HW novinky – bude nový „GeForce“ čip NV40 ještě letos?

Podle představitelů nVidie není šestiměsíční vývojový cyklus zdaleka mrtvý a nVidia uvede půl roku od představení stávající novinky NV35 jejího nástupce s dvojnásobným výkonem a novým jádrem - čip NV40. Na trh přicházejí odlehčené verze původní grafické karty Matrox Parhelia, karty Matrox Millennium P750 a P650. Doom 3 si na nich ovšem nezahrajete.

V rámci letošní AMD Tech Tour 2003 se představitelé nVidie nechali slyšet, že v rámci svého půlročního cyklu nasazování nové generace grafických karet spatří světlo světa do šesti měsíců od uvedení NV35 jeho nástupce, čip NV40. Pokud tedy chce nVidia dostát svému programu, můžeme čekat ohlášení NV40 o letošních vánocích, možná ještě před nimi, v rámci příštího veletrhu Comdex. Představení je jedna věc, hromadná výroba je pak věc jiná. Místo pod vánočním stromečkem se tak nových karet dočkáme stejně spíše až od velikonočního zajíce. NVidia však tvrdí, že prodlevy s NV30 (GeForce FX) byli pouze výjimkou a taková situace už by se v budoucnu neměla opakovat.

Autorům serveru www.geek.com se na představitelích nVidie podařilo vyzvědět i něco málo co se výkonu a architektury týče. Nový model NV40 by měl být rovnou dvakrát rychlejší než teprve přicházející NV35 a to především díky zcela nové architektuře jádra celého GPU.

Také přiznali, že GeForce FX 5800 bylo selhání, které umožnilo ATi dočasně převzít výkonnostní korunu. Další informací je, že by se už v průběhu června měly objevit první základní desky vybavené novou generací čipsetů nForce 3. Ty by pak podle nVidie měly tvořit spolu s procesory Opteron a grafickými kartami GeForce FX 5900 ideální „hráčskou „ sestavu tohoto léta.

Matrox Millennium P750 – menší výkon pro více monitorů

Na počátku tohoto roku společnost Matrox Graphics oznámila, že uvede na trh dvě nové grafické karty založené na technologii použité u karty Matrox Parhelia, která byla uvedena minulý rok. Nejdříve se začala prodávat první z nich nazvaná P750 a to v Japonsku a Velké Británii. Prodej P650 započne podle vyjádření firmy co nevidět.

Grafická karta Millennium P750 přichází se 64MB DDRAM a párem DVI-I konektorů. Poskytuje tzv. TripleHead podporu, tedy podporu až tří monitorů současně. Její cena by se měla v Evropě pohybovat kolem 235 eur. Millennium P650 bude mít také 64MB operační paměti a dva DVI-I výstupy, místo TripleHead však bude podporovat DualHead, tedy výstup „jen“ na dva monitory. Cena tohoto typu se pak bude pohybovat okolo 170 eur či amerických dolarů podle regionu.

Obě karty mají však pouze 128bitovou paměťovou sběrnici a jsou v 3D aplikacích výrazněji pomalejší než jejich plnohodnotný předchůdce Parhelia 512. Podle některých testů v různých 3D hrách je P750 i pomalejší než SiS Xabre 400. Nová dvojice karet shodně podporuje pouze rozhraní AGP 4× a AGP 8×. Se staršími základními deskami, které podporují jen AGP 2× je tedy nevyužijete. A jelikož jsou založeny na takzvaném Parhelia LX čipu, podporují stejně jako „originální“ Parhelia DirectX 8.1 a navíc mají plnou hardwarovou podporu Vertex Shaderů 2.0.

Nižší výkon ve hrách nemusí klasické uživatele využívající karty Matrox pro práci až tak mrzet, neboť tato firma boduje opět hlavně kvalitou zobrazení. Také díky podpoře více monitorů ji využijí spíše vytížení IT zaměstnanci než Doomem se ploužící hráčské duše. I když hra je vlastně také aplikace a proč tuto funkci nevyužít. Vždyť pracovní doba se dá strávit i plynulým přecházením mezi hrou a aplikací.

Momentálně se však pracující třída v Japonsku ještě moc radovat nemůže, protože i přes doporučenou cenu Matroxu se tam verze P750 prodává za 315 USD, což se mi zdá být za kartu těchto schopností přece jenom trochu moc. Reálné ceny ve Velké Británii se momentálně pohybují vy výši cca 170 britských liber.

Váš názor Další článek: První dojmy z nové slovenské hry Shadow Vault

Témata článku: , , , , , , , ,