoná. A je to bohužel škoda. Ne snad, že by po vizuální stránce nebylo NHL atraktivní, nicméně začíná se postupně dostavovat pocit nepříjemného okoukání. Po vizuální stránce totiž ani letošní ročník nepřináší výraznější novinky a vyjma několika nových animací mimo samotnou hru tak vypadá i letošní ročník téměř nerozeznatelně od těch předchozích. Samozřejmostí je pochopitelně přepracované hlavní menu a nový soundtrack, který je tak nějak už tradičně velice líbivý. Co se herního menu týče, zdá se zatím velice přehledné a hlavně o dost působivější a atraktivnější.

nhl18-threes-coop-bg-xs.jpg8-8-2017_8-24-08_PM.png8-8-2017_8-24-22_PM.png

To nejdůležitější jsou však herní módy, které betaverze nabízí. Dočkali jsme se hned tří. Krom klasického on-line zápasu, který v podstatě nedoznal větších změn, především nového a očekávaného arkádového módu NHL Threes. Popravdě bychom nikdy nečekali, že v tak proslulé hokejové simulaci, která se snaží ve všech ohledech tvářit co nejvážněji, spatříme někdy podobnou šílenost. Již samotné oznámení vedlo u nejednoho hráče k nemalé skepsi. Světe div se, opak je ale pravdou, neboť nám EA nabízí naprosto odlišný a inovativní herní zážitek.

 

Nový mód NHL Threes rozhodně bude vítanou novinkou a důvodem pro koupi

 

Jde o ultrarychlé hokejové souboje hrané ve třech hráčích na každé straně, pochopitelně navíc s gólmany ve svých svatyních. Na výběr jsou nyní k dispozici týmy z NHL, u nichž můžete pochopitelně zvolit svojí vysněnou sestavu. Tu skládáte na základě jednotlivých herních atributů, které jsou označovány prosvětlenou ikonou pod daným hráčem. Je tedy na vás, zvolíte-li spíše tým bruslařů, drtičů, střelců, defenzivních hráčů apod., či si namícháte ten nejvhodnější koktejl kombinací. Na druhou stranu, ve výsledku to stejně až tak moc nepoznáte, neboť jsou souboje tak neskutečně rychlé a zběsilé, že prověří především váš skill.

Výhodou módu Threes je zejména absence postavení mimo hru či zakázaných uvolnění. Přerušení hry nepřichází ani po vstřeleném gólu, neboť za takové situace přichází na řadu klasická rozehrávka na polovině inkasujícího týmu. Hra má tak spád a není zbytečně přerušovaná. Soustředit se tak budete moci pouze na kombinace, úniky a hru ze shora dolů. Zajímavým způsobem jsou řešena i vyloučení, neboť namísto klasické dvou či více minutovky přichází na řadu okamžitě trestné střílení. Řešení trochu kruté, ale opět velice zábavné.

8-8-2017_8-24-16_PM.png8-8-2017_8-23-27_PM.png8-8-2017_8-23-45_PM.png

Aby toho všeho nebylo málo, k dispozici jsou ještě tzv. megapuky, které dělají ze hry horskou dráhu. Megapuky vám dávají možnost vstřelit více gólů najednou a fungují buď v pozitivní nebo v negativní formě. Pod ukazatelem skóre tak máte náhled, o jaký megapuk se právě hraje, a který připadá v úvahu po vstřelení branky. Ve finále vám tak budou přičteny dva góly nebo tři góly, popřípadě nějaké ty góly soupeři odečteny. Hra se tak posouvá do totální arkády, avšak velice zábavné.

Nikdy si tedy nemůžete být ničím jisti a ani stav 4:0 nemusí nic znamenat. Stačí chvilka nepozornosti a prohráváte zápas 0:5. Zápas může být ohraničen buďto počtem gólů, popřípadě časovým limitem. Ať už vypadá mód NHL Threes sebevíce úchylně a nezajímavě, vězte, že opak je pravdou. Jakožto dlouholetý fanda této hokejové série tak nějak uvnitř cítím, že tohle je přesně to, po čem hráči tajně volali. Až finální verze však ukáže, jak bude tato varianta úspěšná.

8-8-2017_8-23-38_PM.png8-8-2017_8-22-36_PM.png8-8-2017_8-23-08_PM.png

Posledním z dostupných módů je EASHL, který představuje jako již dříve možnost utvořit si vlastního hráče a budovat postupně svůj vlastní tým v rámci týmového on-line režimu. Komplexní zpracování tohoto módu však prověří především plná verze hry, zatím se však zdá, že nás nečekají až tak výrazné novinky.

 

Posledním z dostupných módů je EASHL, který představuje jako již dříve možnost utvořit si vlastního hráče a budovat postupně svůj vlastní tým v rámci týmového on-line režimu

 

Pozastavme se však ještě u technického stavu hry, který zatím není v úplně stoprocentní. Během hraní jsem čelil několika pádům hry během načítání v módu 3v3. Častým jevem je také nemožnost najít soupeře pro online hraní. Přestože betaverzi testuje relativně mnoho hráčů, jelikož je volně přístupná, občas prostě čekáte, čekáte a výsledek se nedostaví. A to ani při opakovaných pokusech. Věřme však, že se tento problém týká pouze betaverze a za měsíc se můžeme těšit na plnohodnotnou hru bez větších technických problémů.

Suma sumárum, beta verze NHL 18 nepřináší krom několika málo animací, aktualizaci soupisek či přepracovaného menu až tak nic zásadního. Tedy vyjma onoho speciálního a průlomového módu tři na tři. Těšit se pochopitelně můžeme také na nový tým Vegas Golden Knights, který je však zatím uzamčen. Pro doplnění uveďme, že hra vychází již 15. září na PS4 a Xbox One.

Diskuze (4) Další článek: Dragon’s Dogma: Dark Arisen vyjde na PS4 a Xbox One už v říjnu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,