HW novinky – Hurá na softwarové Access Pointy!

PCTEL uvede softwarový Access Point pro Wi-Fi sítě. ATi oznámila zahájení dodávek své nové karty Radeon 9600 PRO. Paměti Hynix opouštějí evropský trh. A nakonec přepájené procesory Athlon XP na východní frontě. Další ze série článků zaměřených na novinky hardwarového světa je mezi námi!

Pokud si chcete pořídit domácí či sousedskou Wi-Fi síť, ale ceny dnešních Access Pointů se vám zdají vysoké, máme tu pro vás dobrou zprávu. Společnost PCTEL, která se zabývá poskytováním kompletních řešení pro přístup k internetu, ve středu ohlásila uvedení svého softwarového access point modulu SegueSAM.

Tento produkt umožní jakémukoliv počítači vybavenému bezdrátovou síťovou kartou fungovat jako Wi-Fi access point či router. Pokud máte ke svému routeru připojeny další počítače přes standardní UTP kabel, pak jej síťová karta samozřejmě plně nenahradí, ale poskytne alespoň základní možnost bezdrátové komunikace mezi Wi-Fi kompatibilními stanicemi.

Společnost PCTEL doufá, že její produkt sníží cenu zavedení bezdrátových sítí. SegueSAM nebude prodáván samostatně, ale bude přibalován jako součást prodávaných bezdrátových komponentů, základních desek či jiných souvisejících komponent nebo služeb. SegueSAM bude dostupný od třetího čtvrtletí tohoto roku, PCTEL však dosud nezveřejnil žádné firmy ani produkty, se kterými bude distribuován.

Můžeme se jen dohadovat, jak vděční mu budou výrobci stávajících Access Pointů.

Radeony 9600 PRO míří do obchodů!

Jak už v dnešní překotné válce grafických karet bývá zvykem, vývoj je tak rychlý, že výrobní schopnosti výrobců s ním nejsou schopny držet krok. Proto se prodlevy mezi ohlášením nových grafických karet a jejich uvedením na trh stále zvětšují. V prosinci uvedená GeForce FX  se začala masově dodávat s významným zpožděním, dodávky v březnu ohlášeného Radeonu 9600 PRO začnou až nyní.

Zahájení prodeje a dodávek s ním spojených totiž 8. května oznámila ATi. Karty Radeon 9600 PRO jsou novým příspěvkem firmy ATi mainstreamovému trhu. Se svou cenou pod $200 by tak měly na trhu konkurovat kartám GeForce FX 5600 Ultra.

Radeon 9600 PRO je založen na grafickém jádru RV350. Je vyráběn moderní 0,13 mikronovou technologií a obsahuje dvě vertexové jednotky, každou se čtyřmi rendrovacími pipelines a 128bitovou paměťovou sběrnici. Jediné významější úpravy byly provedeny právě na paměťové sběrnici. U předchozího modelu Radeon 9500 totiž docházelo k občasným propadům výkonu, právě díky chybám v komunikaci s širší paměťovou sběrnicí.

Hynix na vyhynutí

Evropská komise schválila minulý týden vyšší dovozní clo na paměti DRAM produkované
jihokorejskou společností Hynix. Nyní budou všechny paměťové čipy dovážené touto společností do kterékoliv z 15 zemí evropského společenství zatíženy 33% dovozním clem.

Evropská komise zjistila, že Hynix obdržel nezákonné dotace od korejské vlády. Clo bude považováno za provizorní a za čtyři měsíce bude muset být jeho platnost potvrzena evropskými orgány. Tím pádem tedy Hynix přijde o evropský trh, protože se dá jen těžko předpokládat, že by cenu pamětí snížil o třetinu. A jen ze samotné solidarity si drahé paměti Hynix moc lidí asi nekoupí.


Přetaktované procesory AMD v prodeji!

AMD upozornila své distributory, že se na trzích východní Evropy, Ruska a Asie objevily upravené procesory AMD Athlon XP. Padělatelé (či sérioví overclockeři chcete-li) využívají procesorů Athlon XP Thoroughbred oblíbené série B0. Ta je proslulá svou snadnou přetaktovatelností. Podrobnosti o odlišnostech mezi „přetaktovaným“ a legálně prodávaným Athlonem XP 2200+ naleznete v tomto článku našeho slovenského kolegy.

Váš názor Další článek: Max Payne 2 oficiálně oznámen, vyjde na podzim 2003!

Témata článku: , , , , , ,