HTC odhalilo nové VR brýle Vive s 5K rozlišením i 120Hz frekvencí

Na akci VIVECON 2021 se nám představily nejen špičkové 5K headsety, ale také nová softwarová platforma a služby pro profesionály.

Společnost HTC včera představila revoluční novinky v oblasti virtuální reality v čele s novými headsety HTC VIVE Pro 2 a VIVE Focus 3 s 5K rozlišením a 120° zorným úhlem. Odhalena byla také nová sada profesionálních nástrojů VIVE Business pro podnikatele a společnosti všech velikostí i plná verze komunikační aplikace VIVE Sync, která opouští fázi beta provozu.

S novinkami představenými na akci VIVECON se nám podařilo nastavit novou laťku prémiové virtuální reality nejen pro společnosti, ale i pro běžné uživatele. Kombinace 5K rozlišení a 120° zorného úhlu bez zkreslení tak posouvá kupředu technologii PC VR i nezávislé All-in-one headsety. S HTC VIVE Pro 2 se mohou fanoušci těšit na pohodlí, špičkový tracking a ostrý plynulý obraz ve chvílích, kdy se počítá každý zobrazený pixel a polygon,“ říká Graham Wheeler, generální ředitel HTC VIVE EMEA.

HTC VIVE Pro 2: Ostrý, precizní a pohlcující headset

Vysoké 5K rozlišení spojené se 120 Hz obnovovací frekvencí a 120° zorným úhlem rozhodně posune zážitek na novou úroveň. Podílí se na něm dvojice rychlých 2,5K LCD displejů s RGB maticí i inovativní optická sestava integrující pro každé oko dvě čočky místo jedné. Výsledkem je prakticky eliminovaný screen-door efekt a perfektní ostrost obrazu v celém rozsahu zorného pole. Uživatelé se tak mohou těšit na ještě přirozenější zážitek s intenzivnějším pocitem pohlcení.

VIVE Pro 2 - hero shot.jpg

Velký vliv na intenzitu zážitku má i komfort a ergonomie. VIVE Pro 2 proto disponuje plynulým nastavením vzdálenosti očí (IPD), komfortním systémem uchycení na hlavě a v neposlední řadě perfektním předozadním vyvážením. Důležitou novinkou je i využití technologie Display Stream Compression, na jejíž optimalizaci a zároveň historicky prvním nasazení ve VR pracovalo HTC společně s firmami AMD a NVIDIA. Díky ní lze maximální vizuální kvality dosáhnout i při připojení skrze DisplayPort 1.2. Výrazné zlepšení obrazu si tak vychutnají i majitelé starších grafických karet.

HTC Vive Pro 2 je plně kompatibilní i s veškerým příslušenstvím standardu Steam VR. Lze jej tak doplnit o HTC VIVE Trackery, VIVE Facial Tracker i příslušenství třetích stran jako jsou ovladače Valve Index, nebo nejrůznější varianty VR rukavic. Bez problémů je i integrace do starších VR sestav bez ohledu na to, zda využívají základnové stanice standardu Steam VR 1.0 či 2.0.

VIVE-Pro-2---in-office-2_mail.jpg

Fanoušky, kteří se rozhodnou svou VR sestavu vylepšit, potěší výrobce možností předobjednat samostatný headset již 11. května za zvýhodněnou cenu 19 990 Kč. Plná sestava HTC VIVE Pro 2 obsahující základnové stanice standardu Steam VR 2.0 a ovladače VIVE Controllers bude dostupná od 4. srpna 2021 za cenu 37 490 Kč.

HTC VIVE Focus 3: Nová éra profesionálního VR

HTC VIVE Focus 3 představuje moderní řešení firemního VR. Zákazníci se mohou těšit na špičkový obraz, zvuk, ergonomii a zcela přepracovaný inside-out tracking i ovladače. Profesionálním nárokům odpovídá i použití prémiových materiálů a konstrukční řešení umožňující celodenní provoz a snadné sdílení headsetu více uživateli.

VIVE-Focus-3---hero-shot_mail.jpg

Nový nezávislý headset disponuje 5K rozlišením a 120° FOV, samozřejmostí je RGB uspořádání subpixelů prakticky eliminující screen-door efekt a potěší i vysoká 90Hz obnovovací frekvence. Díky tomu poskytuje jemný a detailní obraz umožňující přirozenější interakce.

Integrované reproduktory disponují dvěma měniči pro každé ucho a promyšlený systém uchycení na hlavě zajišťuje komfort i při celodenním používání. Tomu napomáhá i zakřivená výměnná baterie, která se ukrývá na zadní straně headsetu a pomocí LED indikátoru okamžitě informuje o úrovni nabití, aniž by bylo nutné virtuální realitu nasadit.

VIVE-Focus-3---in-office-square_mail.jpg

Praktické a hygienické jsou i magneticky uchycené obličejové a týlní stélky, umožňující jejich snadnou výměnu při střídání uživatelů. Dlouhou životnost a spolehlivost pak zajišťuje šasi z hořčíkové slitiny, která je o 20 % lehčí a o celých 500 % odolnější než plast. Pro precizní sledování pohybu i lehkých ovladačů s výdrží 15 h na jedno nabití, využívá VIVE Focus 3 AI algoritmus zachovávající plné soukromí uživatele. Pohybová data totiž ukládá v šifrované podobě, a to pouze v interní paměti headsetu, díky čemuž nehrozí jejich zneužití. Sledování pohybu rukou bude zpřístupněné v blízké budoucnosti.

Výpočetní výkon headsetu zajišťuje speciálně optimalizovaná verze čipsetu Qualcomm Snapdragon XR2 chlazená pomocí 15W měděné heat pipe a větráku, který teplo odvádí aktivně z headsetu. Ani při celodenním užívání nejnáročnějších aplikací tak nedochází k nadměrnému zahřívání procesoru a snižování jeho výkonu. Vše završuje zcela nová platforma VIVE Reality System 2.0, která nabízí střízlivé profesionální prostředí a snadný přístup ke všem funkcím headsetu i instalovaným aplikacím.

VIVE Focus 3 bude dostupný 24. června 2021 za cenu 37 590 Kč, jejíž součástí je i 24 měsíců Business záruky.

Zdroj: TZ

Diskuze (1) Další článek: Resident Evil Village do týdne vyexpedoval už přes 3 miliony kusů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,