HW novinky – AMD přichází s novými Bartony

Na světlo světa se dere nová generace procesorů Athlon XP – Barton. Pohne nástup nových modelů s cenami na trhu? Electronic Arts a nVidia uzavřely pakt o „kolaboraci“ na budoucích hrách. Nová vylepšení v grafice a designu budou optimalizována přímo pro karty nVidie. A jaká bude nejnovější štika v rybníce od ATi?

Co skrývají 400MHz procesory Athlon XP „Barton“?

Většina z vás jistě ví, že dalším evolučním krokem ve vývoji procesorů Athlon XP se po jádrech Palomino a Thoroughbred stávají procesory s jádrem Barton. Athlony pracující s 333MHz sběrnicí jsou již druhý měsíc v prodeji a společnost AMD plánuje na konci jara uvést další řadu těchto procesorů vybavenou 400MHz sběrnicí. AMD tímto krokem reaguje na nové procesory Intel Pentium 4 – Northwood jejichž sběrnice je taktována na 533 MHz.

Co tedy uživateli přinesou nové Bartony? Kromě zvýšení frekvence sběrnice o 67 MHz na 400 MHz (2×200MHz) budou samozřejmě obsahovat také sekundární L2 cache paměť o velikosti 512 kB. Podle zdroje ze společnosti AMD spatří světlo světa nejdříve dva modely. Athlon XP označený 3000+ bude taktovaný na 2100 MHz a Athlon XP 3200+ poběží rychlostí 2200 MHz. I tyto nejnovější procesory budou vyráběny 0,13 mikronovou technologií v nové továrně AMD (FAB 30) v Drážďanech.

Se změnou FSB se změnil také poměr skutečné výpočetní frekvence a přepočítávaného „Performance Ratingu“ modelů 3000+ a 3200+. Podle posledních informací to vypadá, že u nového Athlonu XP 3000+ bylo výsledného ratingu dosaženo díky zvýšení FSB na 400MHz a snížením frekvence předcházejícího modelu Athlon XP 3000+ o 67 MHz. To může přinést snížení výkonu u aplikací závislých čistě na frekvenci procesoru. Vyšší model Athlon XP 3200+ pak vznikne zvýšením předchozího modelu 3000+ o cca 33 MHz. Díky zvýšení FSB ze 166 na 200 (v DDR režimu tedy z 333 na 400 MHz) bude mít výsledný procesor Performance Rating 3200+.

Současně ohlásila firma SiS svůj nový čipset SiS 748 s podporou 400MHz FSB. Také společnosti Via a nVidia nabídnou v průběhu roku svá řešení k těmto novým procesorům.

Klesnou ceny?

AMD také oznámila, že v 17. týdnu letošního roku chystá snižování cen svých procesorů. Stane se tak nejspíše 22. dubna. Tento krok AMD zapříčinil zcela jistě Intel, když ohlásil snížení cen procesorů v průběhu dubna. Snížení cen pravděpodobně zasáhne nejvíce high-endové řady procesorů jako Athlon XP 3000+ a nejbližší. Procesorů ve střední a nižší třídě se slevy dotknou také, ale méně.  Společně se snížením cen bude pravděpodobně uveden nejnovější Athlon XP 3200+. Tím pádem bude moci AMD nabídnout znovu procesor na hranici 600$, poté co klesnou ceny modelu 3000+. 

Electronic Arts a nVidia vyrážejí společně do boje!

Dominantní producent (nejen sportovních) her EA ohlásil spolupráci s předním výrobcem grafických karet firmou nVidia. Tyto dvě společnosti hodlají spolupracovat na vývoji nových her. Electronic Arts produkuje mnoho oblíbených her jako jsou například sportovní série FIFA, NHL, NBA, NFL Madden či strategie jako Sims, Simcity nebo Command & Conquer.

Podle podmínek dohody se stane hardware nVidie „preferovaným“. Design nových her od EA pak bude šitý přímo na míru novým funkcím karet od nVidie. NVidia se také nechala slyšet, že bude mít exkluzivní právo přibalovat hry od EA ke svým produktům. A protože na trhu grafických karet závisí úspěch z velké části i na ochotě herních vývojářů implementovat do her nové funkce grafických čipů, jeví se tato situace pro nVidii velice optimisticky. Uvidíme, jestli ATi zareaguje něčím podobným.

ATi vypustila nový All-In-Wonder Radeon 9800 PRO

Na závěr dnešního souhrnu novinek tu máme trošku starší zprávu. Jak je již zvykem, po krátké době od uvedení nového čipu vypustila ATi do světa i jeho multimediální variantu All-In-Wonder.

AIW Radeon 9800 PRO je vybaven 128 MB DDR SDRAM pamětmi. Je postaven na bázi VPU Radeonu 9800 PRO, který v sobě implementuje 8 rendrovacích pipelines s jednou texturovací jednotkou v každé z nich. Obsahuje také pokročilejší podporu DirectX 9.0. Jádro grafického čipu v kartě AIW 9800 PRO běží na 380MHz, přičemž 256bitové DDR paměti jsou taktovány na 340 (680 DDR) MHz.

Kromě grafického čipu je karta samozřejmě vybavena i stereo TV-tunerem. Stejně jako u AIW 9700 PRO je osazen čip Theater 200, který podporuje až 125 kanálů. Ostatní funkce jsou totožné s AIW 9700 PRO. Ze softwaru obsahuje balení s kartou i můj oblíbený střihový software Pinacle Studio 8, Multimedia Center 8.5 a software Matchware Mediator 7 určený k vytváření multimediálních prezentací.

Tato nejnovější multimediální „superštika“ se má dostat na trh ještě na jaře při zavádějící ceně 449$. Starší modely AIW 9700 PRO a 9000 PRO následně zlevní na 399$ respektive 199$.

Diskuze (7) Další článek: Warrior Kings Battles - patch

Témata článku: , , , , , ,