HW novinky – Dopřejte svému procesoru -50 °C

Firma CHIP-Con uvádí na trh novou generaci svého chladícího systému Prometeia MACH II. Pokud chcete dopřát svému přetaktovanému procesoru maximální pocit svěžesti, je tento produkt určen právě pro vás. Společnost MSI vypustila do prodeje první základní desku, která oficiálně podporuje nové procesory AMD Barton.

Zmrzne i Šebestová?

Není tomu tak dávno, co jsem, tuším na Technetu, četl o počítači v mrazáku. Dnes tu máme naopak mrazák v počítači. Dánská společnost CHIP-CON uvádí na trh chladící systém Prometeia MACH II.

Mach II

Systém MACH II pracuje na principu fázové změny a je schopen odebrat až 200W tepelné energie, což je o třetinu více než u jeho předchůdce. Výrobce také udává snížení teploty procesoru až o 50°C. Vylepšena byla i prevence proti kondenzaci sražené páry a kontrola optimálního chlazení a to zlepšením teplotního kontrolního systému. Protože systém obsahuje také ventilátor, bude zajištěna i regulace otáček v systému Windows. Prometeia Mach obsahuje také vylepšené bootovací procedury, zajišťující kompatibilitu s více základními deskami a rychlejší dosažení pracovní teploty. Programovatelný čipový ovladač celého systému může být navíc v budoucnu upgradován novým firmwarem či softwarem.

Hladina hluku by při chodu neměla výrazně přesáhnout 30 dB. Uvidíme jaká bude praxe. Stejnou „hlučnost“ jako u vodou chlazených systémů nemůžeme asi čekat, podle prvních ohlasů je srovnatelná s tiššími vzduchem chlazenými sestavami.

Mach II je kompatibilní s těmito procesorovými paticemi:

• Socket – 7 (pro procesory K6-2/3 a Intel Pentia do 233MMX)
• Socket – 370 (procesory Intel Celeron, Pentium III)
• Socket – A / 462 (Duron – Thunderbird – Athlon/XP/MP)
• Socket – 478 (Intel Pentium 4)

Technické specifikace:

Název Modelu

Prometeia Mach II

Požadavky na příkon

200-240V 50Hz

100-127V 50-60Hz

Spotřeba kompresoru

130W (v klidu)

Chladící kapacita

0 - 200W @ -50 to -20oC, při 22oC

Operační prostředí

15 - 30 °C, max. 95% vlhkost vzduchu

Úroveň hluku

31 db (A) za chodu

39 db (A) při startu

Rozměry samostatné chladící jednotky

280 × 590 × 430 mm (š x d x v)

Váha

19.5kg

Mach II In Case

Mach II zepředu

V praxi lze tento systém namontovat na kteroukoliv z výše uvedených patic, když nemáte v blízkosti procesoru žádnou součástku vyšší 2,5 mm. Konkrétně pak MACH II potřebuje minimálně 5,2 mm na obou delších stranách patice (ve směru pružiny chladiče) a 4 mm prostoru od protilehlých kratších stran patice. Tento požadavek by však kromě starších Socket-7, Socket-370 nebo prvních Socket-A patic měly všechny dnešní desky bez problémů splňovat. A řekněme si na rovinu, k chlazení Intel Pentia na 100MHz si tento systém asi nepořídíte.

Chip-Con zatím neuvádí žádného oficiálního prodejce svého produktu v ČR. Doufejme, že se některá firma odhodlá, jinak si jej budeme muset koupit u našich německy mluvících sousedů.
(Nebo se můžete zaregistrovat na jejich stránkách jako prodejce sami a nechat si poslat mimimální možný počet těchto řešení pro celou svou komunitu…)

Nová MSI „platňa“ pro Barton

MSI vypustila do volného prodeje vůbec první základní desku s oficiální podporou 400MHz  sběrnice procesorů AMD Athlon XP „Barton“. Motherboard K7N2Delta-L (MS-6570) je založen na čipové sadě nForce2 od nVidie. MSI K7N2Delta-L je založena na nForce2 SPP čipsetu, ne na nForce2 Ultra 400, který bude brzo vypuštěn.

Technické specifikace:

  • Podpora procesorů Athlon XP s 200/266/333/400MHz FSB
  • Čipset nVidia nForce2 SPP, včetně MCP I/O podporujícího Dolby Digital
  • 3 paměťové sloty pro 266/333/400MHz DIMM paměti až do 3GB. (při osazení dvou slotů musíte použít pár identických pamětí)
  • 5 PCI slotů, 1 ACR slot
  • AGP 8×
  • 2-kanálový řadič ATA-133/100/66/33
  • 2× port Serial ATA-150
  • 6× port USB 2.0
  • FireWire (IEEE1394)
  • 6-kanálový zvukový čip od nVidie s hardwarovou podporou Dolby Digital
  • Podpora přetaktování – změna FSB, násobiče či nastavení Vcore, Vmem, Vagp.
  • ATX (samozřejmě)

A kdo bude mít to potěšení si ji koupit nejdříve? Říkáte naši japonští spoluobčané? A máte pravdu. Už si ji nosí domů za ceny od 115 do 125 USD, což na takovou novinku není zase tak moc.

Váš názor Další článek: Nový týden: recenze datadisku Morrowind - Tribunal

Témata článku: , , , , , , , ,