Hry hraje skoro třetina Čechů, dominuje hraní na PC

Asociace herního průmyslu ČR a SR zveřejnila jejich průzkum české herní scény.

Pokud jste se někdy zajímali o to, jak to vlastně vypadá s hraním v České republice, zaměřte svoji pozornost na novou brožuru, kterou vydala Asociace herního průmyslu České a Slovenské republiky. Publikace nazvaná „Herní průmysl v roce 2011 - Základní informace o trhu s videohrami v ČR” je k dispozici volně na stránkách http://www.herniasociace.cz/ (přímý odkaz - 3,6 MB, PDF).

Uvnitř najdete výsledky výzkumu, které ukazují, že v České republice hraje hry 27,8 % populace starší 15 let. Hrám se věnují především muži (63,1 %) a 67,4 % hráčů spadá do věkové kategorie 18–44 let. Pro zajímavost: v USA je například průměrný věk hráče 37 let a v Evropě hraje hry 49 % populace ve věku 25 – 29 let.  „Výsledky průzkumu se v základních parametrech příliš neliší od podobných čísel známých ze západní Evropy. Je zřejmé, že český herní trh se svou strukturou pomalu přibližuje vyspělým zemím,” poznamenává viceprezident AHP Martin Bach.

vyzkum02.PNG

Kde se ovšem lišíme, jsou herní platformy. Podle výzkumu má 80 % domácnosti výkonné PC nebo notebook, jen 17 % konzoli, ty dokonce předběhly chytré mobilní telefony s 19 %. Ani moc handheldů u nás nenajdete – pouze v 7 % domácností. Což je zajímavé, protože celosvětově se handheldy prodávají lépe než konzole: pokud přeskočíme ještě stále nové 3DS, tak aktuálního Nintenda DS se prodalo přes 146 milionů kusů, nejlépe prodávané konzole – Wii – „jen“ 87 milionů.

Zajímavé jsou i nákupní zvyklosti u nás: přes 33 % respondentů si nekupuje hry vůbec, dalších 39,8 % si koupí méně než 3 hry do roka. Co se týče způsobu pořizování her, 21,9 % kupuje hry ve specializovaných herních obchodech, 16,8 % nakupuje v online shopech a jen 1,8 % vsází na digitální distribuci přes služby jako Steam. Necelých 15 % přiznalo, že hry stahují z internetu.

vyzkum01.PNG

Pokud se zaměříme na trh, tak obrat z prodejů her, příslušenství a herních zařízení (mimo počítače) vzrostl z 1,623 miliardy Kč v roce 2008 na 2,189 miliardy v roce 2010. Nejprodávanější tři hry za rok 2010 byly domácí Mafia II, Battlefield: Bad Comapny 2 a FIFA 2011. Pro další hry v žebříčku a zajímavá čísla si prostudujte celou brožuru, je to hodně zajímavé čtení.

Zdroj: TZ 
Diskuze (10) Další článek: Druhá analogová páčka pro Nintendo 3DS

Témata článku: , , , , , , , , , ,