HW novinky – pohodlná práce s notebookem aneb nehaste co nepálí

Pokud vlastníte výkonný notebook, který zahřívá při práci vaše dolní končetiny více než je zdrávo, máme tu pro vás jednu praktickou novinku. ATi se chystá vydat svůj nový čipset s integrovaným grafickým jádrem na bázi Radeonu 9200. Pro kutily, akvaristy a příznivce lega tu máme novou stavebnici jejich krevní skupiny aneb „Pro vodníky i jejich rodiny“.

LaptopDesk – „protipožární“ ochrana pro váš notebook

Nový výdobytek tohoto tisíciletí v sobě nemá integrovaný ani milión tranzistorů nebo desítky GB. Jde o jednoduchou pomůcku, která zvýší komfort vaší práce s notebookem.

Pokud vlastníte některý z řady nových a výkonných notebooků, určitě jste zaregistrovali, že ač se výkon vašich mobilních pomocníků v poslední době zvýšil několikanásobně, odvod tepla pro ně představuje čím dál tím větší problém. Spodní strany notebooků se při intenzívní práci většinou hodně rozehřejí a po určité době může být množství vyzařovaného tepla přímo na překážku jakékoliv produktivní činnosti. Pokud tedy používáte notebook delší dobu na cestách a položený na kolenou, budou vaše nohy po určitém čase přehřáté více než dost.

Právě tyto situace řeší LaptopDesk společnosti LapWork. Není to žádný zázrak techniky v tom smyslu, že nezpůsobí drkotání vašich zubů od vytvořené námrazy. Je to prostě kus plastické hmoty, kterou si podložíte pod notebook, takže se práce stane snesitelná. Při dlouhodobějším kontaktu se spodní části notebooku se samozřejmě rovněž zahřeje, jeho teplota však bude mnohem nižší, než teplota vašich nohou po přímém kontaktu se spodní části vašeho přenosného počítače.

 

V kontaktní části s notebookem je materiál zvrásněn podélnými kanálky, které napomáhají odvodu teplého vzduchu do stran notebooku a umožňují tak vašim kalhotám volně dýchat. Horní i dolní strana je pogumovaná, aby se zabránilo klouzání jak notebooku, tak samotné podložky z vašich nohou. Deska je také jednoduše sklopná, takže pokud se vám zachce investovat do tohoto zařízení 30 dolarů a máte ve své brašně na notebook volné místo, můžete ho zaplnit a cestovat si s LaptopDeskem kam se vám jen zachce. Pokud navíc používáte na cestách externí myš, můžete si k LaptopDesku za 5 dolarů přikoupit i MouzPad.

ATi – nový tygr na trhu chipsetů?

Společnosti ASUS, Gigabyte a MSI se rozhodly implementovat do svých budoucích základních desek nový čipset od ATi s integrovaným grafickým jádrem třídy Radeon 9200. To je pro společnost ATi jistě velmi pozitivní zpráva. Ta již brzy uvede svůj čipset s kódovým názvem RS300 pro procesory Intel Pentium 4 a Prescott s 400, 533 či 800MHz sběrnicí a podporou HyperThreadingu. RS300 podporuje dvoukanálovou podporu pamětí PC2700 a PC3200 stejně jako integrované grafické jádro založené na technologii Radeonů 9000 a 9200. RS300 od ATi tak prý může být stejně rychlý jako i875 – Canterwood nebo i rychlejší.

Protože jsou ASUS, MSI a Gigabyte jedni z největších výrobců matherboardů, vyrábějících desky jak pro retailový tak OEM trh, může se ATi těšit na nemalé zvýšení svého zisku. Pokud bude tedy schopna dodávat čipsety v dostatečných množstvích. ATi má navíc licenci k výrobě čipsetů pro mobilní procesory Pentium M, můžeme tedy očekávat že se prosadí i na tomto trhu. Pozice ATi na mobilním trhu je totiž již tradičně silná.

Vodní pumpa – nejlepší přítel člověka!

Fenomén vodního chlazení procesorů je na světě už několik let. Od té doby všichni nadšenci zaměření na zvýšení výkonu plsu snížení teploty a hlučnosti běhají po domě se starými chladiči od automobilů a odpojují sourozencům akvarijní pumpy, jen aby dosáhli nepoznaných mega a gigahertzových výšin.

Balení, které ušetří hodně starostí se sháněním součástek, je například Thermaltake Aquarius 2. Jeho srdcem je vodní pumpa schopná přečerpat až 24 galonů vody za hodinu při hluku 20 decibelů. To sice není naprosté ticho, ale uši vám to také neutrhne. Připevnění nádržek i pumpy ke konstrukci skříně je řešeno pomočí magnetků, proto se vyplatí dávat pozor, k čemu že tu kterou součástku vlastně přisáváte.

 

Balení obsahuje:

  • Vodní pumpu
  • Chladič s větráčkem
  • Externí nádržku na kapalinu
  • Uchycovací hardware pro procesory K7, K8 a P4
  • Větší množství hadic
  • 1 nádobku chladící kapaliny
  • 4 pružiny a různé úchytky, magnety a šroubky

Celá sada stojí 134 dolarů, což je cena, po jejímž zjištění se většina kutilsky zaměřených čtenářů nechá touto sestavou místo koupě maximálně tak inspirovat. Další informace tedy naleznete logicky dle názvu společnosti na www.thermaltake.com

Pokud náhodou nejste kutil, ale nadšenec do akvaristiky a starost o přežití vašich rybek vám nedá spát, pořiďte svému počítači posedlému sourozenci, dítěti či rodičům pod stromeček tuto nebo podobnou stavebnici. Loučím se s pozdravem „Kdo si hraje, nezlobí“ a vy se za týden zase těšte, co pro vás ulovím z nepřeberných HW vod.

Váš názor Další článek: Nový týden: Rise of Nations - strategie roku?

Témata článku: , , , , , , , , , ,